torstai 13. heinäkuuta 2017

Kati Hiekkapelto: Suojattomat

"Maahanmuuttajataustainen Anna Fekete kohtaa poliisintyössään identiteettinsä kipupisteet. Ketkä kaikki ovat suojattomia, ja millä tavoilla?

Vanha mies jää auton alle ja kuolee. Tapausta tutkivasta Anna Feketestä tuntuu, että kaikki ei täsmää. Autoa ajanut unkarilainen au pair-tyttö kertoo, että vanhus makasi tiellä jo yliajon sattuessa, eikä onnettomuus paikalta löydy uhrin jalanjälkiä.

Samaan aikaan Annan työpari Esko selvittää Suomeen rantautuneen maahanmuuttajajengin toimia. Mikä on käännytyspäätöksen saaneen nuoren miehen osuus kuolemantapaukseen, joka ilmenee huumeluolan ratsiassa? Yhä vaarallisemmiksi käyvien poliisitutkimusten keskellä Anna tuntee raastavaa koti-ikävää."
Pidin todella paljon Hiekkapellon ensimmäisestä dekkarista Kolibrista, jossa tutustuttiin Jugoslaviasta kotoisin olevaan Anna Feketeen. Tartuin siis suurella innolla tähän toiseen osaan, joka jatkaa Annan tarinaa. Toisessa osassa juonenkäänteintä eikä teemoja puutu. Hieman pohdin, saakohan kirjailija pidettyä kaikkia lankoja käsissään, mutta onnistui siinä kuitenkin hyvin. Tarina ei levinnyt, vaikka siihen olisi ollut ainesta ja lukijalle raotetaan pikku hiljaa koko totuus, jossa kaikki kaikki palaset loksahtavat vihdoin kohdalleen. Edelleen vahvana teemana on maahanmuuttajat, tässä osassa keskiöön nousee maahanmuuttajien alamaailmassa luomat jengit sekä Sammy, joka on käännytyspäätöksen saanut nuori mies. Tämä olikin kirjan teema, joka herätti minussa eniten tunteita.

Edellisen kirja lopussa tunteeni rasistista Eskoa kohtaan olivat hieman myötämielisemmät, kuin alussa. Tässä kirjassa oli kuitenkin Eskon kohdalla otettu muutama askel taaksepäin. Vaikka hänessä on myös hyvät puolensa, herättää hän eniten negatiivisia tuntemuksia minussa. Anna taas on hyvin erilainen poliisi, mitä dekkareissa on tottuttu tapaamaan. Hänellä on sydäntä, hän on hyvä työssään, mutta omassa siviilielämässä Annalla on pienet piirit, kaihertava koti-ikävä sekä sitoutumiskammo. Jännällä odotan mihin suuntaan Annan elämä lähtee kulkemaan, suurten päätösten eteen jäätiin kirjan loppumetreillä Annan osalta. Aijon siis myös tarttua sarjan seuraavaan osaan Tummaan suurella mielenkiinnolla. Tumma odottaakin jo kirjasto pinossa.

Niin suurta vaikutusta tämä kirja ei minuun tehnyt mitä Kolibri. Kolibri oli minusta parempi, vaikkei tämäkään huono dekkari ollut missään nimessä. Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2014
Sivuja: 298

Mistä minulle: Kirjastosta

3 kommenttia:

  1. Minä olen pitänyt todella paljon kaikista Hiekkapellon kirjoista. Innolla odotan, koska ilmestyy seuraava. Malttamaton luonne, kun olen. :)

    VastaaPoista
  2. Olen lukenut kaikki kolme kirjaa ja Hiekkapelto nousi mielestäni suomalaisten dekkaristien kärkeen näillä kirjoillaan.

    VastaaPoista
  3. Pidän Hiekkapellon dekkarisarjasta kovasti. Tumma on erilainen kuin kaksi ensimmäistä osaa, sillä sen tapahtumapaikkana on Serbia.

    VastaaPoista