lauantai 28. tammikuuta 2017

Enni Mustonen: Emännöitsijä

"Vuonna 1900 Ida Eriksson aloittaa taloudenhoitajana Edelfeltien perheessä. Hän ihastuu isäntäänsä ja joutuu katsomaan sivusta tämän onnetonta avioelämää ja vaihtuvia rakastajattaria. Kunnes kokee oman into­himoisen romanssinsa."

Emännöitsijä on Syrjästäkatsojan tarinoiden kolmas osa. Nuoresta Idasta on kasvanut rehti, työteliäs, tunnollinen, ahkera, huomaavainen ja ihastuttava aikuinen nainen. Hän alottaa pestinsä jälleen historiallisesti tunnetussa kulttuuriperheessä taidemaalari Albert Edelfeltin ateljeerin emännöitsijänä.  Ida saa huomata Albertin olevan intohimoinen mies, jolta naisseuraa ei puutu ja rakastuu itsekkin mieheen lopulta. Heidän romanssilla on vain kauaskantoisemmat seuraukset kuin Ida olisi osannut kuvitellakkaan.

Kerta toisensa jälkeen ihastun tähän sarjaan entistä enemmän. Historiallisia romaaneja rakastavana, nämä kirjat ovat minulle kuin herkkupaloja. Ahmin ne, mutta samalla haluaisin nautiskella hieman pidempään. Onneksi sarja neljäs osa Ruokarouva on ilmestynyt juuri ja varasin sen kirjastosta. Pidän valtavasti siittä, kuinka fakta ja fiktio nivoutuvat kirjan sivuilla saumattomasti yhteen. Ajankuva on aidon tuntuista ja tunnen itsekkin olevani 1900-luvun Helsingissä Idan seurana. Idan varttumista naiseksi on ollut mukava seurata ja henkilönä Ida on sellainen, josta ei voi olla pitämättä. Hän vaikuttaa valtavasti ympärillä oleviin ihmisiin.. 

Suomen historiassa tunnettujen henkilöiden elämän seuraaminen Idan silmin on erittäin kiinnostavaa, nämä kirjat koukuttavat ihan tosissaan. Kaiken lisäksi Mustosen kirjoitustyyli on helppolukuista ja sujuvaa. Lukeminen on mukavaa ja mutkatonta, joka edesauttaa ahmimista. Vaikka koko kirja oli taas kaikinpuolin onnistunut, enkä löydä moitteen sanaa, nousi yksi kohta minulle ylitse muiden. Se kohta, kun Ida löytää kansankirjaston. Suositusten kanssa hän astelee kirjastoon, ja hänen mahdollisuudet lukemisten suhteen ovat laajemmat kuin ikinä ennen. 

Suosittelen lukemaan tämän sarjan ja aloittamaan ensimmäisestä osasta Paimentytöstä. Varsinkin jos pitää historiallisista romaaneista. Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2015
Sivuja:445

Mistä minulle: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti