torstai 17. marraskuuta 2016

Taiye Selasi: Ghana ikuisesti

" Kweku Sai syntyy Ghanassa köyhissä oloissa, mutta ponnistelee opiskelemaan lääketiedettä Amerikkaan ja menee siellä naimisiin nigerialaisen Folan kanssa. Ensimmäisen lapsen syntyessä Fola uhraa lakiopintonsa ja jää kotiin hoitamaan lapsia. Kwekusta tulee lahjakas kirurgi, joka työskentelee bostonilaisessa sairaalassa.

Kun seurapiirien suosiossa oleva potilas kuolee Kwekun leikkauspöydälle, omaiset vaativat rangaistusta. Vuoden mittainen tuhoon tuomittu oikeustaistelu ajaa Kwekun vararikkoon. Nujerrettuna ja häpeissään hän hylkää perheensä ja palaa Ghanaan.

Perheen lapset ajautuvat erilleen ympäri maailmaa ja yrittävät rakentaa omaa elämäänsä hajonneen perheen raunioille. Vasta odottamaton tragedia pakottaa heidät kohtaamaan sydäntä särkevän menneisyyden – ja toisensa."

Tätä kirjaa on kehuttu paljon ja moni siittä on tykännyt. Sillä mielin aloin kirjaa lukemaan, että tällä puran Noitasisarista johtuvan lukujumin, nyt ei voi mennä pieleen. Oikein odotin mitä kirja kansiensa väliin kätkee. Ja että minä petyin kovasti. Odotin koko ajan milloin kirja oikein alkaa, kaikki etenee hirvittävän verkaisesti. Juoni polveilee jopa liikaa, on vaikea pysyä perillä missä mennään milloinkin. Kirja tuntui melko sekavalta, eikä juoni tasapaksuudessaan tuonut mitään yllätyksiä tai tarjoillut koukkuja, joka saa kääntämään sivuja eteenpäin innokkaasti. Lukeminen tuntui välillä jopa vastenmieliseltä ja yritin kovasti pitää tästä, ymmärtää mitä niin hienoa muut ovat tässä kirjassa nähneet. Minä lähinnä pitkästyin. 

Tärkeitä teemoja kirja käsitteli, varsinkin maahanmuuttajuudesta ja siihen liittyvästä juurettomuudesta. Kirjan kieli oli välillä hyvin kiehtovaa, mutta kuitenkin se heitteli runollisesta kuvauksesta toiseen ääripäähän yllättäen, joten kovasti polveilevaan juoneen yhdistettynä se sai minut vain entistä enemmän uupumaan kirjaan. 

En pystynyt tykästymään kirjaan, vaikka hampaat irvessä sitä päättäväisesti tarvoin eteenpäin. Ei iskenyt sitten yhtään... ei voi mitään. Lukujumi on kyllä nyt syvä, hyvin syvä. Toivon että seuraava kirja palauttaa taas innostuksen lukemiseen. 

Annan kirjalle 2 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2013
Alkuteos: Ghana must go ( 2013)
Sivuja: 393
Suomentanut: Marianna Kurtto

Mistä minulle: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti