lauantai 2. maaliskuuta 2013

Italo Calvino: Halkaistu varakreivi

Varakreivi Medardo on sodassa turkkilaisia vastaan. Vaan tuo onneton mies ei tiedä, että vihollisen tykkejä tulisi lähestyä sivuilta tai takaa, niinpä hän kohti tykkiä hyökätessään saa osuman, joka halkaisee hänet kahtia. Mies, tai toinen puolikas hänestä, kaikkien hämmästykseksi selviää ja palaa kotiseuduileen kätkeytyneenä mustaan kaapuun. Pian kotikyläläiset saavat huomata että Medardosa on palannut se paha puolikas. Varakreivi terrorisoi kotikonnuillaan ja saa kyläläiset elämään pelossa. Pian aletaan kuitenkin puhua, että varakreivi pystyisikin hyviin tekoihinkin.

Ajattelin aloittaa Calvinon tuotantoon tutustumisen tästä lyhyestä romaanista. Toki Paroni puussa kiinnostaa minua kirjana enemmän, mitä tämä kiinnosti, mutta paremman puutteessa sitten tartuin tähän. Hauskaa nopeaa luettavaahan tämä oli, ei siinä mitään. Oikein sopiva ja viihdyttävä välipala kirja. Juonenkulku oli vain erittäin ennalta-arvattavaa.


Kirjan oli maaginen kertomus siittä, kuinka ihmisessä asustaa hyvä ja paha. Erillään nämä hyvä ja paha eivät ole mukavia: toinen tekee julmuuksia ja toinen yltiöhyviä tekoja aina muiden kyllästymiseen asti. Mutta kun hyvä ja paha ovat yhdessä ne ovat sopivassa tasapainossa. Havaitsin kirjassa myös muutakin vastakkainasettelua, kuten lääketieteen ja noitakonstien. Sillä toisen puoliskon kreivistä kursi kokoon lääkärit ja toisen puolikkaan jonkin sortin poppamiehet.

Oikein muuta sanottavaa minulla ei tästä kirjasta ole, jotenkin tuli mieleen ne lyhyet, mutta opettavat kertomukset, joita lukion äidinkielen opettaja välillä luki meille tai laittoi meidät lukemaan. Pidin kirjasta, mutten valtavan paljon. Eniten minuun ehkä vetosi kirjan huumori ja maagisuus, ei niinkään opettavainen tarina. Olen kuitenkin kuullut että Paroni puussa olisi parempi. Kirja on kuitenkin sen verran lyhyt teos, että suosittelen ehdottomasti lukemaan.

Annan kirjalle arvosanaksi 2,5 / 5 pistettä!'

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi (Keltainen kirjasto)
Ilmestynyt: 1970
Alkuteos: Il visconte dimezzato (1952)
Sivuja: 115
Suomentanut: Jorma Kapari

-Aletheia

6 kommenttia:

 1. Minulla on Paroni puussa juuri lukusessa, tykkään kyllä kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, ehkäpä minäkin uskaltaudun kirjan pariin lähiaikoina. En ole kovin montaa moitetta siittä kirjasta kuullut. Nimikin on niin hauskan kuuloinen (vaikka on Halkaistu varakreivikin kyllä hauska nimi kirjalle). :)

   Poista
 2. Kuulostaa siltä, että Calvinon tuotanto on vähän epätasaista. Jotkut ovat ihan huippuja ja sitten taas löytyy keskinkertaista luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa vielä siittä että onko epätasaista vai ei, sillä olen lukenut häneltä vain tämän. Mutta mitä olen kuullut niin voi hyvinkin olla ettei kaikki hänen kirjansa yllä yhtä korkealle kuin paljon pidetty Paroni puussa. :)

   Poista
 3. Itse olen lukenut Calvinolta Paronin puussa ja Kosmokomiikkaa, molemmat varsin mainioita. Tämä Varakreivi kiinnostaa myös paljon ja varmaan sen saa helposti ympättyä johonkin väliin kun on tuon pituinen. Kiva oli lukea tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä todella nopealukuinen ja lyhyt kirja. Sen mahduttaa hyvin joutilaaseen teehetkeen vaikkappa. Nopea lukija selvittää kirjan varmaan tunnissa. :)

   Poista