sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Catherynne M. Valente: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla

Kaksitoista vuotias Syyskuu asuu Omahassa. Syyskuu elää aivan tavallista elämää, kunnes eräänä päivänä hänen isänsä lähtee sotaan ja äiti töihin. Syyskuu joutuu olemaan paljon yksin kotona, sillä äitin on tehtävä oma osansa sota ponnisteluissa. Eräänä päivänä tiskatessaan Syyskuu kohtaa Vihreän tuulen, joka kutsuu tytön seikkailuun. Satumaassa tarvitaan tytön apua, sillä Satumaan uusi hallitsija Markiisitar on varsin nuori ja erittäin arvaamaton. Vain Syyskuu voi hakea Markiisittaren himoitsemaan talismaanin lumotusta metsästä - muuten Markiisitar tekee hänen elämästä erittäin hankalaa.

Minusta välillä mukava lukea tälläistä lapsenomaista fantasiaa, joka on kuvitettu ihanilla kuvilla. Satufantasiat saavat minut aina hyvälle tuulelle ja tämänkin kirjan lukeminen teki iloiseksi. Valenten luomasta kertomuksesta huomasin että hän on ottanut hieman vaikutteita tutuista lasten satufantasioista. Itse ainakin olin huomaavinani tarinassa vaikutteita Liisa Ihmemaasta ja Narniasta. Joku perehtyneempi sattaa huomata enemmänkin. En kuitenkaan väitä että Valente olisi kopioinut kertomustaan yhdistelen klassissia satufantasia kertomuksia. Kyllä Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse tekemällään laivalla oli omanlaisensa kertomus, jossa oli ihan uudenlaisia elementtejä ja juonikuvioita. Näissä kertomuksissa vain toistuvat ne tietyt jutut, että ne ovat juuri satufantasiaa. Vaikeasti selitetty, mutta toivottavasti kuitenkin ymmärrätte mitä yritän sanoa. 

Tätä oli ilo ja ihanuus lukea ja minulle jäi tunne että kirja loppui hieman liian aikaisin. Seikkailu oli todella mukaansatempaava ja vilisi hauskoja sekä mielikuvituksellisia satuolentoja. Kuitenkin kaiken ihanan ja lapsenomaisen herttaisuuden allakin Satumaassa piilee se "pimeämpikin" puoli, joka kasvattaa päähenkilöämme ja toimii lukijan yllättäjänä. Tarina oli erittäin runsas ja minulle jäi kunnioitus kirjailijan mielikuvitusta kohtaan. Mielenkiintoa siis riittää jatko-osankin lukemiseen.
Annan kirjalle arvosanaksi 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt: 2013
Alkuteos: The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making (2011)
Sivuja: 339
Suomentannut: Sarianna Silvonen

Mistä minulle jo miksi: Kirjastosta. Kirjan erikoinen nimi kiinnitti huomioni jo blogistaniassa ja päätyi sitä kautta lukulistalleni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti