lauantai 31. joulukuuta 2011

Esittely

Hei! 

Pidemmittä jorinoitta voidaan mielestäni mennä itse asiaan eli kirjoihin ja kirjallisuuteen. Mikäs sen parempi tapa kertoa itsestään lukutuokkana kuin latoa tiskiin faktoja. Siis penkistä kiinni ja täätlä pesee:

1. Olen lukenut kirjoja ihan pienestä asti. Muistan kun olin vaahtosammuttimen kokoinen napero ja tallustin äitin mukana pieneen sivukirjastoon, menin aina ihailemaan aikuisten osaston paksuja ja monenkirjavia opuksia. Ajattelin: "Vielä jonakin päivänä kun osaan lukea niin minä luen nämä kaikki.", kunnianhimoinen suunnitelma. 

2. Kun opin lukemaan suosikkejani olivat ehdottomasti Anni Polvan Tiina -sarja,  Neiti Etsivät , Dana tytöt ja iki-ihanat tyttökirjat (ja tietenkin monia muita, mutta tulisi melkoisen pitkän puoleinen postaus jos alkaisin kaikki erittelemään). Olin siis hurahtanut klassikoihin jo silloin. Kyllä minä uutuuksiakin ahmin, niistä ei vain ole jäänyt mieleen paljon muutakuin Harry Potterit.

3. Omistan itsekkin melkoisen kattavan kokoelman kirjoja. En voi vastustaa jos kirpputorilla näen halvalla kirjoja, vielä vähemmän jos ne ovat vanhoja kirjoja, joista huokuu hauraus ja vanhan paperin vastustamaton tuoksu! Viimeksi eilen raahasin Ekokeskuksesta pussillisen kirjoja kotiin, ne olivat vain euron kappale. Ostan joskus myös uusiakin, harvemmin kuitenkaan!

4. Lempikirjailijoita on: Paolo Coelho, Jane Austen, Kaari Utrio, J.K Rowling, Charlotte Brönte, Agatha Christie, Charlaine Harris, Dan Brown, Cecilia Ahern ja uusia lemppareita löytyy jatkuvasti.

5. Mielestäni hyvä kirja on sellainen, jonka pariin unohtuu tunneiksi sitä tajuamatta. Kirja, jota ei malta laskea kädestään, vaan kuluttaa vuorokaudesta kaikki mahdolliset minuutit sen lukemiseen. Kirja, joka tempaa mukaansa mielikuvitusmaailmaansa niin että huomaa nauravansa ääneen vedet silmissä tai huokaavansa jännityksestä. Ennen kaikkea hyvä kirja on sellainen kun huomaa sivujen vähetessä lievää harmistusta siittä että sivut loppuvat kohta, ja hyvä kirja on sellainen jonka pariin voi palata yhä uudelleen ja uudelleen!

6. En voi sietää jos kirjoihin tehdään hiirenkorvia, merkintöjä tai ne sotketaan ruualla, se saa sappeni kiehumaan!
7. En ole erityisemmin pitänyt kotimaisten kirjailijoiden tuotoksista Kaari Utrio, Mika Waltarin, Sofi Oksasen ja Juha Vuorinen poikkeuksena. Ensi vuodelle olen laittanut tavoitteeksi lukea mahdollisimman monta kotimaisen kirjailijan tuotosta. Sivistetään itseä myös sillä saralla.

8. Luen aikapitkälti kaikenlaista kirjallisuutta elämänkertoja, dekkareita, trillereitä, kauhua, romantiikkaa, historiallisia, fantasiaa ja lasten- ja nuortenkirjoja. Minuun ei kuitenkaan kovin uppoa yhteiskunnaliset sekä poliittiset kirjat ja scifiä en ole oikein koskaan ymmärtänyt. Olen myös aika keltanokka novellien saralla, ikävä kyllä!

9. Luen vain omalla äidinkielelläni! Koska olen kuitenkin saanut tarpeekseni huonoista suomennoksista olen päättänyt alkaa lukemaan myös englanninkielellä. Saa nähdä kuinka se onnistuu! 

10. Pidän kirjoista keskustelemisesta ja niiden puimisesta. En kuitenkaan kuulu mihinkään lukupiiriin vaan kyllästytän kanssaihmisiä iän ikuisilla jorinoilla kirjoista. Mieheni on aika taitava jo sulkemaan korvansa jorinoiltani, mutta onneksi kaupanpäällisiksi olen saanut ihanan lukutoukka anopin ja kälyn!
+ Pienenä lisänä kerrotakoon että kesällä odotetaan tulevaksi myös pientä lukutoukkaa maailmaan! :)

-Aletheia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti