maanantai 30. kesäkuuta 2014

Anne B. Radge: Aion tehdä sinut onnelliseksi

Trondheimilaisen kerrostalon A-rapun rouvilla on yhteinen vihollinen. Yläkerrassa asuva Peggy-Anita Foss, joka saa jokaisen kunnollisen aviomiehen kääntämään katseet peräänsä. Kaiken lisäksi tuo nainen herättää rouvissa pahennusta, sillä ei ole soveliasta siivota ilkosen alasti. Alasti siivoavan yläkerran rouvan mielikuva taas täyttää kunnollisten aviomiesten päät. A-rapun rouvilla on muutakin yhteistä, heistä kukaan ei käy kodin ulkopuolella töissä. Onhan kodinhoitamisessa ja kotitöissä ihan tarpeeksi hommaa kunnolliselle rouvalle. Mutta onko säntillinen kotitalouden pito kuitenkaan tie onneen?

Olenko koskaan maininnut etten liiemmin välitä Titi-nallesta ja kumppaneista, sillä ei ole kiva kuunnella kappaleesta toiseen kuinka "siivota siivota siivota täytyy, paikat on mullin mallin". En vihaa kotitöitä, mutta en niitä suuremmin rakastakkaan. Kotimme on kyllä perussiisti ja teen kotitöitä päivittäin. En siis ole mikään sottapytty, mutta toki joku tarkkasilmäinen saattaisi löytää pieniä epäpuhtauksia asunnostamme. Mutta omat kotityöt on minulle ihan nokko, joten en välitä kuunnella siivouslauluja, katselle siivousohjelmia saatika sitten lukea sivutolkulla siittä kuinka pikkuvaimot luutuavat lattioita ja hilloavat omenoita. Kirjan alku tuntui olevan enemmän ja vähemmän jokaisen rapun vaimon siivoustottumusten kuvausta, siinä sivussa sitten vähän sivuttiin avioliittojen tilaa. Tai sitten se jatkuva kuppien hinkkaaminen yms. otti niin kamalasti aivoon etten nähnyt kirjassa juuri muuta.

Onneksi kirja oli nopea ja helppolukuinen, eikä sivujakaan ollut valtavan paljon. Muuten olisin heittänyt kirjan suosiolla palautettavien pinoon. Minua kirja ei ainakaan tehnyt yhtään onnelliseksi, päin vastoin. Elkää toki kuitenkaan vuodatukseni perusteella luulko että koko kirjan sisältö on sivusta toiseen kodin puunaamista. Vaikka rouvat tuntuvat kilpailevan siittä kenen lattia kiiltää kirkkaimmin, niin jokaisen perheen tilanteeseen mahtu isompi tai pienempi tradegia. Lisäksi kirjassa on varmasti hyvää aikalaiskuvaa, sillä kirja sijoittuu 60-luvulle.

Anne B. Radge on tunnettu Berliininpoppelit trilogiasta, mutta Aion tehdä sinut onnelliseksi on trilogian ulkopuolinen romaani. Mutta hyvä Anne B. Radge, jos koet tarpeelliseksi kuvailla sivutolkulla siivoamisen riemujuhlaa, niin suosittelen harkitsemaan siivousoppaan kirjoittamista. Romaanissa sellainen vain puuduttaa! Kiitos!

Annan kirjalle 1 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt: 2013
Alkuteos: Jeg skal gjørde deg så lykkelig (2013)
Sivuja: 289
Suomentanut: Katriina Huttunen

Mistä minulle ja miksi: Kirjaston uutushyllystä pisti silmään. Kirjassa on ihanan retro kansi, jota ei voi olla huomaamatta. 


8 kommenttia:

 1. Nauran ääneen. Kiitos. Kierrän siivoushommat kaukaa.

  VastaaPoista
 2. (Yritin jo aiemmin kommentoida, katosi jonnekin, toivottavasti tämä ei nyt tule montaa kertaa.)

  Hah hah haa, olen niin samaa mieltä! Superboring kirja! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se kommentti siellä peräti 3 kertaa tämän lisäksi :D No niin kyllä oli, puuduttava. :D

   Poista
 3. Minä pidin Ragden Berliininpoppeleista, mutta harmi jos tämä on näin kehno :/. Taitaa jäädä lukematta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on Berliininpoppelit vielä lukematta, en ole uskaltanut tämän jälkeen edes katsoa kirjahyllyssä niitä päin. :DDD Vaikka toki tiedän että ovat aivan erilaisia kuin tämä kirja, mutta taisin vähän traumatisoitua tuosta luutuamisen määrästä. :'D

   Poista
 4. Muistaakseni kirjan takakannessa väitettiin, että "nykynaista naurattaa" tms. Minua ei kyllä naurattanut yhtään, kun tämän luin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minuakaan, ei vissiin olla sitten nykynaisia. :DDDD

   Poista