Kirjasto on vaarallinen paikka...

... siellä iskee ahneus ja suuruden hulluus. Menin taas vain palauttamaan kirjoja ja lupasin itselleni etten lainaa mitään ennen kuin olen saanut luettua edelliset lainat. Minulla odotti hyllyssä lukemista; Päivi Alasalmen Vainola, Marja Björkin Posliini, Geraldine Brooksin Kirjan kansa, Ildefonso Falconen Merten katedraali, Riikka Pulkkisen Raja, Kathryn Stockettin Piiat, Marja-Leena Virtasen Kirjeitä kiven alle ja Mika Waltarin Felix Onnellinen. Eli aivan nokko luettavaa ainakin pariksi viikoksi. Kaiken lisäksi koulutehtävätkin lähdekirjallisuuksineen odottelevat tekijäänsä.

No, palautin kirjat ja satuin vilkaisemaan palautettujen hyllyä - jospa siellä olisi jotain, jota olen yrittänyt saada käsiini jo jonkun tovin. Vilkaisen ihan vain pikaisesti ja sitten lähden pois, sitä paitsi eihän yksi tai kaksi kirjaa mitään haittaa...

 "Pari" kirjaa sieltä tarttuikin mukaan; Mikko Rimmisen Nenäpäivä, Jenny Downhamin Ennen kuin kuolen, Kaari Utrion Rakas Henrietta ja Pirjo Tuomisen Täydellinen nainen. 

Palautettujen vieressä on Uutus -teline, ja ah ja voi, siellähän oli myös pari kiinnostavaa teosta, jotka on pakko napata mukaan, jos niitä ei seuraavalla vierailulla olekkaan siellä. Kylläpä varmasti jäisi harmittamaan, jos jättäisin niin hyvän tilaisuuden käyttämättä. Enkä millään jaksaisi alkaa varailemaankaan teoksia, niitä kun saa välillä jonottaa useita viikkoja ja kun se maksaakin, jopa kokonaisen euron. Sillähän saa jo vaikka ja mitä, ja jos useampia alkaa varailemaan niin siittä kertyy nopsaan useampi euro. Olen siis itselle selittelyn mestari. Uutuus-telineestä siis lähti koriin seuraavat: Joel Haahtelan Traumbach ja Markus Nummen Karkkipäivä.

Jostain kumman syystä löydän itseni harhailemasta romaani osastolla, vaikka kori painaa jo ihan tarpeeksi. Mutta hulluus on iskenyt ja olen kyltymätön. Haluan taas lukea kaikki maailman hyvät kirjat ja ilmeisesti kerralla. Kun saan hillittyä itseni kori on jo niin täynä, että pelkään rivan irtoavan liitoksistaan. Pari kirjaa tipahtaa jalkoihin matkalla lainauspisteelle ja puhisten nostan ne kainaloon. Laukkukin pyörii edessä ja kuumakin on. Tunnen pienen punan nousevan poskille, kun lastaan kirjoja lainauspisteen mukavalle naiselle. Hän hymyilee ja tuntuu muistavan minut. Varmaan ajattelee että tuo tyttö vielä joku kaunis päivä rikkoo meidän korin, kun aina se raahaa selkä vääränä kirjoja. Tulee sellainen tunne, että pakko sanoa jotain ja mutisen epämääräisesti jotain siittä että taisi taas iskeä ahneus, mutta kun ei malta jättää lainaamattakaan. Mukava nainen toteaa, että tietää tunteen - todennäköisestihän ne on lainassa seuraavalla kerralla. "Aivan niin" sanon ja nyökyttelen päätä samalla kun yritän kuumeisesti miettiä mihin tungen neljä kirjaa, jotka ei mahdu kirjastokassiin. Paiskaan ne laukkuun ja lähden selkä vääränä raahaamaan kirjoja autolle, joka on liian kaukana. Autossa mieheni katsoo minua tietävästi ja puistelee päätään tokaisten samalla: "Vai että lähdit sinä palauttamaan kirjoja."


Romaani osastolta lainasin: Scott F. Fitzgeraldin Yö on heillä, Claudie Gallayn Tyrskyt, Joel Haahtelan Elena, Marianne Fredrikssonin Anna, Hanna ja Johanna, Carita Forsgrenin Kolmeen kuun kuningatar, Susanna Alakosken Sikalat, Susan Abulhawan Jeninin aamut, Margaret Atwoodin Oryx ja Crake, Hilja Valtosen Nuoren opettajattaren varaventtiili, Gustave Flaubertin Rouva Bovary, Johan Bargumin Syyskesä ja Aapelin Pikku Pietarin piha.

Nyt on kuitenki hyvä mieli, kuten aina kun on tehnyt hyviä ja mielenkiintoisia löytöjä kirjastosta. 

P.S. Pahoittelen kuvanlaatua, olen hukannut tällä kertaa kameran akun, joten jouduin tyytymään iPhonen kameraan, joka kaikista ylistelyista huolimatta on surkea.

P. P. S. Tulossa on nyt muutama arvostelu kirjoista, jotka olen ehtinyt lukemaan tai kuuntelemaan. Julkaisut laahaa hieman perässä, kun en raski kaikkea julkaista kerralla. Julkaisua odottaa ainakin Ihmeellinen Joosef, Siilin Eleganssi, Poika raidallisessa pyjamassa ja Viiniä keittiössä.

-Aletheia

Kommentit

  1. Hups! :) Minulle käy usein noin. Ja hyviä löytöjä teit; Syyskesä on hyvä ja Tyrskyt haluan itsekin lukea joskus, vain pari mainitakseni...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En voinut olla lainaamatta Tyrskyjä, kun se viimeinekin sattui olemaan paikalla. Paljon olen siittä hyvää kuullut ja Bargumiin ihastuin Syyspurjehduksen perusteella. Odotukset on korkealla Syyskesän suhteen, mutta uskon etten tule pettymään, mitä kirjaa olen selaillut. :) Ihana etten ole ainoa, jolle kirjastossa sattuu näin! :D

      Poista
  2. Tuo kuulostaa niin tutulta! Teen itselleni aina pyhiä lupauksia, että nämä kirjat luen pois, ennen kuin lainaan uusia. Uusin kirjoja niin kauan kun voin (6 kertaa), sittenkin joudun palauttamaan osan lukematta. Järjestän kirjoja lukujärjestykseen sen mukaan, millä tulee vastaan nopeimmin eräpäivä, mutta silti tekisi aina mieli lukea sitä uusinta löytöä. Usein minulla onkin aika monta kirjaa yhtäaikaa kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekkin järjestän päälimmäiseksi aina ne, jotka ovat seuraavaksi palautusvuorossa. Lupaukset kuulostaa tutulta, mutta itsekkin joudun joskus viemään osan lukematta pois, koska en ole malttanut olla lukematta uusia löytyjä ja jos joku vaikka ne varaa, niin sitten niitä ei voikkaan uusia. :D Minulla kans joskus useampi kirja kesken, plus vielä äänikirjat. Itsehillintä ois itselle aika käytännöllinen juttu. :)

      Poista
  3. Hups! :D Houkuttelevia pinoja, varmasti kannatti raahata. Ja hei, nehän oli ilmaisia ja kirjastolaitosta pitää kannattaa ja ja ja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä, todentotta! Eihän kirjastot pysy toiminnassa jos sieltä ei kirjoja lainaa. Ainakin näin omalla toiminnalla edesautan kirjaston toimintaa ja kannatan sitä. Jos kaikki pitäisi itselle ostaa niin äkkiä loppuisi rahat sekä ennen kaikkea tila. Näitä syitä voisi keksiä vaikka kuinka! :D

      Poista
  4. Oho, ei aivan mennyt niin kuin suunnittelit ;D Tuttua on minullekin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mennyt kyllä taaskaan suunnitelmien mukaan. Sitä on kuin lapsi karkkikaupassa. :D

      Poista
  5. Pakko kommentoida, vaikka tämä on jo monta vuotta vanha postaus. Tunnistan itsenikin tästä postauksesta nimittäin niin hyvin ja voin samaistua :D Mullakin on ollut ihan jätävä kirjastokierre nyt jo vuoden ajan, vaikka omassakin hyllyssä todellakin olisi PALJON lukemattomia kirjoja - ja lisää tulee vaan koko ajan. Vastikään palautin lähes kaikki kirjaston kirjat kirjastoon pois muuton alta - mutta pian kävinkin jo lisää. Tosin tällä kertaa lainasin oikeasti vain noin viisi kirjaa, joten kirjastosta on kotona lainattuna vain 9 teosta, joista 2 on romaaneja ja 3 sarjakuvia ja loput jo luettuja. Avopuoliso tästä jo huomauttelee, lähinnä sen takia, että omastakin hyllystä pitäisi lukea kirjoja. Muuten hän kyllä tukee ja kannustaa lukuharrastustani ja tykkää itsekin lukea.

    Yhdessä vaiheessa minulla oli yli 40 teosta samaan aikaan lainassa ja tajusin, että en voi ehkä ihan näin ahne olla, enhän edes mitenkään kerkeä lukea kaikkia... Mutta kun kirjastot ovat ihania paikkoja <3 Varailen paljon kirjoja, mutta rakastan myös sitä tunnetta, kun sattumalta löytää jonkin mielenkiintoisen kirjan tai sellaisen teoksen, jonka on jo kauan halunnut lukea, mutta joka on aina ollut lainassa. Viime kirjastoreissulla tällainen löytö oli Kazio Ishiguron Ole luonani aina. Huomasin, että kun on hillitympi määrä kirjoja lainassa, niin ne myös jaksavat innostaa siihen asti, että pääsen ne lukemaankin. Monta kuukautta lainassa olleet kirjat alkavat jo vähän menettää suurinta hohtoaan ja sitten lukuhetku on jo väärä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, että olet löytänyt tiesi näiden alkupään postaustenkin pariin. <3 40 lainaa on kyllä aika melkoinen määrä. Meillä kyllä aika vakio määrä, mutta siinä on minun kirjat ja sen lisäksi vielä kuopuksen kuvakirjat, lasten iltasatukirjat sekä esikoisen kirjat. :D Mutta kirjastot on ihania paikkoja ja se tunne kun tekee löytöjä on ihana. :)

      Poista
    2. Tulipa paljon kirjoitusvirheitä tuohon edellsieen kommenttiin... :D

      Yleensä tykkään seurata ja lukea kirjablogeja niin, että jos löydän mieluisan blogin, niin luen sitten kaikki postaukset aina sieltä alusta alkaen järjestyksessä.

      Nyt yritän pitää itselläni sen 10 kirjan maksimirajan, joka kylläkin on paukkunut jo yli monta kertaa. Mutta pyrin siihen, ettei olisi tuota enempää lainassa kerralla.

      Poista
    3. Vau, kiva juttu, että mun blogi löysi tiensä sinulle mieleisien blogien listalle. On ollut kiva lukea näitä sinun kommentteja eri postauksiin. :) 10 olisi kyllä mullekkin sellainen luku lainoissa, että paukkuisi yli jatkuvasti. :D

      Poista

Lähetä kommentti