maanantai 4. elokuuta 2014

Haruki Murakami: Kafka rannalla

Kafka Tamuran ollessa neljä vuotias hänen äitinsä ja siskonsa häipyvät jättäen Kafkan hänen tunnekylmän isänsä hoiviin. Täytettyään 15-vuotta Kafka päättää karata kotoaan. Toiveena on löytää äiti ja sisar, mutta takaraivossa jyskyttää myös isän julma profetia. 

60-vuotias Nakata ei ole koskaan toipunut lapsena sattuneesta onnettomuudesta, jonka seurauksena Nakata oli tajuttomana pitkän aikaa. Herättyään hän ei muistanut mitään, ei osannut enään lukea eikä kirjoittaa, mutta hän osasi jutella kissojen kanssa. Erästä kadonnutta kissaa etsiessään Nakata päätyy Kafkan isän taloon, jossa sattuu hirveitä. Tämän jälkeen Nakatan turvallinen rutiinien rytmittämä arki ei ole sama, mies joutuu pakenemaan. 

Kummatkin sekä Kafka ja Nakata päätyvät Takamatsuun, jossa heidän tarinansa törmäävät toisiinsa.

Hurmaannuin täysin tähän hienoon romaaniin. En edes tiedä mistä alottaisin ylistämisen, kun tuntuu ettei tätä kirjaa voi edes tarpeeksi kehua. Vaikka aluksi kirjaan tarttuminen tuntui lannistavalta, koska kirja on melkoinen järkäle. Olen usein kertonut etten ole tiiliskivien ystävä. Pääsin kuitenkin kynnyksen yli ja pian huomasin harmittelevani, kun sivut alkoivat väjäämättä loppumaan kesken. Tuntui että sivut soljuivat kohti loppua ihan huomaamatta, sillä olin niin kovasti kiinni tarinan imussa. Kerronta oli ilmavaa ja kieli helppolukuista. Koko ajan tapahtui sopivassa määrin kaikkea, niin ettei mielenkiinto päässyt herpaantumaan missään vaiheessa. Tarina itsessään on monikerroksinen ja siinä tapahtuu paljon kaikkea. Kaikkea ei kerrota suoraan lukijalle, vaan asioita jätetään myös oman tulkinnan varaan. 

Olen lukenut useita maagisrealistisia teoksia, eivätkä kovin monet ole kyenneet minuun tekemään vaikutusta. Murakamin käyttämä tyyli maagisessa realismissa on ihan omaa luokkaansa. Ei sitä voi tarpeeksi hyvin sanoin edes kuvailla, se pitää kokea. Mutta jos ei ole ennen maagisesta realismista pitänyt, suosittelen kuitenkin kokeilemaan Kafkaa rannalla, kirja on aivan omaa luokkaansa! Ja sitten vielä henkilöt, jotka kruunaavat kaiken. Kafka on mielenkiintoinen ja moniulotteinen nuorukainen, mutta minulle potin kyllä räjäytti Nakata, joka oli mitä hellyttävin vanhus. Hän varmasti tulee painumaan mieleeni ikimuistoisena romaani henkilönä, niin suuren vaikutuksen hän minuun teki!

Älyttömän hieno lukukokemus. En malta odottaa että saan käsiini lisää Murakamia. Paljon herran kirjoja on kehuttu ja enään en ihmettele yhtään miksi. Kyllä tämä mies on kaikki kehunsa ansainnut ja näin sanon vasta yhden teoksen lukeneena. Kafka rannalla oli kuitenkin jotain hyvin ainutlaatuista!

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 2009
Alkuteos:  Umibe no Kafuka (2002)
Sivuja: 639
Suomentanut: Juhani Lindholm

Mistä minulle ja miksi: Kirjastosta lainasin. Koin että nyt on jo korkea aika tutustua tämän laajalti tunnetun herran teoksiin.

2 kommenttia:

  1. Minulla on tuo kirjastosta lainassa. Haluaisin omaksi. Norwegian Wood on mahtava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on nyt lainassa tuo Norwegian Wood ja juuri sain luettua 1Q84 osat 1&2. Oli muuten mahtava kirja. :)

      Poista