tiistai 21. lokakuuta 2014

Terhi Rannela: Punaisten kyynelten talo

Kommunistisen agraariutopian perustaneet punakhmerit ovat lakkauttaneet kaupungit, rahan, perheen ja jopa ihmisten muistot. Kansaa siirretään maaseuduille pakkotyöhön raatamaan itsensä hengiltä. Kommunisti johtajat hallitsevat pelolla ja väkivallalla. Chey Chan on määrätietoinen nainen ja uskoo vallankumouksen olevan välttämätön liike maalleen, ja on työskennellyt vallankumouksen eteen ahkerasti miehensä kanssa. Kommunistinen hallitus on kuitenkin tullut epäluuloiseksi ja kääntynyt jo omiaan vastaan. Ennenkuin Vietnam vapauttaa Kamputsean punakhmerien hirmuvallasta, Chan joutuu miehensä ja vauvansa kanssa pahamaineiseen Tuol Slengin vankilaan. 

Punaisten kyynelten talo on sydäntä riipaisevaa luettavaa. Tuntuu ettei ole olemassa oikeita sanoja tälle kirjalle, tuntuu etten osaa mitenkään oikein kuvata lukukokemustani. Tarina on fiktiivinen kertomus Kambodzasta Angkarin hirmuvallan alla. Tarina rakentuu heti alussa sekä kannessa olevan valokuvan naisen ympärille, jossa nainen on vankilassa valokuvattavana pieni vauva sylissään. Kuitenkin vaikka tarina on fiktiivinen se voisi hyvinkin olla totta. Tälläkin hetkellä Kambodzassa käydään oikeudenkäyntejä punakhmerien johtajia vastaan. 

Kambodza on ollut minulle maana ennen täysin tuntematon. Luin jonkin aikaa sitten aarteenmetsästys kirjan, joka sijottui Kambodzaan, mutta siinä on kaikki kosketukseni maahan. Kirjan lukeminen oli silmiä avaava kokemus ja paikkasin taas pienen aukon sivistyksestäni. Kirjassa on paljon surua ja jopa brutaaleja kohtauksia. Rannela onnistui ravisuttelemaan tätä lukijaa oikein kunnolla. Kirjan kertomus vei siinä määrin kaiken huomioni, että luin vauhdilla enkä juuri muistanut kiinnittää hirveästi huomiota kerrontaa, kieleen ja muihin seikkoihin. Tästä voisin päätellä että Rannella on onnistunut hyvin kuvailemaan uskottavasti Kambodzan historiaan perustuvan kertomuksen, jonka kerronta on ollut sujuvaa ja onnistunutta. Tarina etenee sopivassa tahdissa ja on jaoteltu osiin. Tarina aloitetaan tyttären ja äidin näkökulmasta. toisessa osassa tyttärestä on kasvanut aikuinen ja tullut vaimo. Menneisyys ei kuitenkaan jätä rauhaan, ei vaimoa eikä hänen miestään Maoa.

Ravisuttava, koskettava ja silmiä avaava lukukokemus. Kirja ansaitsee täydet 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Karisto
Ilmestynyt: 2013
Sivuja: 252
Mistä minulle ja miksi: Kirjaston uutuushyllystä löysin.

6 kommenttia:

 1. Pitäisi varmaan lukea tämä kirja. Ihan tuntematon kolkka minulle, mutta avartaisi varmasti maailmankuvaa.

  VastaaPoista
 2. Hurja tarina. Uskomaton lukukokemus.

  VastaaPoista
 3. Huh, tätä on niin paljon kehuttu, että täytyy varmaan lukea. Siitäkin huolimatta, että rankalta kirjalta vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rankka on, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja! :)

   Poista