maanantai 27. elokuuta 2012

Lisa See: Pionin rakkaus

Pioni on vauraan kiinalaisen perheen tytär. Hän odottaa järjestettyä avioliittoaan ja hänellä on kauniisti sidotut liljajalat, jotka ovat naiselle tie parempaan avioliittoon. Kun Pioni täyttää 16-vuotta, hänen isänsä talossa järjestetään Pionipaviljonki -ooppera. Pionipaviljonki on romanttinen tarina, joka on hurmannut monet nuoret naiset ja saanut heidät sairastumaan lemmentautiin. Katsellessaan näytelmää Pioni huomaa hurmaavan miehen, ja sattumoisin hän tapaa tämän hetken kuluttua puutarhassa. He tapaavat vielä pari kertaa. Ooppera ja mies saavat nuoren naisen tunteet heräämään voimakkaina ja niin tämä neito riutuu kuoliaaksi lemmentuskissaan. Pioni jää kuitenkin vaeltamaan haamuna maanpäälle.

Hyi, miten kamalaa tuskaa jalkojen sitominen on nuorille tytöille ollut. Kuvaukset jalkojen sitomisesta ovat jääneet kirjasta vahvimpana mieleni perukoille kummittelemaan. Sekä myös se, ettei naisilla ollut juuri mitään arvoa, vaikka he ovat näytelleet suurta osaa kiinalaisen kirjallisuudenhistoriassa. Tyttö lapsia pidettiin vain hyödyttöminä oksina sukupuussa ja äitien ainut tehtävä oli kasvattaa tytöistä esimerkillisiä vaimoja miehen perheeseen ja vaimojen tehtävä oli piettää mies tyytyväisenä sekä synnyttää poika lapsia. Eli kirjassa tuodaan hyvin esille kiinalaista kulttuuria, se tuodaan todella liki lukijaa. Voin sanoa olevani nyt siltä osalta himpun verran viisaampi. Minusta on aina mielenkiintoista lukea vieraista kulttuureista, niin nykyajan kuin historiankin näkökulmasta.

Pionin rakkaus on kyllä todellakin lukemisen arvoinen teos. Minua se piti otteessaan hyvin ja kieli oli kauniin runollista. Kirjan päähenkilö kuolee ennen kirjan puolta väliä, mutta häntä jäädään seuraamaan vielä, kun hän vaeltaa haamuna. Hänellä mahdollisuuksia vaikuttaa elossa oleviin ihmisiin, mutta hänen on opittava käyttämään "voimiaan" oikein. Haamunakin Pionin on kasvettava ja kehityttävä. Lopulta tämä nälkäinen haamu saa rauhan.

Ei mikään perinteinen rakkaustarina, eikä seuraa millään muotoa tavallisten rakkausromaanien kaavaa. Ennalta-arvattavaa oli vain Pionin kuolema, mutta sekin paljastetaan jo takakannessa, joten voiko sitä ennalta-arvattavuutena pitääkkään. Muuten tarinan juonenkäänteet tulivat minulle yllätyksinä. Lisäksi sai aimo annoksen Kiinan historiaa ja kulttuuria, joten tätä voisi pitää kohtuullisen onnistuneena lukukokemuksena. Jälkipuheen mukaan tarinassa on vaikutteita tosielämästä, joka mielestäni lisää tarinan mielenkiintoisuutta! 

Hyllyssä olisi odottamassa kirjailijan teos Lumikukka ja salainen viuhka. Mielenkiinnolla palaan taas kirjailijan pariin, kun tulee otollinen aika tarttua kyseiseen teokseen. 

Annan kirjalle arvosanaksi 4 / 5 pistettä! Tässä kirjassa oli vain sitä jotakin tunnelmaa, joka kosketti minua. Pakko myöntää että Pionin kuollessa tirautin pari kyyneltäkin.

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt: 2010
Alkuteos: Peony in love
Sivuja: 417
Suomentanut: Hanna Tarkka

-Aletheia

4 kommenttia:

  1. Heippa, annoin sinulle blogitunnustuksen! Käy kurkkaamassa blogistani. :)

    VastaaPoista
  2. Minulla on tämä kirjapinossa odottamassa vuoroaan. Toivottavasti pian ehdin sitä lukemaan!

    VastaaPoista
  3. Suosittelen sinulle lämpimästi tuota Lumikukka ja salainen viuhka -kirjaa. Se on todella koskettava ja kaunis tarina kahdesta tytöstä, joiden välille kehittyy ystävyys. Sanoisin sen olevan ainakin yhtä hieno lukukokemus kuin Pionin rakkauskin, jos ei jopa vieläkin parempi!

    VastaaPoista