keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Alex Capus: Léon ja Louise

Léon ja Louise tapaavat kesällä 1918, kun Léon polkee pyörällä töihin. Louise ajaa kitisevällä pyörällään nuoren miehen ohi ja tekee lähtemättömän vaikutuksen. Sota kuitenkin erottaa nuoret toisistaan. Kymmenen vuoden päästä he tapaavat uudestaan. Heidän rakkautensa toisiaan kohtaan kestää läpi kahden maailmansodan, kilometrit ja Léonin avioliiton. Saavatko Léon ja Louise lopulta toisensa?

Minulta oli jotenkin päässyt livahtamaan ohi silmien tieto, että kirja perustuu Capusin isoisän tarinaan. Se olisi tehnyt lukukokemuksesta paljon jännittävämmän ja loppuvaikutelmakin olisi ollut paljon syvempi. Nyt tartuin kirjaan vain yhtenä rakkausromaanina, joka sijoittuu historiaan. Toki en ajatellut alunalkaenkaan että tarttuisin johonkin Roberts tyyliseen rakkauslälläriin, vaan osasin odottaa vakavampi sävyistä tarinaa.

Jostain syystä kaunis rakkaustarina ei tehnyt minuun ansaitsemaansa vaikutusta, ei vaikka jälkeen päin sain sen tietää perustuvan toteen. Kun järjellä ajattelee niin vuosikymmenien läpi kestävä rakkaus, joka ei unohdu, jonka osapuolet löytävät toistensa luo vaikka sota on heidät kahteen kertaan erottanut, pitäisi olla kaunis ja koskettava. Mutta kun ei niin ei. Kuitenkin viihdyin kirjan parissa hyvin, sillä se oli tunnelmaltaan ihanan lämminhenkinen ja positiivissävyinen. Ikäviä asioita ei jääty turhia ruotimaan, elämään kuuluvat ikävyydet ja sillä sipuli. Niiden ikävyyksien pohtiminen ja vatvominen ei kuulunut kirjan juoneen, vaan ne ohitettiin olkia kohauttamalla.  Kirja oli nopea lukuinen ja elämänmakuinen. Viihdekirjaksi tätä ei voi sanan varsinaisessa merkityksessä sanoa, mutta kyllä se viihdytti minua keskinkertaisesti. Välillä se sai hymyn nousemaan huulille.

Léon ja Louise oli minulle keskinkertainen lukukokemus, mutta suosittelen lämpimästi muitakin lukemaan. Pidin erityisesti kirjan sodankuvauksesta. Se avarsi uudenlaisia näkökulmia maailmansotaan. Tuo aikakausi on kiehtova miljöö erilaisille tarinoille.

Annan kirjalle arvosanaksi 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Atena
Ilmestynyt: 2012
Alkuteos: Léon und Louise 
Sivuja: 300
Suomentanut: Heli Naski

1 kommentti:

  1. Minäkään en ihmeemmin häikäistynyt tästä teoksesta. Minua jotkin kohdat peräti ärsytti ja koko suhde, oli se sitten rakkautta tai intohimoa, tuntui jotenkin ärsyttävältä sekä epäreilulta etenkin Léonin vaimoa kohtaan. En arvosta tällaista rakkaussuhdetta lainkaan.

    Minäkin pidin kyllä eniten sodan kuvauksesta, sitä olisi voinut olla enemmänkin.

    VastaaPoista