keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Luukku 19: Klassikkokirjoja

Minulla oli yhteen vaiheeseen klassikkokirjainnostus. Ahmin ja ahmin tunnettuja klassikoita, lähinnä historiallisia sellaisia. Listaanpa teille suosikki niistä, karsin joukosta kuitenkin pois lasten- ja nuortenkirjat, koska olen käsitellyt niitä parissa aikaisemmassa luukussa.
 • Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
 • Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani
 • Emily Brontë: Humiseva harju
 • Alexandre Dumas: Monte Criston kreivi
 • Alexandre Dumas: Kolme muskettisoturia
 • Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
 • Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille
 • Umberto Eco: Ruusun nimi
 • Ursula Le Guin: Maameren tarinat
 • Edgar Allan Poe: Korppi ja kultakuoriainen 
 • Arthur Conan Doyley: Baskervillen koira
 • Juhani Aho: Juha 
 • Margarte Mitchell: Tuulen viemää
 Kolme viimeisintä kirjaa ovat sellaisia, etteivät ne iskeneet heti, mutta aika on kullannut muistot. Tuulen viemässä Scarlett on niin mahtava sankaritar, että vaikka lukeminen tuntuikin välillä tervassa tarpomiselta, Scarlettin seurassa viihtyi. Rakastan myös Tuulen viemään tarinaa ja sen vanhaa elokuva versiota, jossa pääosissa on Vivien Leigh ja Clark Gable. Juhani Ahon Juha minun piti lukea kouluun äidinkielenkurssille. Alku takkusi enkä innostunut yhtään, mutta mieheni pyysi lukemaan kirjaa hänelle ääneen ja tempauduinkin tarinaan mukaan. Nyt muistelen Juhaa aina lämmöllä, vaikka tuskinpa sitä tulee uudestaan luettua. Baskervillen koirakin liittyi johonkin koulutehtävään ja sekin yllätti minut positiivisesti, siksi se pääsi listaan mukaan.

Neljä ensimmäistä kirjaa iskivät minuun täysillä. Muistan kuinka Kotiopettajattaren romaania lukiessa huudahtelin ääneen jännityksestä, Monte Criston kreiviä en malttanut laskea käsistäni ja rakastuin Humisevan harjun miljööseen.
 
Mitkä on teidän suosikki klassikkonne?

Ajatella, että jouluun on enään 5 päivää. Kuinka tuo aika rientääkään. Kaikista stressistä huolimatta meillä alkaa olemaan kaikki jouluvalmistelut pulkassa. Ihanaa! Entäs teillä?
-Aletheia


3 kommenttia:

 1. Olen lukenut näistä Austenin, Brontët, Econ, Ahon ja Mitchellin. :) Suosikkiklassikkonikin löytyvät niiden joukosta: Tuulen viemää ja Humiseva harju ovat jääneet rakkaimpina mieleen ja molemmat olen lukenut useampaan otteeseen. Samoin Ylpeys ja ennakkoluulo on hyvä, mutta jotenkin olen aina pitänyt enemmän Brontën sisarusten kirjoista. Niin ja suosikkiklassikkoihini voitaneen laskea myös Väinö Linnan Tuntematon ja Pohjantähdet sekä Minna Canthilta etenkin Anna Liisa. :)

  VastaaPoista
 2. Minulla on näköjään noista vielä muutama lukematta eli Bulgakov, Le Guin ja Aho. Luetuista on vaikea valita suosikkiaan, mutta minä taidan taipua noihin vanhimpiin eli Austen ja Dumas ovat olleet suosikkejani kautta aikojen...

  VastaaPoista
 3. se on muuten jännä, kuinka jokin klassikko (etenkin paksu sellainen) voi tuntua luettaessa tervalta, mutta sitä sitten muisteleekin lämmöllä. Jotenkin ne parhaimmat osat jäävät hehkumaan mieleen.

  Minulla on vielä Monte Criston kreivi kesken, koska kyllästyin siihen, että Edmond käy vain tylsillä vierailuilla "rakentaen" suunnitelmaansa, mitään kuitenkaan täysin toteuttamatta. Kirja on kuitenkin siis vain tauolla, sillä kaikista elokuvaversioista olen kyllä pitänyt kovasti ja uskon, että kirjalla on vielä paljon annettavaa!

  VastaaPoista