sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Andrew O'Hagan: Maf-koira ja hänen ystävänsä Marilyn Monroe

Tarina alkaa, kun Frank Sinatra päättää lahjoittaa ystävälleen Marilyn Monroelle ihanan pikkuisen Maltan koiran. Ihastunut Marilyn nimeää koiran Mafia Honeyksi ja Mafista tulee emäntänsä uskollinen ystävä tämän viimeisten parin tokkuraisen vuode ajaksi. Maf kulkee Marilynin mukana kaikkialle, niin cocktail kutsuille, terapiaan kuin kampaajallekkin. Maf rakastaa maksaa ja kenkiä, mutta inhoaa runoilevia kissoja.

Olen aina ollut kiinnostunut Marilyn Monroesta, hänessä vain on sitä jotain ja hänen eli varsin mielenkiintoisen elämän. Maf-koira ja hänen ystävänsä Marilyn Monroe on kuitenkin fiktiivinen kertomus Marilynistä Mafin näkökulmasta. Pidin Mafista kertojana, kuinka hän oli fiksu ja filosofinen. Tässä kirjassa koirat ovat fiksumpia kuin ihmiset ymmärtävätkään. Myös idea puhuvista muurahaisista ja runoilevista kissoista oli hauska. Mutta loppua kohden hauska idea alkoi menettää loistoaan ja kultturellin koiran filosofisointi alkoi ärsyttämään. Minua kiinnosti enemmän Marilyn kuin hänen koiransa aivoitukset. Eli toisin sanoen kirjan alussa olin hullaantunut, varsinkin kun kirjassa vilahti monikin tunnettu nimi, mutta loppua kohden alkoin toivomaan että kirja loppuisi jo. Ei vain uponnut enään. Luulin kyllä että tämä kirja olisi napakymppi, onhan se Keltaisen kirjaston, siinä kerrotaan Marilynista ja siinä on koira, mutta tarina ei vain kantanut loppuun asti. 

Siittä on pitkä aika kun olen viimeksi Marilynista lukenut, tämä kirja kyllä herätti halun lukea hänestä taas enemmän. Seuraavaksi voisinkin tarttua Joyce Carol Oatesin Blondiin, joka löytyy omasta hyllystä. 

Annan kirjalle arvosanaksi 2 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 2011
Alkuteos: The Life and Opinions of Maf the Dog and of his friend Marilyn Monroe (2010)
Sivuja: 321
Suomentanut: Heikki Karjalainen

Mistä minulle: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti