torstai 21. helmikuuta 2013

Helena Waris: Uniin piirretty polku

Minulle kehuttiin tätä kirjaa ja vihdoin sain sen luettua. Uniin piirretty polku on suomalaista fantasiaa, joka on maustettu hienosti muinaissuomalaisella mytologialla. Todella hämästyttävän koukuttava kirja, jonka ahmaisin nopeasti. En malttanut millään pitää näppejäni erossa koko kirjasta.

Kirja kertoo kolmesta sisaruksesta, jotka ovat joutuneet erilleen suuren aallon pyyhkäisemänä. Aile asuu kasvattiäitinsä Matamuorin luona kylässä, jossa asukkaat pitävät Ailea noitana. Mustatukkainen ja vaeltamista rakastava Aile, joka ei muista menneisyydestään mitään herättää epäluuloja kyläläisissä. Eräällä metsäretkellä Aile törmää Daihin, poikaan, jonka silmät hän on varmasti muistaa jostain, mutta mistä?

Troi seilaa ukkosmiesten uiskolla ja etsii paikkaa, jossa tähtien asento on oikea. Mies etsii kotiaan, joka on vain hämärä muisto menneisyydestä. Tahollaan Arni on tuomittu odottamaan pimeässä ja ikiroutaisessa maassa sisariensa saapumista kotiin.

Olen jotenkin niin sanaton.Tempauduin lukiessa niin mukaan juonikuvioihin, lumouduin hienosta jopa runollisesta luontokuvauksesta, mutta ennen kaikkea ihastuin kirjan tunnelmaan. Monia fantasiakirjoja lukiessa tulee ns. fantasiaähky ennen puoltaväliä. Kirjat on tungettu niin täyteen kaikenmaailman fantasiaolentoja ja tarinaa kerrotaan liian monesta näkökulmasta, että pysyisi enään tapahtumissa ja henkilöissä mukana. Tätä kirjaa lukiessa fantasiaa oli ujutettu sopivasti realistiseen historialliseen maailmaan. On tavallisia kansalaisia, on uskomuksia, mahteja, jumalia  ja myyttejä. Toisaalla on noitia, hahmonanastajia, suoneitoja ja muodonmuuttajia. Fantasia oli jotenkin pehmeän unenomaista. Unenomainen kuvaa kirjaa jotenkin niin hyvin!

Tapahtumia on sopivasti, eikä juoni jäänyt paikalleen tallaamaan. Silti jokaiseen keskeiseen henkilöhahmoon tutustuttiin siinä määrin , että heistä tuli minulle jollakin tasolla läheisiä. Ihanaa, että kirjalle on jatkoa ja pääseen nauttimaan lisää Wariksen sujuvaa kerrontaa ja sukeltamaan tähän hienoksi maalattuun fantasiamaailmaan. Jotenkin ajattelin tarinan sijoittuvan muinaiseen Suomeen, mutta näin jälkeenpäin huomasin, että kirjan tapahtumat voisi sijoittaa minne vain tai se voi olla ihan oma maailmansa. 

Tarina kantaa sisällään myös kaksi rakkaustarinaa. Seurasin mielenkiinnolla näitä kahta tarinaa, jotka toivat oman säväyksensä juonenkulkuun. Joidenkin mielestä rakkaus, eikä varsinkaan kaksi rakkaustarinaa, sovi fantasiaa, mutta tähän kirjaan kyllä. Tylsä olisi tarina ollut jos ei olisi ollut romantiikkaa ja rakkautta mukana. Jotenkin kaikki oli sopivassa tasapainossa eikä menty lässytyksen puolelle, mutta kuitenkin oli romantiikan kutkuttavaa tunnelmaa. Kyllä tämä romantiikannälkäinen lukija nyt kiittää ja kumartaa!

Ehdottoman hieno lukukokemus, jota suosittelen muillekkin luettavaksi. Jos ei yleensä pidä örkkifantasiasta, niin tämä saattaa upota. Toisaalta örkkifantasian ja kovan rytinän vannoutunut kannattaja saattaisi pitkästyä kirjan parissa.  Mifogin perintö ja tämä kirja ovat saaneet mielipiteeni muuttumaan siittä, etteikö suomalaiset osaisi kirjoittaa hyvää fantasiaa!

Annan kirjalle arvosanaksi 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2009
Sivuja: 463


P.S. Heitin nyt muut kiireet nurkkaan ja vastasin teidän kommentteihin, joihin en ollut aikaisemmin kerennyt vastata. Pahoitteluni että se vei näin kauan, mutta jokaisen ihanan kommentin olin kuitenkin lukenut ja luenkin aina, vaikka en heti vastaakkaan. Jokainen jätetty kommentti lämmittää bloggarin sydäntä ja saa minut nauttimaan tästä hommasta entistä enemmän.

-Aletheia


5 kommenttia:

 1. Oi, vaikuttaa ihanalta kirjalta! Laitan lukulistalle :)

  VastaaPoista
 2. Minulla on tämä juuri lukusessa, joten en ihan kokonaan uskaltanut lukea arviotasi. Palaan lukemaan tarkemmin kunhan itse pääsen kirjan loppuun! Sen verran voin jo paljastaa että aika pitkälle taidan olla kanssasi samaa mieltä.

  VastaaPoista
 3. Kivaa, että pidit kirjasta, sillä mä ostin tämän kirjaston poistoista joku aika sitten, ja tietysti toivon, että jossain vaiheessa ehdin lukea kirjan =)

  VastaaPoista
 4. Pehmeän unenomainen fantasia kuulostaa aika kivalta ja mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
 5. Hei,

  Olemme nyt tekemässä Uniin piirretyn polun pohjalta lyhytelokuvaa, luvassa kaikenlaista mielenkiintoista ja jännää!

  http://uniinpiirrettypolku.fi

  Meitä kannattaa myös seurata Facebookissa.

  Suunnitteilla on tulevaisuudessa myös pitkä elokuva kirjan pohjalta, joten kannattaa seurailla senkin osalta!

  - Saara Leutola

  VastaaPoista