John Green: Arvoitus nimeltä Margo

"Quentin Jacobsen, "Q", on aina ollut rakastunut Margoon. Lapsuuden ystävyyden jälkeen Q ja Margo ajautuivat eri kasteihin: upea ja kekseliäs Margo suosittuihin, nörttimäinen Q marginaaliin. Kun ninjaksi pukeutunut Margo koputtaa Q:n ikkunaan ja kutsuu tämän koko yön kestävälle kostoretkelle, poika lähtee mukaan. Seuraavana aamuna Q palaa kouluun sydän täynnä uutta läheisyyttä Margon kanssa, mutta käykin ilmi, että tyttö on kadonnut."

Vierailin joku aika takaperin pitkästä aikaa kirjastossa nuorten osastolla. Pitkään on lukulistoillani roikkunut John Greenin kirjat, joita on suomennettu kaikkiaan jo viisi, ja pian ilmestyy jo kuudes.  Olen katsonut Tähtiin kirjoitetun virheen elokuvana, joten nappasin mukaani Arvoituksen nimeltä Margo, josta on myös ilmestynyt elokuva Paper Towns. Odotukseni olivat korkealla, kirjailija on ollut paljon esillä, olen kuullut kehuttavan hänen kirjojaan usein. Lisäksi Tähtiin kirjoitettu virhe oli yksi koskettavimmista elokuvista, joita olen koskaan katsonut. Pidin kyllä kirjasta, jossa tarina eteni jouhevasti eteenpäin hieman dekkarien jalan jäljissä. Mukaan oli heitetty myös huumoria pilke silmäkulmassa ja sopivassa suhteessa hieman draamaa. Täytyi lukiessa todeta, että kyllä John Green osaa kirjoittaa oivallista viihdekirjallisuutta, mutta ei tämä mikään merkittävä teos ole, vaikka sen parissa viettikin aikaa mielellään.

Kirja on, kuten aiemmin mainitsinkin, nuorten kirja. Sen voi havaita päähenkilöiden iästä, sillä he ovat high schoolia päättäviä nuoria, joilla on elämänsuuntaa hahmottavat valinnat edessään. Mutta myös teemat ovat nuorille suunnattuja; jokainen kirjan henkilöistä etsii omaa itseään, on aikuisuuden kynnyksellä ottamassa merkittäviä itsenäsitymisen askelia elämässään. Kirjan sävy on kepeä, teksti etenee mutkattomasti eteenpäin ja kirjaa on varsin kevyt lukea. Tarina imaisee mukaansa nopeaa ja pitää otteessaan loppuun asti. Arvoitus Margosta säilyy viimeisille metreille asti, vaikka muotokuva Margosta muotutuu hitaasti ystävysten edetessä vihjeiden perässä Margon jäljille. Mitä pidemmälle Quentin tutkimuksissaan pääsee ja oppii uusia asioita Margosta, sitä enemmän hän joutuu pohtimaan kysymystä; kuinka hyvin toisen voi loppujen lopuksi tuntea? Jokaisella ihmisellä on toisesta täysin omanlainen kuvansa ja käsityksensä. Ihmisessä voi olla myös monenlaisia puolia, jotka näyttäytyvät toiselle ihmisille täysin erilaisessa valossa kuin toiselle. 

Se täytyy vain sanoa, että pidin Margoa varsin ärsyttävänä ja itsekeskeisenä henkilönä. Voisin sanoa jopa narsistisena. Enkä löydä hänestä paljon hyvää sanottavaa. 

Tämä oli oikein oivallinen viihdekirja, joka sopii myös hieman aikuisempaankin makuun. Luen kyllä tämän kirjan perusteella mielelläni myös muita Greenin kirjoja, Tähtiin kirjoitettu virhekin tulisi varmaan kokea myös kirjana.

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä! 

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt suomeksi: 2015
Alkuteos: Paper Towns (2008)
Sivuja: 399
Suomentanut: Helen Bützow

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit