tiistai 18. helmikuuta 2014

Jo Nesbø : Kukkulan kuningas

Roger Brown on headhunter eli pääkallonmetsästäjä Oslon menestyvimmässä rekrytointifirmassa. Hän on alansa parhain, sillä kaikki Rogerin suosittelemat henkilöt on palkattu työhön. Roger Brown on ehdottomasti kukkulan kuningas. Sen lisäksi hänellä on viehättävän kaunis vaimo, jolla on oma taidegalleria, hulpea talo ja lähes tulkoon kaikkea mitä ihminen voi toivoa. Vain rahasta miehellä on huutava pula. Asuntolainan lyhennykset ovat huikeat ja vaimon taidegalleria tuottaa tappiota, mutta pitääkseen vaimonsa tyytyväisenä, on miehen pystyttävä tarjoamaan tälle kunnollinen elintaso ja vielä enemmän.

GPS-yritys Pathfinder palkkaa Rogerin etsimään yritykselleen johtajan. Eräänä iltana Rogerin vaimo osoittaa miehelleen täydellisen miehen tuohon hommaan. Mies on Clas Greve. Hitonmoisen CV:n lisäksi Grevellä on jotain mitä Roger haluaa, nimittäin kauan kadoksissa ollut mittaamattoman arvokas Rubensin maalaus. Tuon teoksen myymällä Roger olisi taloudellisesti riippumaton koko loppuelämänsä. Tästä saa alkunsa tapahtumienketju, jossa metsästäjästä tulee saalis.

Ensimmäinen Nesboni. Ajattelin joskus etten koskaan ikinä lue yhtään Nesbon kirjaa, koska hänen kirjansa tuntuivat jotenkin liian maskuliinisilta minun makuuni. Jotenkin kirjamakuni on muokkaantunut ihan uudenlaiseksi tässä parin blogivuoden aikana ja sain syödä taas kerran sanani. Ei pitäisi kyllä koskaan sanoa ei koskaan...

Kukkulan kuningas oli kyllä melkoinen toimintatrilleri. Kyllä maskuliinisia piirteitä oli havaittavissa ja tiettyä elokuvamaisuutta (kirjasta onkin tehty elokuva, se olisi varmasti mieheni mieleen), mutta kirja osoittautukin page turneriksi. Juonikuvio on pirullisen ovela ja hengästyttävän jännittävä. Lukiessa ei paljon pysähdy miettimään mitä lukee, sitä vain lukee menemään ja odottaa jännittyneenä mitä tuleman pitää. Vaikka kirjassa on melko raakojakin kohtia, silti se pystyy säilyttämään tietyn eleganssin. Mukana oli myös sopivassa suhteessa huumoria, joka tavallaan tasapainotti kirjan väkivaltaisuutta. Ja mikä tärkeintä, raakuuksilla ei jääty mässäilemään. Muutamia sellaisia kohtia oli että rypistin otsaani inhosta, mutta ne sopivat kirjaan ja sen tunnelmaan. En lähtisi suosittelemaan kirjaa kaikein herkimmille lukijoille, mutta jännäreiden ystäville tämä on hyvä valinta.

Kukkulan kuninkaassa ei päähenkilönä tosiaan siis seikkaile Nesbon muissa kirjoissa esiintyvä Harry Hole. Harry Holeen en ole itse vielä tutustunut, mutta ensimmäinen Hole kirja odottaa lukuun pääsyä kirjasto pinossa. Nesbo on jo tämän kirjan perusteella kovasti nousemassa suosikki dekkaristi/jännityskirjailijoiden listalle, suoraan sinne Läckbergin ja Christien kanssa. 

Annna kirjalle arvosanaksi 3,5 / 5 pistettä. Jos voisin niin antaisin 3,75, vähällä olin kallistua neloseenkin.  Tämä oli kuitenkin enemmän viihdekirja, eikä sellainen tajunnanräjäyttävän täydellinen lukukokemus.  Tälläisiä kirjoja on jotenkin todella vaikea pistetyttää.

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Johnny Kniga
Ilmestynyt suomeksi: 2009
Alkuteos: Hodejegerne (2008)
Sivuja: 243
Suomentanu: Outi Menna

Mistä minulle ja miksi: Kirjastosta palautus hyllystä. Kirjailijan nimi oli tuttu Harry Hole kirjojen yhteydestä. Harry Hole tuntuu olevan melkoinen sensaatio.

4 kommenttia:

 1. Eikä, en tiennyt että tämä on alunperin kirja! Olen siis nähnyt elokuvan ja pidin siitä kyllä. Minulla ei ollut mitään ennakko-odotuksia, joten juoni osasi yllättää. Päähenkilön näyttelijä osasi hommansa. Ehkä joskus luen tämänkin :)

  VastaaPoista
 2. Minä olen nähnyt tämän pohjalta tehdyn elokuvan ja sen perusteella voisin harkita Nesbon kirjoihin tutustumista :)

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen epäröinyt Nesbøøn tutustumista sen jälkeen, kun kerran aloin katsoa jotain hänen kirjansa filmatisointia ja jätin sen kesken väkivaltaisten kohtausten tähden. Bloggauksesi rohkaisee antamaan hänen kirjoilleen mahdollisuuden.

  VastaaPoista
 4. Huu. Poikaystäväni on vannoutunut Nesbo-fani, mutta minuun ei vaan tämä rikoskirjallisuus uppoa. Voisin silti aloittaa Nesbosta jos joskus aloitan. :D

  VastaaPoista