perjantai 9. maaliskuuta 2012

Cesar Millan: Laumanjohtaja


Cesar Millan on varmasti yksi mielipiteitä herättäneimmistä koirankouluttajista. Tai oikeastaan, hän itse painottaa sitä, ettei ole koirankouluttaja, vaan hän auttaa omistajia näkemään koiran koirana ja ymmärtämään koiraansa. Voisi sanoa että hän kouluttaa omistajia ja kuntouttaa koiria. Hän myös sanoo kirjassaan, että kaksi eri koirankouluttajaa ei ole samaa mieltä kuin siittä, että kolmas on väärässä. Metodeja koiran kouluttamiseen on siis monia ja jokainen saa päättää oman koiransa kohdalla mikä on heidän mielestään parhain keino koiransa kanssa toimimiseen. Pääasiahan on se, että omistaja hallitsee koiransa ja koira kunnioittaa omistajaansa. Mikseipä voisi poimia hyviä niksejä vähän sieltä sun täältä, kunhan toimii koiransa kanssa johdonmukaisesti.

Kirjassa ei kuitenkaan ole niksejä siihen miten opetat temppuja koirallesi, se painottuu enemmän siihen miten kohtelet ja käsittelet koiraasi. Joitakin hyvin päteviä vinkkejä siinä on mm. remmissä kävelyyn ja kuinka saa laumanjohtajan aseman koiran silmissä jne. Koiran tulee kunnioittaa omistajaansa. Hyvinkin koulutettu koira voi olla epätasapainoinen ja monet ongelmakäyttäytymiset voivat juontaa juurensa johtajuuden puutteesta. Juuri sana laumanjohtajuus on tärkeässä asemassa Millanin ideologiassa. Ja niinhän se menee ihminen on koiran johtaja, eikä päinvastoin.

Kaikkien näiden ohjeiden ja menetelmien keskellä on menestystarinoita, joissa telvisiosarjastakin tutut koiranomistajat kertovat kuinka Cesarin keinot ovat auttaneet heitä. Sivuilla vilahtaa muunmuassa kuuluisan Marley -koiran omistajapariskunta.

En itse ainakaan osaa pitää Millanin keinoja mitenkään eläinrääkkäyksenä. Jos koiran tarkkaavaisuus herpaantuu esimerkiksi lenkkeillessä kyllä minä sitä kevyesti kylkeen näpäytän, jotta saan huomion kiinnitettyä takaisin itseeni. Sen jälkeen voin ohjata koiraani toimimaan oikein, kun se kuuntelee minua. Jos alkaisin antamaan herkkuja siinä vaiheessa koiralleni, kun se on intopinkeänä menossa remmi kireällä hyppien tosien koirien luokse, enkö silloin palkitse sen käyttäytymisen, jonka haluan karsia pois? Ei koira mene rikki jos sitä näpäyttää tai koskettaa pihtiotteella niskaan tms. Se tuntuu ehkä hieman epämukavalta, mutta ei minustakaan tunnu hyvältä jos iso koira vetää minua.

Olen myös samaa mieltä siittä, että koira vaistoaa omistajansa lähettämää energiaa. Sanotaan, että koira on omistajansa peili. Allekirjoitan tämän väittämän täysin. Millan kirjoittaa, että koira tietää mitä todella tunnet sisälläsi, etkä pysty huijaamaan koiraasi. Koira monesti huomaa tunteesi ja mielialasi, ennekuin itse edes tiedostat niitä. Koira lukee koko ajan elekieltämme ja lähettämäämme energiaa, eivätkä ne järkeistä kaikkea selittelemällä, vaan ne luottavat vaistoihinsa. Ihmiset ovat nämä vaistot tukahduttaneet.

Ennenkuin tuomitsee TV:stä tutun koirakuiskaajan ihan täysin, suosittelen lukemaan hänen kirjojaan. Tämä mies on omistanut elämänsä koirille ja on seurannut kymmeniä vuosia, miten koirat käyttäytyvät laumassa. Pitää kuitenkin muistaa, että koirat eivät ole ihmisiä. Ne ovat eläimiä, koiria ja rotuja, jonka jälkeen ne ovat yksilöitä. Liika inhimillistäminen voi olla haitaksi koiralle! Helpoiten koira ymmärtää signaalit ja eleet, jotka ovat tuttuja sille ns. koiranmaailmasta kuin ihmistenmaailmasta. Kun kohtelee koiraa oikein, siittä voi saada maailman parhaan ystävän! 

Mielenkiintoinen lukukokemus kaikinpuolin ja silmiä avaava! Meillä seurataan myös Koirakuiskaaja -telvisiosarjaa koko porukalla. Meidän uusi perheenjäsenkin tykkää seurata sarjaa, kun se jo alkutunnarin aikana hilputtaa telvision eteen katselemaan uteliaana.


Vaikea alkaa arvostelemaan tätä kirjaa pistein, koska en lukenut tätä arvostelevasti. Luin tämän mielenkiinnolla, jotta ymmärtäisin koiraani paremmin ja telvisiosarja sai minut kiinnostumaan Millanin ideologiasta enemmän. Minulle tämä oli silmiäavaavan kokemuksen vuoksi täyden 5 / 5 pisteen lukukokemus! Joillekkin toiselle tämän teoksen lukeminen voisi olla pitkäpiimäistä puurtamista tai epämukavaa näkemyserojen vuoksi.

-Aletheia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti