keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Jeffrey Eugenides: Virgin Suicides - Kauniina kuolleet

Virgin Suicides kertoo Lisbonin perheestä, johon kuuluu äidin ja isän lisäksi viisi teini-ikäistä tyttöä. Ensimmäisenä itsemurhaa yrittää Cecilia. Se täräyttää perheen pois raiteiltaa ja lopulta kaikki Lisbonin kauniit ja kiehtovat tyttäret ovat siirtyneet ajasta ikuisuuteen oman käden kautta.

Tarinaa kertovat naapurin pojat, jotka ovat keränneet todistusaineistoa noista nuorista tytöistä. Tiukassa kurissa elävät Lisbonin tytöt kiehtovat poikia kovasti ja heidän kuolemiaan ympäröivä mysteeri vielä enemmän.

Todella vakuuttava teos. Ajattelin tämän olevan, jo pelkän nimen perusteella, todella rankkaa luettavaa. Tartuin kirjaa ehkä pieniä inhon väristyksiä selkäpiissä, sillä itsemurha on asia, jota en kannata missään tapauksessa. Aina on muita vaihtoehtoja.

Yllätyin siittä kuinka kirja imaisi minut mukaansa. Itsemurhien syyt jäivät kertoja näkökulman vuoksi hämärän peittoon, eikä niitä käsitelty kovinkaan tarkasti. Kaikki mikä tapahtui suljettujen ovien takana jäivät myös sinne. Vain poikien havannoimmat ja haastattelujen  tuloksena saadut tiedonmuruset tyhjensivät lukijalle Lisbonin tyttöjen elämää, näinpä se jäi lukiallekkin pienen salaperäisyyden hunnun verhoamaksi.

Itse lukijana aloin väistämättä spekuloimaan ja analysoimaan, mikä ajoi nämä aikuisuuden kynnyksellä olevat tytöt itsemurhaan. Varmasti pikkusiskon itsemurhayritys, ja myöhemmin siinä onnistuminen, vaikutti perheen sisäiseen elämään paljon. Tradegian jälkeen jo muutenkin tiukka ja ylisuojeleva äiti alkoi jopa sairaalloisesti suojelemaan loppuja tyttöjään. Tyttäret lukittiin kotiin, rapistuvaan ja ränsistyvään taloon. Se miksi tytöt eivät karanneet, vaan kokivat parhaimmaksi ratkaisuksi joukkoitsemurhan on minullekkin mysteeri. Olen kuitenkin sitä mieltä että äiti tukahdutti kriittisessä iässä olevat tyttärensä. Minua alkoi ihan suututtamaan rouva Lisbon, kamala ihminen, ihan suoraan sanottuna.

Sofia Coppola on kuvannut tästä kulttikirjasta saman nimisen elokuvan 90-luvun loppupuolella. Aivan pakko nähdä kyseinen elokuva, niin suuren vaikutuksen kirja minuun teki.

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä! Todella puhutteleva teos tärkeästä aiheesta. Silti kirja on toteutettu niin hyvin, sekä juonellisesti että kielellisesti, ettei se ainakaan minua inhottanut tai ällöttänyt missään vaiheessa suuremmin. Lisbonien vanhemmat, tohveli sankari isä ja tyranni äiti, aiheuttivat ahdistusta ja tyttöjen joukkoitsemurha surua. Tunteita tämä kirja on siis herättänyt roppakaupalla.

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2003
Alkuteos: Virgin Suicides (1993)
Sivuja: 287
Suomentanut: Juhani Lindholm

-Aletheia

12 kommenttia:

 1. Minä katsoin jo muutama vuosi sitten elokuvan tästä ja pidin hurjasti. Kun luin sen jälkeen kirjan, se jäi vähän pettymykseksi. Mielestäni elokuva oli jopa parempi. Tosin luulen, että kirja olisi iskenyt enemmän, jos en olisi elokuvaa aiemmin nähnyt.

  Minulle tuli tyttöjen itsemurhasta mieleen ehkä vähän kostokin vanhemmille. Ja toisaalta ehkä kiltit tytöt eivät löytäneet muuta pakoreittiä tilanteesta. Ehkä he vain halusivat järkyttää. Minusta on kiva, ettei motivaatio oli täysin selkeä tai yksiselitteinen. Saa rauhassa miettiä asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja miettimään se pistääkin. :D Olet kyllä oikeassa, että itsemurhat saattoivat olla jonkin asteinen kosto vanhemmille. Mietiskelin itsekkin aivan samaa. :)

   Poista
 2. Pidän hurjasti elokuvasta, mutta kirjana tämä on vielä kokematta! Jospa pian :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavast pidät kirjasta. Minulle käy aina niin, että jos olen nähnyt jostakin filmin ensin, niin kira ei jaksa enään säväyttää. :)

   Poista
 3. Minäkin pidin tästä hurjasti, ja juuri näkökulma toi muuten surullisen traagiseen aiheeseen uutta valoa. Elokuva pitäisi minunkin ehdottomasti katsoa, mutta on varmaan parempi lukea kirja ensin.

  Kannattaa lukea muuten Eugenidekselta myös Middlesex, sekin hienosti kirjoitettu kirja vaikeasta aiheesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, laitanpa korvan taakse! :)

   Poista
 4. Juuri tuo salaperäisyyden huntu kiehtoo tässä kirjassa eniten! Lisbonin tytöt olivat niin outoja ja etäisiä. Mieleenpainuva kirja!

  Ps. minäkin spekuloin ja analysoin tyttöjen päätösten syitä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spekulointi ja sen jonkin asteinen pakko toi kirjaan oman säväyksensä, ihana kun kaikkea ei lätkitä lukijan naaman eteen kuin manulle illallista. :) Kirja on todella kiehtova! :)

   Poista
 5. Komppaan edellisiä, Virgin Suicides on hieno elokuva. Siinä on ihmeellinen tunnelma ja Air-yhtyeen hieno musiikki vain vahvistaa tuota tunnelmaa.

  Tätä kirjaa en ole lukenut, mutta Eugenideksen Naimapuuhia ihastutti minua keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naimapuuhia onkin minulla lukulistalla. Vieläkö siihen törmäisi kirjastossa niin riemu olisi suunnaton. Olen laiska varaamaan kirjoja.

   En enään kaikkien näiden elokuvaa kehuvie kommenttien jälkeen malta odottaa että näen elokuvan. Valmiina se olisi tuolla odottamassa katsojaansa, mutta arki ei anna aikatauluineen perksi, että kerkeäisin sitä rauhassa katsomaan. No, niinhän sitä sanotaan, että hyvää kannattaa odottaa. :)

   Poista
 6. Oho, kuulostaapa niin kutkuttavan mielenkiintoiselta! Kirjan ideassa on jotakin sellaista kammotuksen kiehtovuutta, että todella tekisi mieli lukea. Laitan nimen muistiin, en ole aiemmin kuullut tästä.

  VastaaPoista
 7. Pidän tästä niin kirjana kuin elokuvana. Aiheestaan huolimatta näin tässä valoa.

  VastaaPoista