perjantai 2. maaliskuuta 2012

Helen Moster: Hylky

Kirjabloggarit ovat viime vuonna puhuneet paljon tästä esikoisteoksesta. Se herätti minunkin mielenkiintoni ja vihdoin ja viimein löysin tämän kirjaston palautushyllystä. Onneksi en ollut kehitellyt mitään suuria ennakko-odotuksia kirjaa kohtaa, koska silloin olisin saattanut pettyä kovasti. Vaikka Hylky on hyvä kuvaileva historiallinen romaani, se on yksinkertainen ja paikoitellen tuntui hieman keskeneräiseltä.

Hylky on Helen Mosterin, espoolaisen toimittajan ja suomentajan, esikoisteos. Tarina kulkee kahdessa aikatasossa melkoisen sujuvasti. Nykyajassa seurataan Anton Saksaa, joka löytää sukellusreissultaan hylyn, Vrouw Helenan. Sen jälkeen hypätään 1700-luvun lopun Pietariin ja Katariina Suuren palatsiin, jossa hän antaa tilauksen mm. maalauksista ja mittavasta posliiniastiastosta. Tätä lastia lähtevät hänelle toimittamaan kapteeni Willem Arnesen poikansa kanssa.

Eniten tilaa kerronnassa annetaan Willemille, joka on juuri jäänyt leskeksi ja hänelle on jäänyt lapsikatras. Willem haluaa leipoa pojistaan merikapteeneita, aivan kuten hänen isänsä ohjasi hänet nuorena poikana sille tielle. Willemin vanhin poika Arne ei kuitenkaan isänsä pettymykseksi osoita suurempaa mielenkiintoa isänsä arvostamaa ammattia kohtaan. Arnen intohimona on taide ja hän on  taitava piirämään ja maalaamaan. Hänen haaveenaan on lähteä opiskelemaan taidetta ja tulla taiteilijaksi. Isä ei kuitenkaan pojan haihatuksiin taivu, vaan ottaa hänet mukaansa Vrouw Helenalle, joka lähtee toimittamaan lastia Pietariin. Isän tarkoituksena on perehdyttää poika merikapteenin ammatin saloihin, vaikka väkisin.

Katariina Suuri saa teoksessa vähiten tilaa. Hän on jo ikääntynyt, mutta palavasti rakastunut nuoreen Platon Zuboviin, jonka kiintymyksen taustalla on puhtaasti vallanhimo. Rakkaushuolet värittävät Katariinan elämää ja hän on sokea miehen pimeälle puolelle. Katariina kalastelee rakkaudenhuumaa ja hän tuntuu olevan toivoton romantikko, joka kaipaa rakastajansa käsien kosketusta. Katariinaa kuvataan Europaan arvostettuna mesenaattina ja puumanaisena, jolla on kuitenkin iän mukanaan tuomaa viisautta.

Anton Saksa on eronnut mies, jonka elämän tyyli on haahuilevaa. Hänen elämäänsä varjottaa taidellisuusagentti äiti ja pettävä, mutta järjestelmällinen ex-vaimo. Antonin menneisyyteen kurkataan useamman kerran ja samalla valotetaan miehen nykyhetkeä. Uutta tuulta purjeisiinsa Anton saa, kun hän löytää sukellusreissullaan hylyn, josta tulee hänelle pakkomielle. Hän löytää hylystä kupin, jonka avulla hän alkaa selvittämään Vrouw Helenan ja sen kallisarvoisen lastin tarinaa. 

Pidin entien Willemin ja Arnen tarinasta. Antonin tarina oli jotenkin harhaileva ja hapuileva, eikä siittä oikein saanut otetta. Katariinasta kertova juoni osuus oli selkein ja suoralinjaisin. Arne oli kirjan hahmoista paras ja antoisin. Kirjailija on kuvannut hyvin vanhempien odotuksien kasvattaman paineen, joka riippuu nuoren ja herkän esteetikkopojan harteilla. Olisin halunnut lukea lisää hänestä.

Pidin juonesta ja pidin tarinasta, mutta jäin kaipaamaan loppuhuipennusta, jota ei tullut ainakaan toivomallani tasolla. Sivujuoniakin olisi voinut kehittää enemmän ja näin sitoa irtonaisia langanpäitä yhteen. Minusta oli kuitenkin oivallista kuinka kaikkien näiden henkilöiden elämät nitoi yhteen laiva ja posliinikuppi. 

Hylky on enimmäkseen tunnelmallista kuvailua, eikä siinä ole paljon juonenkäänteitä. Koska historialliset romaanivat vetoavat minuun, niin vetosi myös tämäkin. Heti alusta asti uppoiduin tarinaan mukaan aivan täysillä. Teoksessa oli paljon myös erilaisia elementtejä, vaikkei sivumäärä olekkaan suuri. Kaikki on saatu ujutettua juoneen sujuvasti. Se oli kuin strösseli makoisan jäätelön päällä.  Ruusujen jälkeen tämmöinen yksinkertainen, kauniisti ja intohimoisesti kirjoitettu romaani, joka ei ole sortunut mammuttimaisuuteen oli tervetullutta vaihtelua. Pakko myöntää, että ajattelin 250 sivun romaanin yltävän vain pintapuoliseen kuvailuun historiasta. Olen kai kyllästetty historiallisilla tiiliskivillä!

Annan kirjalle arvosanaksi 4 / 5!

-Aletheia

2 kommenttia:

  1. Mahtava blogi, liityin! :)

    Jos kiinnostaa myös harrastelijatekstien lukeminen, kannattaa vilkaista minunkin blogiani:
    http://vituperativesinners.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Kiitos, pitääpä käydä kurkkimassa blogiasi! :)

    VastaaPoista