torstai 14. kesäkuuta 2012

Jennifer Weiner: Pieniä maanjäristyksiä

Raskaana olevalle kirja, joka kertoo vauvoista ja raskaana olevista naisista oli jotakin vastustamatonta. Enpä siis voinut ohittaa tätä, kun se kirjastossa sattui käteeni. En ole kauheammin hömppäkirjallisuuden ystävä niissä vilisevien kliseiden ja samankaltaisten juonikuvioiden takia. Se tekee kirjoista hyvin ennalta-arvattavia, mutta toisaalta niitä on hyvä lukea ns. aivot narikassa. Mikäs sen sopivampaa kirjallisuutta viimeisillään puuskuttavalle mammalle tai sitten ihan kesälukemiseksi. Itse ainakin monesti kallistun kevyemmän kirjallisuuden puoleen kun kesäaurinko alkaa lämmittämään.

Tässä kirjassa seurataan kolmea naista, jotka tapaavat toisensa mammajoogassa. Yhden mies pettää, toisen mies on aivan toivoton vätys ja kolmannen mies roikkuu vielä äitinsä talutushihnassa ja kyseinen äiti terrorisoi pariskunnan elämää. Nuoret naiset ystävystyvät sillä heitä yhdistää raskaus ja tuleva vanhemmuus. Pian he saavat kuitenki huomata etteivät he ole suinkaan päätyneet siihen aikuisuuden seesteiseen vaiheeseen, jonka jälkeen vain eletään onnellisesti elämän loppuun asti. Kaikki suunnitelmat siittä, miten loppu elämä kulkeutuu meneekin aivan uusiksi. Lisäksi on vielä olemassa neljäs nainen, joka on menettänyt oman vauvansa.

Luin tämän kirjan loppuun synnärillä kauhean tunteikkaan hormoonimyrskyn vallassa, joten kirja herätti minussa välillä mitä ristiriitaisimpia tunteita. Välillä pidin kirjasta, välillä se oli ihan kamalaa luettavaa, varsinkin tarinan osat, joissa kerrottiin vauvansa menettäneestä naisesta. Normaalitilassa veikkaan, ettei tämä kirja olisi hetkauttanut minua ihan niin paljoa. Hömppää mitä hömppää, eikä siittä pääse yli eikä ympäri. Välillä juoni jopa pitkästytti minua ja tarinassa vilisevät kliseet saivat pyörittelemään silmiäni. Kyllähän tämä menetteli. 

En ole ennen lukenut Weinerin kirjoja. Lainakengissä on minulle tuttu vain elokuvana, mutta kirjana en ole siihen tarttunut. Ehkäpä joskus vielä, kun kevyen kirjallisuuden kärpänen puraisee minua taas, intoudun tarttumaan muuhunkin Weinerin tuotantoon. Olen vain kuullut kehnoja arvioita kirjailijan tuotannosta, mutta parempi se on todeta itse pitääkö vai ei.

Annan kirjalle arvosanaksi 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2005
Alkuperäinen nimi: Little earthquakes
Sivuja: 469
Suomentanut: Terhi Leskinen

-Aletheia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti