sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Kurkkaus kirjahyllyyni part. 1

Koska en nyt pysty keskittymään täysipainoisesti lukemiseen, kun on niin paljon muuta ajateltavaa, ajattelin esitellä oman hyllyni antia. Vaatimaton se on vielä, mutta kovasti olisi tarkoitus saada vielä jonain päivänä yksi seinä täyteen lattiasta kattoon olevia hyllyjä, jotka ovat täynä kirjoja. Hyllyihin kuuluu tietenkin myös tikapuut, mutta se on joskus sitten kun olen iso ja rikas. Nyt mennään opiskelija budjetilla ja hankin kirjani kirjakerhosta sekä kirppareilta ja antikvariaateista. 

Uusimmat tulokkaat kirjaperheessäni ovat:

Tämän ostin kirjakerhosta lähinnä miehelleni, mutta innostuin itsekkin lukemaan joitakin tarinoita kirjasta. Kirja siis sisältää koskettavia suomalaisia sotakohtaloita. Mukana on myös arvostettujen suomalaisten omia sotakohtaloihin liittyviä kirjoituksia.


"Lontoo 1946. Kirjailijatar Juliet Ashton on etsimässä aihetta seuraavalle teokselleen, kun hän saa kirjeen tuntemattomalta mieheltä Guernseyn Kanaalisaarelta. Dawsey Adams on saanut käsiinsä kirjan, jonka sisäkanteen on kirjoitettu Julietin nimi. Hän kertoo kuuluvansa kirjalliseen piiriin, joka syntyi Guernseyn saksalaismiehityksen aikana, kun joukko saarelaisia jäi salaisen porsaspaisti-illallisen päätteeksi kiinni ulkonaliikkumiskiellon rikkomisesta.

Juliet kirjoittaa ensin Dawseylle, sitten muillekin kirjallisuuspiirin jäsenille. Kirjeiden kautta hän saa kuulla hätkähdyttäviä ja lumoavia tarinoita Guernseystä ja sen omaperäisistä asukkaista. Kun Juliet vihdoin päättää matkustaa saarelle, hän ei ainoastaan löydä aihetta kirjalleen, vaan paljon enemmän." 

Kirjakaupan alennusmyynnit on oikea aarreaitta, jonka jälkeen voi hieroa otsaa tyhjällä lompsalla ja kantaa kirjoja kotiin selkä vääränä. Sieltä minä tämänkin kotiutin.


 "Monisyinen psykologinen jännityskertomus, joka on samalla terävä parisuhteen analyysi ja mielisairauden kuvaus.

Tiedetoimittaja Joe Rose ja hänen avovaimonsa Clarissa joutuvat retkellään onnettomuuden silminnäkijöiksi. Joe ryntää usean muun miehen kanssa apuun. Seuraukset ovat dramaattiset: pelastustöihin osallistunut Jed Parry rakastuu Joeen patologisesti ja tuo tunteensa julki mitä kiusallisimmin tavoin.

Joe yrittää päästä tunkeilijasta eroon, mutta Jed on täysin vakuuttunut rakkauden molemminpuolisuudesta.

Yrityksistään huolimatta Joe ei onnistu saamaan sen paremmin poliisia kuin Clarissaakaan uskomaan, että Jed on mielenvikainen. Tilanteet kääntyvät lopulta niin vaarallisiksi, että Joe joutuu ottamaan oikeuden omiin käsiinsä…"


Pidän todella paljon McEwanin teoksista ja tämä tarttui mukaani kirpparireissulta, tämä on kuitenkin minun hyllyssäni ensimmäinen kyseisen kirjailijan teos. 

 "Alkemisti on kertomus nuoresta andalusialaisesta paimenesta Santiagosta, joka lähtee toteuttamaan unelmaansa ja etsimään maailman hienoimpia aarteita. Hän suuntaa Espanjasta Tangerin markkinoille, matkaa halki Egyptin aavikon kohti pyramideja, kunnes tapaa alkemistin.

Tarina Santiagon matkallaan löytämistä aarteista opettaa meille viisauksista tärkeimmän: kuuntele sydäntäsi, opi tulkitsemaan elämän tiellä olevia merkkejä ja - ennen kaikkea - kurkota kohti unelmiasi
."

Tämä tarttui mukaan samaiselta kirppistely reissulta kuin McEwanin teos. Rakastan Coelhon teoksia ja tämä kuuluu yksiin suosikki kirjoihini, joten pakkohan se oli kotiuttaa kun halvalla sai.


 


"Hollyn ja Gerryn suunnitelma oli yksinkertainen: he halusivat olla yhdessä elämänsä loppuun asti. Mutta Gerry kuolee yllättäen vain vähän alle kolmekymmentävuotiaana, ja Holly vaipuu surun syövereihin. Eräänä päivänä Hollyn äiti soittaa ja kertoo, että Hollya odottaa paksu kirjekuori jonka päällä lukee ”Lista”. Gerry on lähettänyt postia haudan takaa ja antanut vaimolleen vielä viimeisen lahjan. Paksussa kuoressa on kymmenen kirjettä, yksi jokaiselle kuukaudelle aina uuteen vuoteen asti. Jokaisessa kirjeessä on tärkeä viesti, elämänohje, metku ja pilkahdus toivoa.

Kaikki on alkanut rakastavaisten vitsistä: mitä ihmettä Holly tekisi, jos Gerry ei olisi muistuttelemassa häntä arjen pikkuasioista? Valot jäisivät sammuttamatta, laskut maksamatta, maito ostamatta. Tätä ajatellen Gerry on onnistunut kirjoittamaan kuolinvuoteellaan Hollylle muistilistan, vaikka Holly valvoi lakkaamatta hänen vierellään! Gerryn kirjeet auttavat Hollya tekemään surutyötään, ja kaiken lisäksi tuntuu siltä, että Gerry on punonut kokonaisen juonen Hollyn uutta elämää varten. Hän on ajatellut kaikkea diskovaatteiden ostosta lähtien aina karaoke-kilpailuun ilmoittamiseen asti. Ja lopulta käy niin, että Gerry ohjaa Hollyn myös uuden rakkauden mahdollisuuden äärelle.
"

Tämä on ihana teos, joka saa minut aina itkemään. Rakastan myös elokuvaversiota poikkeuksellisesti. Löysin tämän kirppikseltä viime viikolla ja raahasin tämän kotiin onnesta sekaisin. Yksi ehdottomia suosikki teoksiani. 
Siinäpä oli nyt uutukaiset tulokkaat jotka olen ostanut viimeisen kuukauden aikana. Seuraavan kerran ajattelin esitellä vanhojen kirjojen kokoelmaani. Minulla on keskivaikea pakkomielle ostaa vanhoja kirjoja. Niissä on oma tunnelmansa ja tuoksunsa, joka luo kirjan lukemiselle aivan omanlaatuisen tunnelman.

-Aletheia

4 kommenttia:

 1. Ikuinen rakkaus on loistava kirja, minulle lukemistani McEwaneista paras :) odotan arviotasi siitä!

  VastaaPoista
 2. Ikuinen rakkaus on todella, todella hyvä kirja!

  Vilkaiseppa Leena Lumiin, siellä on jotain sinulle...

  VastaaPoista
 3. On aina hauska kurkata toisten kirjahyllyihin. :)

  Tuo Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville on jotenkin niin sympaattinen kirja. Ikuinen rakkaus taas sellainen McEwanin kirja, jonka mielelläni lukisin itsekin.

  VastaaPoista
 4. Minäkin pidän kovasti P.S Rakastan sinua, kirjasta. Siinä joutuu monesti herkistymään ja kyyneltymään, ja silti se on myös todella hauska.

  Mielenkiintoni heräsi "kirjallinen piiri perunankuorintapaistoksen ystäville" kohtaan!

  VastaaPoista