perjantai 28. syyskuuta 2012

Carolly Erickson: Minä, Marie Antoinette

Carolly Ericksonin teos Minä, Marie Antoinette on fiktiota ja faktaa sekoittava kertomus Ranskan traagisesta kuningattaresta. Marie Antoinette on ollut minusta aina kiehtova hahmo, joten ei ollut siis kumma että minun oli pakko saada tarttua tähän kirjaan. 

Tässä kirjassa Antoinetten tarina on hänen itsensä kirjoittaman päiväkirjan muodossa. Uskollinen palvelija on salakuljettanut kallisarvoisen päiväkirjan turvaan vankilasta Antoinetten mestaamisen jälkeen. Merkinnät alkavat nuoren neidon kihlauksesta, kulkee läpi hovin loiston sekä vallankumouksen ja päättyy ankeaan vankiselliin hetkeen ennen mestausta.

Lukiessa minulla alkoi tulla jo sellainen olo, että aihe ei jaksa enään kiinnostaa. Olen lukenut muutaman kirjan aiheesta, niin fiktiivisiä kuin faktaakin. Olen katsonut Antoinettesta kertovan elokuvan ja muutaman dokumentin, lisäksi koulussakin on sivuttu tuota naista. Tiesin miten kaikki tulee päättymään, joten loppu ei ollut mikään yllätys. Muutenkin tämä tuntui kehnommalta kirjalta kuin kirjailijalta aikaisemmin ilmestynyt kirja Tsaarin tytär, joka kertoo Tatjana Romanovista. Antoinette hahmo myös tuntui jäävän jotenkin etäiseksi lukijalle, siittä huolimatta että kirja on kirjoitettu minä-muodossa. Mutta silti pidin paljon tästä päiväkirjaratkaisusta.

Kirja on nopealukuinen ja ajoittain kepeä kirja, jonka lukee helposti välipala kirjana. Jotenkin kansi on nyt osunut nappiin, vaaleanpunainen karamelli. Maistellessa tulee makea maku suuhun ja hyvämieli, mutta karkin loputtua ja vain jälkimaku, joka haituu hiljalleen. Sama päti tähän kirjaan, mukavaa luettavaa, mutta kansien painuttua kiinni ei kirjaa jää sen enempiä enään pohtimaan.

Tämä on hyvää luettavaa sellaiselle, joka on kiinnostunut historiallisista romaaneista. Fakta ja fiktio on kuitenkin sekoitettu niin sujuvasti yhteen, että jos ei ole aiempaa tietämystä Antoinetten elämän vaiheista, ei lukijalla ole hajuakaan mikä on totta ja mikä on tarua. Ei siis kannata erehtyä lukemaan tätä faktateoksena.

Annan kirjalle arvosanaksi 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Atena
Ilmestynyt: 2012
Alkuteos: The hidden diary of Marie Antoinette 
Sivuja: 403
Suomentanut: Taina Wallin

-Aletheia


1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen arvio! Hyvä pointti tuo, että ei jää käsitystä siitä mikä on totta ja mikä ei.

    VastaaPoista