torstai 27. marraskuuta 2014

Stephen King: Painajainen

Salem's Lot on pieni uusienglantilainen idyllinen kaupunki, jossa kirjailija Ben Mears on viettänyt lapsuutensa ja jonne hän palaa takaisin. Mutta pian Ben huomaa joutuneensakkin keskelle painajaisunta. 

Kaupungin laidalla kohoaa talo, jossa on tapahtunut hirveitä. Talo on ollut vuosia autiona, mutta nyt sinne on muuttanut salaperäinen muukalainen, joka perustaa kaupunkiin antiikkiliikkeen. Pian tämän jälkeen kaupungissa alkaa tapahtua kummallisuuksia, jotka tuntuvat täysin mahdottomilta. Mutta epäuskonsa tähden Salem's Lotin asukkaat ovat voimattomia tämän pahan edessä, vaikka tuo ikiaikainen pahuus ei jätä rauhaan ketään.

No niin, Kingin kirjoihin uudelleen tutustuminen on jatkunut yhdellä kirjalla ja onnistuneesti. Joskus jostain Kingiä koskevassa keskustelussa bongasin, että Painajaista pidetään yhtenä Kingin parhaimmista teoksista. Pakkohan se oli sitten lainata, enkä kyllä pettynyt yhtään. Taas tuo herra King kasvattaa jännitystä vähitellen niin kutkuttaviin lukemiin, etten kerrassaan kyennyt laskemaan kirjaa käsistäni. Luin autossa, vessassa, ruokapöydässä, yöllä ja jopa samalla kun tein ruokaa. Kyllä nyt täytyy ihmetellä että miksi ennen inhosin Kingiä, tai joo se on se Tappaja-auto edelleen, jonka jälkeen lopetin kyseisen herran kirjojen lukemisen, mutta näköjään löytyy hyviäkin.

Yksi miinus täytyy kuitenkin antaa, vaikka tämäkin epäkohta on omasta väsyneestä päänupistä kiinni, muttako minä menin välillä ihan auttamattomasti sekaisin henkilöissä. Henkilöitä oli todella paljon, kun kuitenkin kerrotaan Salem's Lotista oli mukaan kertomukseen otettu kaupunkilaisia eri yhteiskuntaluokista, ikäluokista, ammateista ja sitten tietenkin kaikki Benin kaupungissa vierailulle keskeiset henkilöt ja huh, olihan muistamista. Mutta eipä tuo aivan mahdottomasti lukemista haitannut, kun potutkin meinasi palaa pohjaan kun unohduin lukemaan. Kyllä aikanaan aina selvisi kuka oli kukin.

Ja taas onnistuneesta Kingistä rohkaistuneena jatkan tuotantoon tutustumista. Mihin kannattaisi tarttua seuraavaksi? Ja ei Christineä en vielä uskalla lukea, ettei mene maku herran kirjoihin taasen. :D

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 1990
Alkuteos: Salem's Lot (1975)
Sivuja: 475
Suomentanut: Heikki Karjalainen

6 kommenttia:

 1. Ooh, kivaa! Minulta on Painajainen lukematta, sitä on ollut vaikea saada käsiin, ei löydy kotikulmieni kirjastoista. Kiinnostaisi kovasti lukea, yllättäen. =D King osaa kyllä paisuttaa henkilöhahmoarmeijaansa, ja yleensä hän tekee sen hienosti. Mutta onpa hänellä sellaisiakin kirjoja, joissa on hyvin vähän hahmoja. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, meiltä tämä löytyy kummastakin kirjastosta, jota käytän ja ihan hyllystä ettei ole edes varaston puolella. Eikö voi etälainata jostain toisesta kirjastosta tätä? :)

   Poista
 2. Ihanaa, että King ilahdutti tauon jälkeen :) Ehkä voisit piipahtaa seuraavaksi toiseen pahan piinaamaan kaupunkiin eli Desperationiin (Epätoivon kaupunki) tai sitten Derryyn, jossa tapaat häviäjien kerhon jäsenet sekä painajaismaisen pellen (Se 1 ja 2).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäänpäs nuo heti kirjastolistaan, tuo Se kiinnostaa kyllä kovasti :)

   Poista
 3. Ja vielä ekstravinkkinä Eksyneiden jumala, jossa on tiivis tunnelma ja hyvin minimaalinen määrä henkilöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eksyneiden jumalan olenkin lukenut jo, muutamia vuosia sitten ja siittä muistan ihan tykänneeni. :)

   Poista