perjantai 4. lokakuuta 2013

Anu Holopainen: Welman tytöt

Kotimaiseen fantasiaan tutustuminen jatkui Anu Holopaisen Syysmaa -sarjan ensimmäisellä osalla. Olen viimeisen vuoden aikana saanut monta kertaa kokea, että kotimaiset kirjailijat osaavat kirjoittaa erittäin koukuttavia ja hyviä fantasiaromaaneja. Tästä havainnosta rohkaistuneen päätin tutustua sitten tähänkin kirjaasarjaan, jonka löysin joskus Booking it some more -blogista.

Welman tytöt on fantasiaa hieman varttuneille nuorille. Kirjassa ollaan maailmassa, jossa vallitsevat hyvinkin patriarkaaliset käsitykset. Naiset ovat vain miehiä varten olevia synnytyskoneita ja kodinhoitajia. Naisen on aina taivuttava miehen tahtoon ja kestettävä tältä mitä vain. Nainen on myös huono jos ei kykene synnyttämään miehelleen poikia. Isät päättävät naimakaupoista ja tytöiltä ei kysytä mitään. Rakkaus avioliitot ovat hyvin harvinaisia.

Tässä maailmassa elää Adaira. Hän on itse opetellut lukemaan ja haluaisi tiedonjanoisena naisena opiskella enemmän. Hänen isänsä ei kuitenkaan moista touhua hyväksy ja lupaa tyttärensä vanhalla, lihavalle ja irstaalle miehelle, joka on kuluttanut jo yhden vaimon loppuun. Adaira on kauhuissaan, tätä hän ei elämältään halua, mutta muuta vaihtoehtoa ei ole. Matkalla sulhasensa linnaan Adairan vaunujen kimppuun hyökkää rosvojoukko, joka kidnappaa Adairan. Rosvot osoittautuvat Villipihlajaa palvoviksi lainsuojattomiksi naisiksi, joiden joukkoon Adairallakin on mahdollisuus liittyä. Valinnasta tulee kuitenkin vaikea, kun Andaira saa tietää että hänen isänsä aikoo naittaa hänen rakkaimman siskonsa Nenean samalle miehelle Adairan sijaan.

Welman tyttöjen maailma on karu. Viattomia kuolee ja naisilla ei ole mitään valtaa, tuntui kamalalta ajatella että sitä se on joskus ollut oikeasti. Osaa olla kiitollinen nykyaikana vallitsevasta tasa-arvosta. Muutenkin Syysmaa -sarjan ensimmäinen osa oli yllättävä hyvä ja luinkin sen loppuun pikavauhtia. Ei se yltänyt lukukokemuksena samalle tasolle kuin esimerkiksi Mifonki-sarja tai Pohjankontu-sarja, mutta herätti kiinnostusta sen verran että aikomuksena on lukea seuraavatkin osat. Welman tyttöjen vahvuus on juurikin kärjistetyn patriarkaalisessa yhteiskunnassa, jossa Welman tytöt ovat kapinallisia ja vahvoja persoonia, suorastaan feministejä. 

Paljon kirja herättää ajattelunaiheitta juurikin feministisillä piirteillään ja moraalisilla kysymyksillään. 

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Karisto
Ilmestynyt: 2003
Sivuja: 259

Mistä minulle ja miksi: Kirjastosta ja löytyi lukulistalta, jonne päätyi em. blogin kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti