sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Arturo Pérez-Reverte: Kapteeni AlatristeArturo Pérez-Reverte on kirjoittanut Kapteeni Alatriste -sarjan ensimmäisen osan vuonna 1996. Ensimmäinen suomennos näyttäisi olevan vuodelta 2004. Kirjasta on tehty myös elokuva, jossa pääosaa näyttelee Viggo Mortensen. 

Tartuin tähän romaanin mielenkiintoisen näköisen kannen vuoksi, eikä takakansikaan hullumalta vaikuttanut - lupasi jännittävän seikkailun kapteeni Alatristen seurassa. Ajattelin että, koska pidin Kolmesta muskettisoturista niin saattaisin jopa pitää tästä. No, enpä suuremmin pitänyt. Loppuun teos tuli kahlattua vain, koska teksti oli erittäin helppolukuista ja isolla fontilla. Eipä sivujakaan ollut kuin 290, joten kauan tämän lukemiseen ei mennyt.

Tarinan seikkailu jäi mielestäni todella laimeaksi. Kapteeni Alatriste on entinen Flandersin sotilas, jolle on kunniakkaasta taistelusta jäänyt lisänimi kapteeni. Nykyään hän ansaitsee leipänsä miekkaansa heiluttelemalla 1600-luvun Madridissa. Pyhä inkvisitio palkkaa Alatristen murhaamaan kaksi engalntilaista matkaajaa ja pian hän huomaa olevansa suuremassa vaarassa kuin on koskaan ollut. No, vaikuttaahan tämä ihan hyvältä ja aiheesta olisi saanut mielestäni kirjoitettua oikeinkin viihdyttävän romaanin. Pérez-Reverto oli ilmeisesti enemmänkin keskittynyt kuljettamaa tarinaa vauhdilla loppuun, mitäs sitä turhaa loruilemaan. Poikkeuksena kuitenkin pitkät kuvaukset taisteluista, joissa säilää heiluteltiin suuntan jos toiseen, usea sai maistaa vaaksan verran terästä. 

Kirja sopii minun mielestäni enemmän miehille. Koko ajan lukiessani kirjaa eteenpäin mietin kuinka isäpuoleni pitäisi juuri tämän kaltaisesta romaanista. Tai kuinka yläaste ikäinen pikkuveljeni saisi tästä helposti tehtyä seuraavan äidinkielen kirjaesitelmän ilman suurempia vaivoja. Suositusta siis lähtee sinne päin ja niille jotka pitävät historiallisesta toimintaromaanista, joka ei turhia jahkaile ja on erittäin helppolukuinen.

Arvosanaksi annan tälle kirjalle 1,5/5. Ei ollut alkuunkaan minun makuuni!

-Aletheia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti