perjantai 24. elokuuta 2012

John Le Carré: Uskollinen puutarhuri

Mieheni lainasi tämän kirjan kirjastosta itselleen. Päädyin hipelöimään itsekkin tätä, kun Le Carré kuulosti nimenä tutulta. Lopultahan tämä oli pakko lukea, kun takakansi vaikutti niin mielenkiintoiselta.

Tessa Qualey on Britannian Nairobi -lähetystössä työskentelevän diplomaatin Justin Qualeyn hyvää tekevä vaimo. Tessa taistelee kolmannen maailman köyhien puolesta ja se koituu hänelle kohtaloksi. Tessa löydetään murhattuna Turkanajärven rannalta ja hänen ystävänsä belgialaiskongolainen lääkäri Arnold Bluhm on kadonnut jäljettömiin. Britannian ulkoministeriössä tehdään tästä omat päätelmät ja Justin kutsutaan kiireen vilkkaan kotimaahansa. Myös Justin tekee omat johtopäätöksensä ja päättää alkaa tutkimaan vaimonsa murhaa, tämän jättämien vihjeiden avulla. 

Alku oli minulle hieman hankala. Tuntui ettei tarina meinannut millään lähteä käyntiin. Lisäksi kirjassa puhutaan ns. paljon politiikkaa, joka ei jaksanut kiinnostaa minua kuin hyvin hyvin pieninä annoksina. Niinpä välillä tuli hypittyä yli tiettyjä keskustelun pätkiä. Puolivälin jälkeen aloin kuitenkin olla jo kohtalaisesti tarinan imussa. Juoni ja aihe ovat erittäin koukuttavia, kirjassa kun käsitellään lääkeyhtiöiden korruptoituneisuutta ja häikäilemättömyyttä. Kuinka päätöksen tekijöitä kiinnostaa vain Hyödyn Jumala ja omien etujen tavoittelussa käytetään hyväksi köyhiä ja tietämättömiä afrikkalaisia. Le Carré itse, kirjan lopussa olevassa jälkipuheessa, kertoo että hänen kirjassa maalama kuva lääketeollisuudesta on yhtä tylsä kuin maisemapostikortti todellisuuteen verrattuna.

Le Carré on luonut kirjaansa erittäin persoonallisia henkilöhahmoja, mutta täytyy tunnustaa että välillä diplomaatit menivät minulta hieman sekaisin. Lukiessani en myöskään voinut välttyä ajatukselta, että välillä kirjailija on sortunut turhaan jaaritteluun. Tapahtumien oikea laita alkaa hahmottua lukijalle pikku hiljaa pienissä erissä ja eri kertojien mukana. Välissä oli kuitenkin kohtauksia, jotka olisi ihan hyvin voinut jättää pois, eikä kirjan juoni olisi siittä kärsinyt yhtään. Minulta vei kaikkiaan 9 päivää lukea tämä kirja, en edes muista milloin olisin lukenut niin kauan aikaa yhtä kirjaa. Jotenkin kokonaisuus tässä teoksessa oli hieman hankala - kerronta ja juoni vaativat keskittymistä. Joskus koin kirjan hieman luotaan pois työntäväksi ja pyörittelin mielessäni kesken jättämistä. Olen kuitenkin iloinen että luin Uskollisen puutarhurin, joka on voimakkaasti kantaaottava teos.

Kaiken kaikkiaan Uskollinen puutarhuri oli aivan mukiin menevä kirja, ei ehkä minulle tyypillisintä kirjallisuutta, mutta joskus on hyvä paukutella rajoja. 

John Le Carré on oikealta nimeltään David John Moore Cornwell ja hänet tunnetaan paremmin vakoojakirjoistaan. Mies on toiminut itsekkin vakoojana tiedustelupalvelussa. Jännittävä heppu kyllä. Pitäisi varmaan joskus lukaista joku hänen vakoojakirjansa, joiden kerrotaan ylittäneen jännitys - ja korkeakirjallisuuden raja-aitoja.

Katsoin myös kirjan pohjalta tehdyn elokuvan The Constant Gardener. En jaksanut katsoa sitä loppuun, se oli aika pitkä veteinen ja juonta oli muuteltu melko paljon. Juuri siksi en tykkää yhtään katsoa kirjojen pohjalta tehtyjä elokuvia, enkä lukea kirjaa elokuvan katsomisen jälkeen...


Annan kirjalle arvosanaksi 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt: 2002
Alkuteos: The constant gardener
Sivuja: 542
Suomentanut: Erkki Jukarainen

-Aletheia


1 kommentti:

  1. Minä pidin kirjan pohjalta tehdystä elokuvasta, MUTTA en olekaan kirjaa lukenut. Ja ehkäpä en luekaan :D

    VastaaPoista