Susan Abulhawa: Sininen välissä taivaan ja meren

Mamdouh Baraka joutuu perheineen pakenemaan ja jättämään kotinsa Palestiinassa, kun israelilaiset joukot polttavat koko kylän. Pitkä pakomatka vie pakolaisleirille Gazaan ja lopulta Yhdysvaltoihin. Perhe hajoaa, ja kokemukset jättävät syvät jäljet aina seuraaviin sukupolviin asti.

Kuusikymmentä vuotta myöhemmin Mamdouhin lapsenlapsi Nur palaa Yhdysvalloista Gazaan. Siellä hän ymmärtää, miten verisiteet yhdistävät ihmisiä ajasta ja paikasta riippumatta, jopa kuoleman ylitse.

Abulhawan aikasempi teos Jeninin aamut teki minuun aikoinaan syvän vaikutuksen. Muistan vieläkin elävästi joitakin kirjan kohtauksia, vielä vuosia lukemisen jälkeen, sillä ne olivat niin järkyttäviä ja koskettavia. Järisyttävä ja raskas lukukokemus on myös Sininen välissä taivaan ja veden, mutta se on myös kaunis ja rakkauden sävyttämä sukutarina. Kirja kertoo ennen kaikkea yhden perheen naisten tarinaa kolmen sukupolven ajalta. Vaikeidenkin aikojen keskelle on valettu toivoa, mutta silti elämä pakolaisleirillä on rankkaa ja elämää varjostaa ainainen kuolemanpelko.  Sukutarinan lisäksi kirja on myös selviytymistarina, jossa keskitytään kiinnostaviin henkilöhahmoihin ja heidän välisiin ihmissuhteisiin. Mielestäni perheen isoäiti oli kaikista henkilöistä kiinnostavin ja erittäin vahva persoona. Hänen tarinansa kosketti minua syvimmältä, vaikka Nurkin oli kovia kokenut jo lapsuuden kokemuksiensa vuoksi ja rakkauden nälkäinen nuori nainen. Henkilönä Nur kuitenkin välillä sai minut ärsyyntymään.

Vaikka monet kirjan tapahtumat saivat ihon kananlihalle, silti siinä on toivon pilkahduksia ja ripaus jopa yliluonnollista. Kaiken kaikkiaan Sininen välissä taivaan ja meren oli väkevä ja ravisuttava lukukokemus, jonka luki mielellään loppuun. Pidän valtavasti Abulhawan vahvasta kerronnasta, joka onnistuu ravisuttamaan lukijaa ja tunkeutumaan ihon alle. 

Annan kirjalle arvosanaksi 4 / 5 pistettä! 

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Like
Ilmestynyt suomeksi: 2015
Alkuteos: The Blue Between Sky and Water (2015)
Sivuja: 313
Suomentanut: Terhi Kuusisto

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

  1. Kyllä tämä avasi silmiä palestiinalaisten tilanteelle länsi-rannikolla.
    Tarina oli mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä aiheista ei turhan paljon puhuta. Lukukokemus oli kyllä silmiä avaava. :)

      Poista
  2. Mahtavaa, että luit ja pidit! :-) Jos olisin lukenut tämän jo viime vuonna, Abulhawan teos olisi varmasti ollut Globalian kärkikolmikossani. Teos on edelleen mielessä vahvasti. Pitäisi lukea myös Jeninin aamut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lukemaan Jeninin aamut lämpimästi, se on vaikuttava teos. :)

      Poista

Lähetä kommentti