tiistai 28. heinäkuuta 2015

Haruki Murakami: 1Q84 osa 3

On vuosi 1Q84. Rakastavaiset Aomame ja Tengo eivät ole vieläkään löytäneet toisiaan kummallisessa rinnakkaistodellisuudessa, jonka taivaalla loistaa kaksi kuuta. Lisäksi uskonnollisen Sakigake yhteisön palkaama, huomiota herättävän näköinen salapoliisi Ushikawa jahtaa Aomamea ja Tengoa. Löytävätkö rakastavaiset toisensa ennenkuin heidät löydetään ja löytävätkö he tiensä pois kummallisesta todellisuudesta, joka perustuu Fuka-Erin ja Tengon yhteistyönä kirjoittamaan Ilmakotelo nimiseen menestysromaaniin?

Luonnollisesti kolmas osa jatkui siittä, mihin 1Q84 osat 1 & 2 jäi. Mielestäni huikean mielikuvituksellinen tarina sai arvoisensa lopun. Huikean hyvä kirja oli tämäkin, vaikka verrattuna ensimmäiseen kirjaan tässä kirjassa tapahtuu loppujen lopuksi yllättävän vähän. Aomame on piilosilla Sakigaken väkeä asunnossa, jonka parvekkeellä hän istuu iltaisin ja odottaa Tengoa. Tengo istuu kuolevan isänsä luona tai jatkaa arkeaan kaivaten Aomamea kahden kuun loistaessa taivaalla. Ushikawa taas varjostaa kumpaakin tarinan päähenkilöistä. Maagisuus leijuu taustalla hyvinkin arkisessa kerronassa, mutta on kuitenkin vahvana elementtinä aiempien tapahtumien ansiosta. Maagisuus kuitenkin jäi vähäisemmäksi tässä viimeisessä osassa. Rakenne kokee myös pienen muutoksen, kun kerrontaan astuu mukaan ruma pallopäinen salapoliisi Ushikawa, jonka näkökulmasta tarinan tapahtumia päästään myös seuraamaan. Silti Murakamin teksi on mukaansa tempaavaa, viihdyttävää, sujuvaa, koukuttavaa ja niin miellyttävää luettavaa että kirja lensi kuin silmissä kohti loppuaan. Nautin suuresti kirjan lukemisesta, koko tarina on huikean mielikuvituksellinen. Lisäksi fanitan nyt Murakamia entistä enemmän, hän se vain osaa kirjoittaa laadukkaita romaaneita!

Minusta 1Q84 kaikessa maagisuudessaankin on hyvin kaunis rakkaustarina. se kertoo pohjimmiltaan Aomamen ja Tengon vuosikymmeniä kestäneestä rakkaudesta, jonka sytytti lapsena vaihdettu hento kosketus, joka jätti syvän jäljen molempien sydämiin ja sitoi ne peruuttamattomasti yhteen. Kuinka rakkaus on pitkäjänteinen ja odottaa hetkeään, kunnes viimein he saavat kaikkien vaikeuksien ja kummallisten tapahtumien jälkeen toisensa. Aivan kuin kaikki olisi tapahtunut sen vuoksi että maailma halusi johdattaa nämä ihmiset toistensa syliin.

Annan kirjalle arvosanaksi 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt suomeksi: 2013
Alkuteos: 1Q84 (2010)
Sivuja: 446
Suomentanut: Aleksi Milonoff

Mistä minulle: Kirjastosta


1 kommentti:

  1. Minä en ihan viiden tähden verran tästä pitänyt, mutta ihan hyvä trilogia. Itse pidin ehkä enemmän tästä kolmannesta osasta kuin kahdesta ensimmäisestä. :)

    VastaaPoista