tiistai 9. huhtikuuta 2013

Vera Vala: Kuolema sypressin varjossa

Vera Valan Kuolema sypressin varjossa aloittaa etsivä Arianna de Bellis tutkii sarjan. Tämän dekkarisarjan kirjat sijoittuvat ihanan aistikkaaseen Italiaan. Lumoavan kaunis kansi myös lujitti päätöstäni lisätä kirja TBR -listalle. Olin onneni kukkuloilla kun löysin kirjan kirjastosta.

Italialais-suomalainen Arianna de Bellis on osakkaana roomalaisessa etsivätoimistossa. Leskeksi jäätyään nuori ja kaunis nainen päätti muuttaa elämänsä suuntaa ja alkoi ratkomaan rikoksia. 

Tolfan pikkukylässä vaalea amerikkalaisnainen Lily on saanut surmansa. Lilyn lanko palkkaa Ariannan tutkimaan naisen murhaa. Eläessään Lily pani miesten päät pyörälle ja sai naiset katkeroitumaan itseään vastaan. Myös puolisonsa perheessä suhtautuminen naiseen tuntui olevan nihkeää. Moni saattoi huokaista helpotuksesta, kun vehkeilevä Lily sai surmansa. Jäljittäessään murhaajaa Arianna saa pian huomata itsekkin olevansa tappolistalla, kun salaisuuksien vyyhti alkaa aukenemaan.

Takakannessa mainitaan että kirjassa Italia tulvii iholle. Totta! Ihastuin ikihyviksi Italialaiseen miljööseen ja Valan tapaan herättää se eloon aistikkaalla kuvailulla. Iski suuri matkakuume, Italia on pakko nähdä vielä jonain päivänä. Mutta kirjassa miljöötä tärkeämpi on kuitenkin juoni. Valan idea tähän dekkariin ei ole mitenkään uusi ja ihmeellinen, mutta toimiva kyllä senkin edestä. Jokainen keskeinen henkilö tuodaan epäilyksen alaiseksi vuoron perään erillisissä kappaileissa, mutta ennen loppua lukija ei tiedä kuka heistä on mahdollisesti syyllinen, kaikilla on motiivi. Muissa kappaleissa Arianna seikkailee ympäri Tolfan kylää johtolankojen perässä ja haastattelee eri ihmisiä. Kaikki on kevyesti kerrottua, eikä kirjassa ollut trillerimäisiä piirteitä. Sukellusonnettomuudenkin osasin arvata etukäteen, mutta murhaajaapa en. 

Ratkottavan rikoksen lisäski Vala kehittelee jotain suurempaa, joka paljastuu lukijalle jatko-osissa. Ariannalla on hämärä menneisyys, josta hän ei itsekkään muista kuin pieniä unenomaisia välähdyksiä. Ihmiset väittävät nähneensä häntä eripuolilla maailmaa ja kuka on salaperäinen el Lobo? Voi kuinka uteliaisuutta kutkuttelevaa! En malta odottaa että saan jatko-osan käsiini. Myös tilanne Ariannan ja Bartolomeon välillä jäi avoimeksi... tuleekohan heistä pari vai ei? Miten maltan odottaa, että saan tietää enemmän. Olen jo nyt ihan koukussa ja lupasin itselleni ostaa jokaisen osan omaan hyllyyni,  sillä tämän kirjan pariin haluan varmasti palata vielä uudelleen.

Vaikka Vala olikin punonut itse rikoksen selvittelyn ympärille näitä sivujuonia, niin tarina pysyi hyvin koossa ja Ariannankin vaikutti uskottavalta henkilöhahmolta. Pidin myös siittä että kirjassa oli mukana myös huumoria, esimerkiksi Ariannan kollega Angelo on melkoinen homoklisee ja henkilöt itsekkin vitsailevat tällä asialla.

Erittäin nautittava lukukokemus, suosittelen kyllä muillekkin. Varsinkin Italia -faneille.

Annan kirjalle arvosanaksi 5/5 ja Vala on saanut uskollisen seuraajan kirjoilleen. Kiitän ja kumarran tästä erittäin ihastuttavasta lukukokemuksesta!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt: 2012
Sivuja 359

-Aletheia

4 kommenttia:

 1. Tunnustaudun Italia-faniksi ja kirjan tapahtumamaa olikin suuri plussa. Kyllä minä muistakin syistä nautin kirjasta ja odotan innolla muita osia. Onneksi toista osaa ei tarvitse enää montaa kuukautta odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, en malta odottaa että saan kakkososan käsiini. :)

   Poista
 2. Tähän onkin pitänyt tutustua, mutta jotenkin Italia-miljöö ei ole vetänyt minua puoleensa.
  Annoit kuitenkin täydet, joten eiköhän tämä taas noussut lukupinossani ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti lukemaan vaikkei miljöö kuulukkaan lemppareihin, kirjassa on niinniinniin paljon kaikkea muutakin hienoa ja hyvää! :)

   Poista