Robert Galbraith: Pahan polku

"Robin Ellacott saa salaperäisen paketin ja järkyttyy: sen sisällä on naisen irti leikattu jalka. Robinin pomo, yksityisetsivä Cormoran Strike, keksii menneisyydestään neljä ihmistä, jotka voisivat olla paketista vastuussa. Yksikään näistä neljästä ei kavahda sanoinkuvaamattomia julmuuksia.

Poliisi ei näytä pääsevän oikeille jäljille, joten Strike ja Robin alkavat itse perehtyä tapaukseen. Kun sitten tapahtuu lisää hirmutöitä, alkaa aika käydä vähiin.
"

Kenellekkään ei varmaan enään ole uusi asia, että Robert Galbraith nimen takaa löytyy kirjailija J. K. Rowling. Cormoran Strike - sarja on perinteisiä salapoliisiromaaneja kunnioitava sarja, joka sijoittuu nykyajan Iso-Britanniaan. Pahan polku on sarjan kolmas osa ja loppu antaa olettaa, että lisää on tulossa. 

Sarjan kolmannessa osassa pureudutaan syvemmin Robinin hahmoon, hänen menneisyyteensä, parisuhteeseen sekä asemaan etsivätoimistossa. Laaja-alainen avaus antaa enemmän perspektiiviä Robiniin ihmisenä ja huomasin pitäväni hänestä entistä enenmmän. Myös Cormoranin menneisyyttä, etenkin lapsuutta ja nuoruutta kuuluisan bändärin lapsena päästään vilkaisemaan lähemmin. Cormoranin menneisyys ei ole helpoimmasta päästä, mikä varmasti selittää hänen jäyhän olemuksensa nykyisyydessä. Terävän pään mies kuitenkin omaa. Rikoksen selvittely jäi täysin toisarvoiseksi asiaksi kirjan päähenkilöiden kamppailessa ihmissuhdesotkujensa kanssa, ne olivatkin kirjan mielenkiintoisinta antia. 

Itse brutaalin murhaajan, joka uhkailee suoraan Robinia, kiinniottaminen tuntuu jauhavan paikallaan hieman liiankin kauan. Jatkuva varjostaminen siellä ja täällä alkoi jo hieman kyllästyttämään, kun kaipasin jo hieman enemmän toimintaa ja etenemistä juonen osalta. Tiivistämiseen olisi ollut aihetta, koska kirja sortui puuduttavuuteen aika ajoin eikä onnistunut tempaamaan minua mukaansa, mikä on oleellinen osa onnistuneessa dekkarissa. Kirja ei yltänyt millään muotoa sarjan aiempien osien tasolle ja olin suoraan sanottuna pettynyt. Toisaalta taas minä rakastan tätä sarjaa, koska J. K. Rowlingin taiturimainen kerronta paistaa kirjan sivuilta läpi. Siinä mielessä tämä hiuksen hieno pettymys kolmannen osan suhteen on anteeksi annettavissa, sillä muuten tässä sarjassa on kaikki kohdallaan.

Mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä sarjan seuraava osa tuo tullessaan. En löytänyt äkkiseltään mitään tietoa milloin neljäs osa julkaistaan suomeksi. Liekö vielä julkaistu edes englanniksi, vaikka nimi on jo tiedossa. Joku viisaampi valaiskoon minua, jos tietää asiasta paremmin.

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2015
Alkuteos: Career Of Evil ( 2015)
Sivuja: 423
Suomentanut: Ilkka Rekiaro

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit