tiistai 3. maaliskuuta 2015

Riikka Pulkkinen: Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän

Iiriksellä on edessä uusi alku, kun Aleksi yllättäen jättää Iiriksen seitsemän vuoden seurustelun jälkeen. Vaikka uusi alku kyllä pikemminkin tuntuu lopulta, kun Aleksi vielä tunnustaa ettei ole koskaan rakastanutkaan Iiristä. Onneksi koulupsykologina työskentelevä Iiris keksii keinot selviytyä. Naapurin kahdeksankymppiseltä Marja-Liisalta omaksuttujen oppien ja itse kehittämänsä terapiamuodon avulla Iiris selviää surustaan.

Kotimaista chick litiä. Riikka Pulkkisen uusin aluevaltaus. Olihan se aivan pakko Pulkkis-fanina kokeilla taipuuko kirjailijatar myös chick litiin, jopa senkin uhalla etten liiemmin chick litistä välitä. Tulen siittä lähinnä pahalle päälle (toki on sitten muutamia genren helmiä, joista tykkään, kuten iki-ihana Bridget Jones). Mutta sain yllättyä positiivisesti. Yllätin itseni viihtymästä ja jopa nauramasta tämän kirjan parista. Iiris oli aivan hupaisan huippu sankaritar. Mitä mainioin hyväntuulen välipalakirja, jota kannattaa lukea suklaalevy käden ulottuvilla. Minulla ainakin lukiessa pariin otteeseen iski älytön suklaanhimo. 

Tämä on kyllä aivan eri luokkaa kuin Pulkkisen aikaisemmat teokset, mutta sehän vain osoittaa että hän on muuntautumiskykyinen kirjailija. Kuitenkin, vaikka tämä oli viihdyttävä kirja, se oli myös samalla älykäs ja oivaltava. Sen takia en ehkä suoraan survoisi Iiris Lempivaaraa chick litin alle, vaikka se aiheensa puolesta sinne sopiikin. Tämä nyt on kuitenkin paljon muutakin eikä sellaista perinteistä hömppää. Mutta jos tämän kirjan haluaa chick litin alle latoa, niin täytyy sanoa että tämä muuttaa käsityksen em. genrestä kokonaan. Oli myös ilo huomata että jälleen Pulkkisen hiottua ja harkittua kieltä oli nautinollista lukea.  Jos Pulkkinen aikoo kirjoittaa enemmänkin näitä kevyempiä kirjoja, niin kyllä varmasti luen.

Tämä tarina on alun perin ilmestynyt jatkokertomuksena Kauneus ja terveys -lehdessä. Olin yllättynyt tästä tiedosta. Yleensä jatkikset on huonoja ja niitä viitsi lukea vain odotushuoneessa ajan kuluksi tai paremman tekemisen puutteessa. Kun tarkemmin pysähdyin ajattelemaan oli tämä jatkokertomaisuus oli havaittavissa kirjan rakenteessa ja kappaleissa, jotka toimivat itsenäisestikkin.

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2014
Sivuja: 174

Mistä minulle: Kirjastosta

8 kommenttia:

 1. Hei, ihastuin blogiisi ja tapaasi kirjoittaa. Täältä löytyy upeita vinkkejä loputtomasti. Kiitos että olet olemassa.

  VastaaPoista
 2. Minä suhtauduin tähän aluksi varauksella - tykkään Pulkkisesta todella paljon, ja tykkään chick litistä, mutta mietin, miten yhdistäisin nämä kaksi hienoa asiaa. Ja hienostihan nämä yhdistyivät! <3 Tykkäsin myös todella paljon, ja minulla oli todella hauskaa tätä lukiessani. Ihana kirja, vaikka eivät minuakaan yleensä jatkikset ollenkaan innosta.

  VastaaPoista
 3. Minäkin yllätyin tästä kirjasta tavattoman positiivisesti! Luen tällä hetkellä yhtä chick lit -kirjaa ja olen tosiaan ollut lähinnä kiukkuinen, Iiriksen kanssa kuitenkin vietin mielelläni aikaa. Mainio teos, olen ihan samaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ajatellaan että naiset lukee mielellään chick litiä. Mutta voi että siittä tulee niin pahalle päälle välillä että tekee mieli heitellä tavaroita. Tyyli sopii laiskojen viikonloppu aamujen leffaksi enemmän kuin kirjaksi. :D

   Poista
 4. Minustakin tämä oli hyvä kirja, ja oikeasti hyvää kotimaista chick-litiä jonkalaista en ole aiemmin hirveästi lukenut ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut minäkään vielä ennen tätä törmännyt oikeasti hyvään chick litiin. :D

   Poista