maanantai 2. tammikuuta 2017

Robert Galbraith: Silkkiäistoukka

"Kun lontoolainen kirjailija Owen Quine katoaa, vaimo kutsuu paikalle yksityisetsivä Cormoran Striken. Tutkimuksissa käy pian selväksi, että miehen katoamiseen liittyy paljon enemmän kuin vaimo luulee. Kirjailija on juuri saanut valmiiksi romaanin, jossa hän maalaa ilkeän muotokuvan lähes kaikista tuntemistaan ihmisistä. Kirjan julkaiseminen tuhoaisi monen elämän. Kun Quine löytyy raa’asti murhattuna, Strikella on edessään kilpajuoksu aikaa vastaan. Kuka on tämä säälimätön murhaaja, jonka kaltaista Strike ei ole koskaan ennen kohdannut?"

Käen kutsu, joka oli Cormoran Strike-sarjan aloitusosa, ampaisi suosikikseni hyvin nopeaa. Pidin hitaasti etenevästä perinteisestä etsivä tarinasta, joka seuraa mm. yhden suosikkini P.D Jamesin hengessä. Ja vaikka ensimmäisen osan lukemisesta oli vierähtänyt jo tovi tuntui Cormoranin ja Robinin seuraan palaaminen luontevalta. Vanhoilla tutuilla ja minulla oli taas yksi raaka murha selvitettävänä. En kyllä osannut arvata syyllistä, taaskaan.

Samalla kaavalla rikoksen selvittämisessä liikutaan edelleen. Ratkaisu tuntuu aivan mahdottomalta, mutta Cormoranin vainu kertoo, että syylinen on aivan joku muu kuin viranomaisten mielestä. Sitkas johtolankojen seuraaminen tuottaa loppuviimein tulosta ja koko tapahtumien vyyhti alkaa selvitä Cormoranille. Lukijaa pidetään kuitenkin jännityksessä loppuhuipennukseen asti, jossa murhaaja huijataan nalkkiin. Ja toimiva rakennen tämä onkin, pidin jokaisesta lauseesta kirjassa. Myös siittä vihjauksesta, että Owenin groteskit, synkät epämiellyttävät romaanit ovat olleet myyntimenestys Suomessa. Meistä suomalaisista mahtaa olla valoissa kuva maailmalla. Bombyx mori ei kyllä kuulostanut yhtään kirjalta, jonka minä haluaisin lukea. 

Robert Galbraithilta eli toisin sanoen J.K. Rowlingilta on tullut tähän sarjaan kolmas osa Pahan polku, se on saatava käsiin. Tämä sarja on niin ihana ja Cormoran henkilönä erittäin mielenkiintoinen. Kiinnostaa myös kuinka Robinin salapoliisikoulutus kehkeytyy, kestääkö hänen suhteensa inhaan Markiin? Saako seuraavassa tarinassa Robin jo suuremman osa rikoksen selvittämisessä. Toki on mielenkiintoista seurata myös mihin suuntaan Cormoranin tarina kulkee, tietenkin mielenkiintoisten salapoliisitehtävien lomassa.

Jos kaipaa vaihtelua kovaksi keitetyille dekkareille, tämä sarja on oiva valinta sellaisille lukijoille. Itse eksyin sarjan pariin, koska J.K Rowling on minulle taikasana. Ensimmäisen osan ilmestyessä ei kenellekkään jäänyt varmasti epäselväksi kuka Galbraithin nimen takana oikein kirjoittaa. Rowling osaa kirjoittaa niin fantasiaa kuin dekkareita. Siinä missä hänen kirjojensa kieli on nautittavaa luettavaa, osaa hän myös luoda mielenkiintoisia henkilöhahmoja.

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2014
Alkuteos: The Silkworm (2014)
Sivuja: 459
Suomentanut: Ilkka Rekiaro

Mistä minulle: Kirjastosta

1 kommentti:

  1. Minäkin ihastuin näihin Cormoran dekkareihin, ja seuraavaksi onkin tarkoitus kuunnella sarjan kolmas osa. Olen samaa mieltä kanssasi, että janoan tietää mitä Cormoranille tulee tapahtumaan sarjan edetessä :)

    VastaaPoista