sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Antti Holma - Kauheimmat runot

Antti Holma esittelee teoksessaan Kauheimmat runot neljä runoilijasuuruutta, joiden tuotantoa ei koskaan päässyt Kauneimmat runot -teoksiin. Sirsi Sunnas, Reino Leino, Karin Toisiks-Paraske ja Edith Södermalm avaavat lukijan eteen ihmiselon koko kirjon.

En ole runojen lukija. Kosketukseni runoihin rajoittuu lähinnä, kun etsin korttien taakse jotain kirjoitettavaa ja kun jossain netin syövereissä sattumalta törmään satunnaisiin runoihin. Antti Holman "toimittamasta" runoantologiasta tunsin kolme neljästä runoilijasta, jotka ovat näiden hahmojen esikuvia. Sen verran tunnen heidän tuotantoaan kuitenkin, että voin sanoa Holman olleen heidän tyyleilleen uskollinen. On Reino Leino, joka runoilee perinteisellä mitallisella runoilla, hänen tuotantoaan on poimittu mm. teoksista nimeltä Velkahirsiä ja Alla kassein Kaikkivallan. Sirsi Sunnas on lastenrunouteen keskittyvä riimittelijä, jonka tunnetuimpia teoksia on Tittiäisen satiainen ja Tittiäisen tippurimylly. Edith Södermalm on runouden ydin on modernismissa, kun taas Karin Toisiks-Paraske runoilee itse muotoilemalla lounaismurteella. 

Runot on ronskeja kirosanoja, alapäähuumoria ja alkoholismia viliseviä pastisseja, joiden joukosta löytyi myös muutama helmi. Ainakin tälläisen runojenvieroksujan oli helppo tarttua tähän kokoelmaan ja sain kyllä nauraa niin että vatsaan sattui. Minun oli ihan pakko lukea miehellenikin ääneen muutamia runoja, sillä ne olivat niin hulvattomia. Kirjassa runot on jaettu osiin aihepiirin mukaan - lukija voi löytää runoja juhlahetkiin, ylioppilaille, ystäville sekä rakkaille, elämän kolhimalle ja matkalle tuon puoleiseen, mutta myös runokukkasia. Omaksi suosikeiksi talven inhoajana nousi talviaiheiset runot sekä Toisiks-Parasken runo rakkaudesta. Vakavamielisenä tätä ei kannata lukea, vaan ottaa huumorilla. On taitoa osata kirjoittaa myös huonoa runoutta ja silti Holman runojen kepeyden alle kätkeytyy paljon enemmänkin. Varoituksen sanana kuitenkin, että ne ihmiset joihin tämän kaltainen huumori ei uppoa voi kokea Kauheimmat runot vastenmielisenä ja mauttomana lukukokemuksena. 

Kannattaa vilkaista tarkemmin myös kirjan kantta. Aloin lukemaan kauniilla kukkasilla kuvitettua kirjaa, mutta tarkempi tarkastelu paljasti karumman totuuden. Kansi kuvaa hyvin Reino Leinon tuotantoa, jossa kaunis luontokuvaus paljastuu lopulta joksikin ihan muuksi. 

Suosittelen kyllä lukemaan tämän, mutta avoimin mielin huumorilla. Osallistun kirjalla Helmet -lukuhaasteeseen ja kuittaan kohdan kotimaisesta runokirjasta. Haaste oli itseasiassa se syy, miksi tähän kirjaan tartuin. Halusin saada kohdan kuitatuksi ja ajattelin tämän olevan helppo runokirja sellaiselle ihmiselle, joka ei runoja lue. Olin oikeassa ja mielessäni tämän jälkeen pilkahti ajatus tutustua Eino Leinoon paremmin. Ja aion ehdottomasti lukea Kauheimmat joululaulut, kun ajankohta on teemaan sopivampi!

Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2015
Sivuja: 189

Mistä minulle: Kirjastosta

4 kommenttia:

 1. Katselin tätä kirjaa kirjakaupassa ja ihastuin tuohon kanteen. Sisältö ei sitten kyllä kiinnostanutkaan, mutta kiitos kirjan esittelystä. Ehkä siihen kannattaisi tarttua avoimin mielin huumorilla, kuten totesit. - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi oli kyllä hauska. Mutta tosiaan otsa rypyssä tätä ei kyllä kannata alkaa lukemaan. :D Mukavaa viikkoa sinulle! :)

   Poista
 2. Tämä odottaa lukemistaan kirjastolainapinossa. Vähän vain arveluttaa, että tuleeko tyhmä olo jos en tunnista viittauksia alkuperäisiin runoilijoihin tai heidän runoihinsa, minä kun luen hävyttömän vähän runoja... Ajattelin kuitenkin ottaa tämän sellaiseksi hyppy tuntemattomaan -projektiksi, ihan senkin takia, että pidän Antti Holman tv-ohjelmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ääh, ei sulla mitään tyhmä olo tule, kun ei mullakaan tullut. En minäkään mitenkään kehuttavan paljon runoja lue, mutta tunnistin silti kolme neljästä runoilijasta ja heidän tyylinsä. Et ole kuitenkaan voinut välttyä Eino Leinolta. ;) Antti Holma on huippu tyyppi, pidän myös hänen ohjelmistaan ja esiintymisistä ylipäätänsä! <3

   Poista