torstai 14. marraskuuta 2013

Amor Towles: Seuraelämän säännöt

Katey ja Eve elävät 1930-luvun New Yorkissa ja tykkäävät juhlia. He kuitenkin joutuvat säästelemään pennosiaan ja eivätkä kieltäydy herrasmiehien tarjoamista satunnaisista drinkeistä. Näin he tutustuvat Tinker Greyhin, joka on saapunut samaan baariin. Mies on tullut etsimään rappiolla olevaa veljeään. Nuorten elämät kietoutuvat yhteen peruuttamattomasti, kun ilta päättyy onnettomuuteen. Kolmikon välit eivät kuitenkaan ole mutkattomat vaan täynä kiemuroita etiketin alle piilotettuna.

Yllättävän hyvä kirja Aikamme kertojia -sarjasta. Kerta toisensa jälkeen sarjan kirjoja lainaan, vaikka aina puhun siittä kuinka ne ovat kerta mukahuonoja ja outoja. Ehkä pitäisi jo myöntää että sarjan kirjat ovat pääasiassa hyviä. Minua kuitenkin kiehtoi kirjassa tuo 1930-luvun New York, jokin tuossa aikakaudessa on niin lumovoimaista. Minulla ei ollut juuri mitään ennakko-odotuksia tai käsityksiä kirjasta, sillä en ollut juuri lukenut muiden arvosteluja täältä blogimaailmasta.

Katey oli päähenkilönä helposti pidettävä henkilö ja ennenkaikkea Seuraelämän säännöt on hänen selviytymistarinansa. Etiketti piilottaa alleen kaikkea mielenkiintoista ja niitä seikkoja päästää seurailemaan Kateyn silmin. Monet kirjan henkilöistä ovat mielenkiintoisen persoonallisia ja monivivahteikkaita, kukaan ei ollut toisensa kopio. Pidin siis värikkäästä henkilökaartista ja erioten päähenkilö Kateysta, joka on voimakas ja itsenäinen nainen. Mukana oli myös hieman rakkautta ja romantiikkaa, mutta rakkausromaanien kategoriaan Seuraelämän säännöt sopii todella huonosti. Ehkä tämä on enemmän sellainen ihmissuhderomaani.

Jäin silti kaipaamaan kirjalta sitä jotain viimeistä sysäystä että se olisi yltänyt lopulta paremmille pisteille. Pidin siis lukukokemuksesta, mutta kirja ei aivan yltänyt vakuuttamaan tai hurmaamaan minua. Sorruin jossain vaiheessa hieman sivujen hyppelyyn, kun tuntui ettei tarina etene tarpeeksi nopeasti, alkoi jo hieman kyllästyttämään.

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt suomeksi: 2012
Alkuteos: Rules Of Civility (2011)
Sivuja: 445
Suomentanut: Hanna Tarkka

Mistä minulle ja miksi: Kirjaston uutuushyllystä löysin ja oli nimeltä sekä ulkonäöltä tuttu blogeista. Miljöö kuitenkin lukitti lainauspäätöksen.

1 kommentti:

  1. Minua kiinnostaa myös 20-30-luvun kirjat. The Gatsby on hieno tuon aikakauden kirja. Seuraelämän säännöt kuulostaa ihan luettavalta kirjalta.

    VastaaPoista