maanantai 5. tammikuuta 2015

Haruki Murakami: 1Q84 (osat 1&2)

On vuosi 1984. Aomame on liikunnanohjaaja, joka murhaa sivutyönä väkivaltaisia miehiä. Matkalla eräälle työkeikalle Aomamen taksi juuttuu liikenneruuhkaan. Ystävällinen taksikuski ehdottaa että Aomame voisi poistua moottoritieltä hätäpoistumietien kautta ja kävellä lähimmälle metroasemalle. Hätäpoistumistien tikkaita kivutessaan Aomame siirtyy rinnakaistodellisuuteen, jossa taivaalla loistaa kaksi kuuta vierekkäin.

Vuonna 1984 matematiikan opettaja Tengo muokkaa nuoren tytön oudosta käsikijroituksesta menestysromaanin. Kirjan on kirjoittanut teini-ikäinen Fuka-Eri, jota maine ja kunnia ei kiinnosta. Kun Fuka-eri katoaa Tengo huomaa kirjoittavansa tarinaa maailmasta, jossa taivaalla loistaa kaksi kuuta. Pian Tengo huomaa todellisuuden nyrjähäneen raiteiltaan.

Ah, viimein sain käsiini niin kehutun ja puhutun 1Q84 kaksi ensimmäistä osaa, jotka olivat yksissä kansissa. Kirja on kyllä paksuudeltaan melkoinen järkäle ja kyllähän siihen kauhistutti tarttua, mielessä kävi ettei kirjaa ainakaan hetkessä lueta. Itseni tuntien pelkäsin pitkästyväni ennen puolta väliä, vaikka rakastuin vilpittömästi Murakamin Kafka rannalla kirjaan. Aloin kuitenkin rohkeasti lukemaan kirjaa, sillä olihan se Murakamia ja vielä Keltaista kirjastoa. Pian huomasinkin imeytyneeni kirjan pyöritykseen ja sivut vaihtuivat vauhdilla, kohta huomasin ajattelevani että sivut hupenevat liiankin nopeaa, sillä kirjaahan oli nautinollista lukea. Nyt kun pitäisi arvostelua kirjoitta mielessä pyörii vain vauvauvauvau ja ihananihanaihanaihana!!!! 

Kirjassa on hienosti rakennettu mutkikas juonirakenne, joka avautuu lukijalle pikku hiljaa. Alussa kaikesta ymmärtää yhtä vähän kuin kirjan henkilötkin ja vieläkin on paljon auki. Kaikki kuitenkin selvinnee kolmannessa osassa, jonka lukemista en millään malttaisi odottaa, onneksi se löytyy lainaus pinosta. Kirjassa on Murakamille tyyppillistä outoa maagistarealismia, joka antaa tarinalle aivan omalaatuisen leimansa. Täytyy sanoa että Murakamin kunnianhimoinen romaani on erittäin onnistunut, viihdyttävä ja koukuttava. Lukekaa, lukekaa ja lukekaa, ei tähän kirjaan voi mitenkään pettyä niin huikea se on. Joko sanoin että vau ja ihana?

Ei varmaankaan kovin suuri yllätys että kirja saa täydet pisteet? Antaisin enemmänkin jos voisin tai voisinhan minä, sillä minun blogi, mutta se olisi epäjohdonmukaista. Joten teen kompromissin, kirja saa 5+ / 5 pistettä. Näinollen kirjasta tulee minun 2,5-vuotiaan blogin historiassa ensimmäinen kirja, joka saa yli 5 pistettä. Mutta tämä kirja on kyllä ehdottomasti sen ansainnut!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 2013
Alkuteos: 1Q84 (2009)
Sivuja: 783
Suomentanut: Aleksi Milonoff

Mistä minulle: Kirjastosta

6 kommenttia:

 1. Ihanaa, että sinäkin rakastit tätä. Tämä oli minulle toissavuoden lukuelämyksiä ja kuuluu suosikkikirjoihini.

  VastaaPoista
 2. Minulla tämä on vasta joskus sitten edessä, mutta postauksesi jälkeen en malta millään odottaa! :)

  VastaaPoista
 3. Voi apua. Minulla odottelee kaikki kolme osaa omassa hyllyssäni. Toivottavasti itsekin tykästyn. Murakami on toistaiseksi ollut mielestäni ihan hyvä, mutta ei saavuttanut sitä huippuaan (paitsi Kafka rannalla on ihana!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kafka rannalla on kyllä ihana <3 Minulla taas 3. osa odottelee lainasto pinossa ja tartunkin siihen heti kun olen saanut luettua kirjat joissa lainausraja kohta ylittyy. :D En malta odottaa pääseväni käsiksi siihen, toivottavasti se on yhtä hyvä kuin tämä oli. :)

   Poista