torstai 22. joulukuuta 2016

Joel Haahtela: Katoamispiste

Sateisen Helsingin kadulla mies törmää sattumalta naiseen, joka on tullut etsimään kadonnutta miestään. Kirjailija-terapeuttina toimiva mies lupaa auttaa naista etsinnöissä. Jäljet johtavat kirjailija Raija Siekkisen jäljille. Jostain syystä tuo kadonnut mies on tullut Suomeen ja seurannut jo edesmenneen Siekkisen jalanjälkiä.

Katoamispiste on hieman erilaista Haahtelaa, mitä olen aikaisemmin lukenut. Focus tuntui olevan enemmän juonessa, kuin tunnelmassa. Olen tottunut Haahtelan kohdalla siihen, että kirjoissa mieleenpainuvinta on kieli ja tunnelma. Nyt enemmän esiin nousee Raija Siekkinen ja hänen elämänsä. Siekkinen ja hänen kohtalonsa on tuntunut kovasti ihmetyttävän kirjailijaa ja pienen googlailun jälkeen löytyikin, että Haahtelalle Siekkinen on yksi kirjallinen esikuva. Tarinan päähenkilö yrittää ymmärtää omaa uraansa kirjailijana Siekkisen kautta, joten minulle jäi tunne, että Haahtela on tuonut tähän kirjaa enemmän itseään, johan päähenkilökin on kovasti taustoiltaan Haahtelan oloinen.

Taitavasti kirjaan on sekoitettu faktaa ja fiktiota. Lyhyt kirja, jonka lukee mielellään ja joka saa mielenkiinnon pysymään yllä. Kieli ja kerronta on helppoa ja soljuvaa. Kirjassa matkustetaan paljon paikasta toiseen, tapahtumat etenevät suhteellisen nopealla tempolla. Kuitenkin pieneen kirjaa on saatu mahtumaan paljon. Pinnan alle kätkeytyy paljon enemmän kuin helppolukuisuus antaa ymmärtää. Haatelamaisesti tunnelmakin on käsin kosketeltavaa, jopa jännittynyttä ja kielikin edelleen kaunista, kyllä tästä kaikesta huolimatta tunnistaa Haahtelan omintakeisen tyylin kirjoittaa. Tämä kirja sai minut kyllä kiinnostumaan Siekkisen tuotannosta, enkä ole aivan vamrasti ainoa jolle on käynyt näin kirjan lukemisen jälkeen. Ja edelleen olen sitä mieltä, että Haahtela on ihana kirjailija ja innolla jatkan hänen tuotantonsa läpi käymistä. Eikä turhaan Haahtela ole ansainnut tästä kirjasta Finlandia ehdokkuutta vuonna 2010.

Voin vain suositella lukemaan Haahtelaa ja tämän kirjan myös. Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2010
Sivuja: 159

Mistä minulle: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti