sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Susan Sellers: Vanessa & Virginia

Vanessa & Virginia on Vanessa Bellin ylistyslaulu ja rakkauskirje kuuluisalle sisarelleen Virginia Woolfille. Se on häikäisevä muotokuva sisarusten välisestä kilpailusta ja rakkaudesta. Sisarukset ovat toisten parhaita ystäviä ja pahimpia kilpailijoita. Elämän edetessä Virginiasta tulee kuuluisa kirjailija ja Vanessasta omalaatuinen taidemaalari. Elämän koettelemusten, avioliittojen, rakastajien, menetyksien sekä menestyksenkin keskellä kumpaakin naista yhdistää luomisen pakko, jopa kaiken surunkin keskellä. 

Kirja kertoo Vanessan ja Virginian elämänvaiheista lapsuudesta aikuisuuteen aina Virginian kuolemaan saakka, niin että Vanessa on kirjan keskiössä, mutta hän ikäänkuin kertoo ja summaa heidän elämäänsä sisarelleen. Virginiasta kirjassa puhutaan sinä-muodossa. Kirjassa on lyhyitä kappaleita, joissa käydään läpi heidän, mutta erityisesti Vanessan elämän ylä- ja alamäkiä läpi sekä hänen ja sisarensa suhdetta.

En ole koskaan lukenut Woolfia saatika tiedä mitään hänen elämästään. Itse asiassa en edes muistanut että hän on tehnyt itsemurhan. Koin että kirjaa lukiessa olisi ollut hyvä tietää hieman entuudestaan sisarusten elämästä, mutta paljon sain irti kirjasta vaikken mitään tiennytkään. Kirja on fiktiivinen, mutta perustuu historiallisiin tapahtumiin. Kirja herätti minussa halun tutustua Woolfin kirjoihin, johan se olisi aikakin. Sekä tietää lisää näistä sisaruskista. He vaikuttivat ainakin tämän kirjan perusteella mielenkiintoisilta henkilöiltä! 

Vanessa & Virginia oli onnistunut lukukokemus loppujen lopuksi. Pidin Sellersin kauniista tyylistä kertoa tarinaa. Toki jollain tapaa kirja jäi minulle aukkoiseksi, kun en tiennyt entuudestaan yhtään mitään sisarusten elämästä. Olisin varmasti ymmärtänyt kirjaa paremmin, jos olisin tiennyt edes vähän. 

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Into
Ilmestynyt suomeksi: 2013
Alkuteos: Vanessa and Virginia
Sivuja: 244
Suomentanut: Soili Takala

Mistä minulle: Kirjastosta

1 kommentti:

  1. Aletheia, minulle tämä kirja oli pieni timantti! Olet oikeassa:Tämä kirja kuin taustoittaa kaikkea sitä, mitä on lukenut aikaisemmin Virginia Woolfista ja hänen sisarestaan kuvataiteilija Vanessa Bellistä. Minä olen todella kiinnostunut heistä molemmista, joten mieluusti Vanessa sai olla pääroolissa, sillä aidostihan kukaan ei voi viedä Woolfin kuningatarroolia.

    Etkö ole nähnyt elokuvaa Tunnit, jossa Nicole Kidman näyttelee loistavasti Virginiaa? Siinä näytetään myös, miten kirajilija kävelee hyiseen veteen kiviä taskussaan. Woolfin kuulisuus ja laatu ei tosin lepää itsemurhassa vaan hänen loistavissa teoksissaan.

    <3

    VastaaPoista