maanantai 19. marraskuuta 2012

Håkan Nesser: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä

Erik viettää kesäänsä perheen kesämökillä Möckel-järven rannalla yhdessä veljensä ja koulutoverinsa kanssa. Erikin äiti on sairastunut syöpään ja isän mielestä on parempi että 14-vuotias poika on kesän poissa.

Pojat soutelevat, polttavat, lukevat kirjoja, suunnittelevat kolttosia ja viettävät kaikin puolin kaikkien aikojen parasta kesää, vaikkeivat pojat tunnekkaan toisiaan entuudestaan. Kesänmuistoja kuitenkin varjostaa se kamala, joka päättää kesän ikävästi.

Kun Erikin Henry-veljen luona alkaa vierailemaan Ewa, joka näyttää poikien mielestä aivan Kim Novakilta, päättävät pojat että tilannetta on hyvä pitää silmällä. Ewa sattuu olemaan Ruotsin käsipallolegenda Kanuuna-Berran kihlattu.

Page turneri, en voi muuta sanoa. Juoni on koukuttava, kun lukija kihelmöiden odottaa sen kamalan tapahtumisa ja miettii otsa rypyssä, mitä kummaa se mahtaa olla. Kerrontakin on niin eläytyvää ja sujuvaa, että melkein saatoin kuulla korvissani Henry-veljen kirjoituskoneen naputuksen, kun hän Lucky Strike huulessa kirjoitti romaaniaan. Hahmot on luotu huolella ja jopa lämmöllä. Lukiessa tuntui kuin olisi melkein tuntenut heidät. Näinkin pojat, Hneryn, Ewan, Berran, kaikki sielunisilmillä.

Pidin todella paljon Erikistä, joka on kertojana tässä kirjassa. Jotenkin ymmärsin, häne tarpeensa etsiä pakopaikkaa kaiken rankkuuden ja hämmentävien asioiden keskellä. Hänelle se on vessa - ainakin siellä saa olla yksin ja rauhassa kenenkään häiritsemättä. Erik on herkässä teini-iässä, jolloin poikien kuuluu miettiä rajojen rikkomista, itseään sekä ympäröivää maailmaa että tyttöjä, ei huolehtia isoveljestä tai murehtia hiljaa mielessään lähestyvää äidin kuolemaa. Erik joutuu astumaan liian aikaisin aikuisten maailmaan, mutta selvästi hän häilyy näiden kahden maailman, nuoruuden ja aikuisuuden, välillä. Erkin mieltä painaa huoli, epävarmuus ja toiveet, jota kuvaa hyvin rimpsu, jota hän hokee tuon kesän aikana Syöpä-Treblinka-Rakkaus-Nussia-Kuolema.

Kirja on siis jonkinasteinen kasvutarina, elämää on jatkettava tapahtui mitä hyvänsä. Tarina loppuu siihen kun Erik on jo aikuinen mies, perheellinen. Se on myös jännityskertomus Siittä Kamalasta, joka varjostaa tuon kesän tapahtumia. Se Kamala jakaakin kirjan kahteen osaan; ennen ja jälkeen. Vasta lopussa langanpäät solmitaan yhteen ja koko totuus paljastetaan lukijlle. En osannut yhtään arvata, olin ihan hakoteillä. Yllättävyys oli positiivinen yllätys, koska nykyään hyvin moni kirja on sortunut ennalta-arvattavuuteen. Toki pieni haiskahdus tapahtumien suunnasta alkoi tulla siinä vaiheessa, kun Ewa Kaludis ilmestyy kesämökille, mutta se oli pieni aavistus...

Taas kesäkirja, vissiin kaipaan salaa mielessäni kesän lämpöön, vaikka olenkin mielissäni talven tulosta. Tämä on kyllä mitä mainiointa kesälukemista, voisin melkeinpä vannoa, että vielä joku kaunis kesä minun on pakko saada lukea tämä uudestaan. Kirja on jännittävä, mukaansatempaava, hauskakin hyvällä maulla, se ei ole liian paksu, eikä tarina jää junnaaman paikoilleen. Pikaista ja viihdyttävää luettavaa, mutta kirjan pohjavärinä on tummuus ja nostalgisuutta luo 60-luku. Hieno kirja, suosittelen ehdottomasti lukemaan! Ei nyt kuitenkaan silti parhaimpia kirjoja, mitä olen lukenut, mutta viihdyttävimpiä kylläkin.

Annan kirjalle arvosanakis 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo:Tammi
Ilmestynyt: 2005
Alkuteos: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (1998)
Sivuja: 262
Suomentanut: Saara Villa

-Aletheia

4 kommenttia:

 1. Olwn lukenut teoksen ja nähnyt siitä tehdyn filmin. Minusta kirjassa ei ollut aivan vesiselvää loppua, filmissä oli. "Mukava" kesäkirja, pohdin postausta lukiessani, mahtavatko nykynuoret tietää, mikä on Treblinka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minulle Treblinka on tuttu, mutta olenkin historiasta poikkeuksellisen kiinnostunut nuori. Monet nuoret tuskin varmaan tietävät. :)

   Poista
 2. Samaa mieltä: Kim Novak on hieno ja viihdyttävä kirja. Ei mikään kaikkien aikojen upein romaani, mutta charmikas, koukuttava, kesäisessä tunnelmassaaan ihana.

  VastaaPoista
 3. Jei hauskaa, että pidit tästä! Itselläkin tämä on lukulistalla :)

  VastaaPoista