torstai 5. joulukuuta 2013

Karin Alvtegen: Todennäköinen tarina

Karin Alvtegen tunnetaan jännitysromaaneista. En ole koskaan lukenut yhtään, mutta olen kuullut niiden olevan hyviä. Tartuin siis mielenkiinnolla Todennäköiseen tarinaan sillä se on kertomus eronneesta Helenasta, joka asuu teini-ikäisen tyttärensä kanssa maalla. Helenä pyörittää maalaishotellia, jonka osti yhdessä ex-miehensä kanssa. Se kertoo myös Andersista, joka on elämän tarkoituksen kadottanut liikemies. Anders saapuu toipumaan onnettomuudesta Helenan maalaishotelliin, mutta jääkin yllättäen pidemmäksi aikaa auttelemaan Helenaa hotellin kunnostamisessa. Helena ja Anders löytävät väliltään yllättävää sielujensympatiaa.

Todennäköinen tarina on psykologinen kertomus, mutta jännitys siittä puuttuu kokonaan. On toki pieni yllättävä juonenkäänne lopussa, mutta muuten kerronta on arkiseen elämään nivoutunutta ja se kertoo erilaisten ihmisten tarinan. Se on erilaisten ihmisten selviytymistarina.

Viihdyin melko hyvin kirjan parissa.  Henkilöiden suhdekiemuroita oli mielenkiintoista seurata ja pidin kirjan miljööstä kovasti. Jotain silti jäi uupumaan, että lukukokemus olisi ollut onnistuneempi. Ehken kokenut olevani täysin tämän kirjan kohderyhmää, sillä päähenkilöt olivat jo keski-ikäisiä, enkä niin pystynyt samaistumaan heistä yhteenkään. Kiinnostavimpia henkilöitä ei edes olleet Helena ja Anders, vaan hotellin liepeillä elävä erakko Verner ja hotellissa työntekijänä toimiva Anna-Karin. He ovat sivuhenkilöitä, mutta värikkäämpiä persoonia kuin tavallisin tuntuiset Helena ja Anders.

Alvtegen osoitti tällä kirjallaan olevansa erittäin hyvä psykologisten kirjojen kirjoittaja, joten on mielenkiintoista jossain vaiheessa tutustua myös hänen jännäreihinsä. Vaikkei Todennäköinen tarina jännäri ollutkaan, niin se piti kyllä otteessaan hyvin ja oli mielenkiintoinen lukukokemus. Niin hienosti siinä käsiteltiin erilaisia psykologisia ongelmia. Voin vain kuvitella jännäreiden olevan koukuttavaa luettavaa jo kaikkien kehujenkin perusteella.

Annan kirjalle arvosanaksi 3,5/ 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt suomeksi: 2012
Alkuteos: En sannolik historia (2010)
Sivuja: 308
Suomentanut: Laura Jänisniemi

Mistä minulle ja miksi: Kirjastosta, kirjailijan nimi oli minulle entuudestaan tuttu.

2 kommenttia:

  1. Minä pidin tästä ja ei tosiaankaan ole ihme, että hän on kirjoittanut myös jännityskirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllä, kirjailijan psykologinen herkkyys paistaa kirjasta lävitse. Pitäisi piakoin tutustua hänen jännäreihinsäkin. :)

      Poista