torstai 21. joulukuuta 2017

Stephen King - Rita Hayworth - Avain pakoon

"Red istuu elinkautista Shawshankin vankilassa - Andy taas on uuso tulokas. Red hankkii Andylle, tämän pyynnöstä, Rita Hayworthin ja samalla avaimen pakoon. 

Stephen Kingin mestarillinen kuvaus vankilasta ja ystävyydestä, jonka avulla kaikki muurit murtuvat, hitaasti mutta vääjäämättömästi."

Lainaamaani Book Studion painos sisälsi myös pienoisromaanin Etevä oppilas. Kirja on julkaistu aikaisemmin nimellä Kauhun vuodenajat

Aloitetaan kuuluisasta Rita Hayworthista ja avaimesta pakoon, tarinasta joka listataan välillä kirjoihin, jotka tulisi lukea edes kerran. Tarinaan, josta on tehty myös samanniminen elokuva, jota tähdittää mm. Morgan Freeman. Elokuva on myös äänestetty Imdb:n top 250 -listalla parhaaksi elokuvaksi. Aloinkin mieheni kanssa katsomaan kyseistä elokuvaa heti kirjan luettuani ja onhan se hyvä.

Avain pakoon ei ollut millään muotoa tuttua Kingiä, sitä Kingiä, jota kauhun kuninkaaksi sanotaan. Pienoisromaani on lämminhenkinen vankila draama, jossa Red kertoo ystävästään, joka sitkeydellä, kekseliäisyydellä ja pitkäjänteisyydellä kaivaa tiensä vapauteen. Se raottaa lukijalle vankilan karua arkea, joka on pitkään istuneille vangeille tuttu ja turvallinen pienoismaailma. Vankilassa on omat säännöt - julkiset ja kirjoittamattomat, mutta kun niihin sopeutuu ja tottuu pieniin ympyröihin, alkaa se tuntumaan kodilta. Ulkomaailmaan pääsy ja sinne sopeutuminen on pitkän kakun jälkeen oma haasteensa, vaikka kivisten seinien sisällä siittä haaveillaan. Tarina on myös kertomus ystävyydestä ja luottamuksesta sekä toivosta.

Kirjaan tarttuessa en tiennyt yhtään mitä odottaa, mutta luulin tämän kauhuosastolta lainanneena saavani sitä. Vaikka tarina ei lunastanut alkuodotuksiani, ei se kuitenkaan ollut pettymys. Rita Hayworth - Avain pakoon on hieno ja puhutteleva tarina. Tämä on ehdottomasti lukemisen arvoinen, vaikka onkin lajityypiltään epätyypillistä Kingiä. Herran näyttää kuitenkin taipuvan moneen.

Seuraavana vuorossa onkin sitten Kingin Etevä oppilas.  Todd on teini-ikäinen poika, joka on tehnyt elämänsä löydön. Hän on tunnistanut kaupungissaan asuvan vanhan miehen natsisotilaaksi, joka on toiminut johtajana Patinin kuolemanleirillä. Kurt Dussander on yksi etsityimmistä natsijohtajista tekemiensä kauheuksien vuoksi. Natseista kiinnostunut Todd kiristää Kurtin kertomaan itselleen tarinoita kuolemanleireistä sekä juutalaisiin kohdistuneista hirmuteoista ja solmii samalla erikoisen suhteen Kurtiin. Suhteen, joka koituu kohtaloksi heille  molemmille.

Pelottavaa ei ole vieläkään luvassa, mutta puistattava tarina on kuitenkin. Jälleen sujuvasti kirjoitettua
sekä melkoisen ahdistavaa juonenkäännettä. Jo enemmän Kingimäistä tykitystä. Tarinan tiimellyksessä sivutaan ohimennen ensimäisestä tarinasta tuttua Andya, se olikin merkittävä yhdistävä tekijä näiden kahden tarinan välillä. Suurin silta löytynee, kun tarinoita lähestytään moraalisesta näkökulmasta. Muutenhan ne eroavat toisistaan kuin yö päivästä. Avain pakoon käsittelee vankien elämää ja unelmaa vapaudesta sekä ystävyyttä, kun taas Etevä oppilas pinnanalla kytevää sarjamurhaajaa, jolla moraali puuttuu kokonaan. Kuinka ahneus ja uteliaisuus voi työntää ihmisen mielen sen viimeisen rajan yli, joka saa sisällä asuvan hirviön heräämään. Loppujen lopuksi Etevä oppilas ei tarjoa mitään mieltä mullistavaa, vaan lyhyen tarinan, joka saa inhon väristyksiä kulkemaan selkää pitkin.

Annan kirjalle arvosanaksi 3,5 / 5 pistettä

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Book Studio
Ilmestynyt suomeksi: 1995
Alkuteos: Different Seasons (1982) 
Suomentanut: Tapio Tamminen
Sivuja: 319

Mistä minulle: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti