sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Maria Turtschaninoff: Maresi (Punaisen luostarin kronikoita #1)

"Punainen luostari on naisten ja tyttöjen yhteisö ja turvapaikka, jossa kaikki saavat kehittää itseään taipumustensa mukaisesti. Nuori Maresi on jo huomannut, että häntä kiinnostavat eniten kirjat ja lukeminen, uuden oppiminen. Eräänä päivänä luostariin saapuu säikähtäneen oloinen nuori tyttö, Jai. Vähitellen selviää, että Jai pakenee isänsä raivoa. Hurja tapahtumasarja alkaa siitä, kun suuri purjelaiva ilmestyy horisonttiin -- onko Jain isä sotajoukkoineen tulossa? Maresin ja hänen tovereidensa neuvokkuus ja rohkeus pannaan kovalle koetukselle. He joutuvat yhdistämään voimansa äärimmilleen puolustaessaan ihmisen itsemääräämisoikeutta."

Kotimaisen Finlandia Juniorin vuonna 2014 voittanut Maresi päätyi viimein minunkin lukuuni. Jotenkin olin onnistunut sivuuttamaan tämän teoksen tähän asti, vaikka nimi ja kirja muuten oli minulle tuttu median välityksellä. Paljon tämä kirja on ollut esillä, ja jo ilmestymisestään asti olen sen halunnut lukea. Yleensä luen kaikki kirjat vasta kovimman hypetyksen laannuttua, jolloin odotukset ehtivät itselläni tasaantua.
Olin varsin yllättynyt kirjan täyteläisestä ja intensiivisestä kerrontatyylistä. Itsessään tapahtumia kirja pitää sisällään varsin maltillisesti. Jos vertaa Maresissa tapahtumia tavan fantasiaromaaniin, niin voisi sanoa että Maresin koko tapahtumaketju kattoi perinteisen romaanin ensimmäisen luvun. Mutta kirja onkin vain aloitusosa ja pohjustaa sen, että jotain suurempaa on tulossa. Kuitenkin lyhyydestään huolimatta kirja kertoo kaiken sen, mitä sen on tarpeellista kertoa ja on varsin nopea sekä viihdyttävä fantasiaromaani. Maresin kantavana teemana on henkinenkasvu, itsensä löytäminen sekä naiseus. Kuinka Maresi, joka ei ole vielä kenenkään noviisi, löytää paikkansa maailmassa? Kuuluuko hän tuolle vain naisten asuttamalle luostarisaarelle elämään turvallisuuden ja rutiinien sävyttämää elämää vai onko hänellä elämässä jokin suurempi tarkoitus?  Jain saapuminen saarelle saa aikaan tapahtumien ryöpyn, joka saa Maresin katsomaan asioita uudelta kantilta ja muuttamaan elämänsä suuntaa.

Maresi itsessään oli sankarittarena helposti lähestyttävä ja osasin jopa samaistua hänen rakkauteensa kirjoihin sekä kyltymättömään tiedon janoonsa. Turtschaninoffin luoma maailma vaikuttaa mielenkiintoiselta ja haluan tietää siittä enemmän. Mitä meren takaa löytyy? Kun hain taustatietoa kirjailijasta googlesta, törmäsin tietoon, että Turtschaninoffin aikaisemmin ilmestyneet romaanit Anaché ja Arra sijoittuvat samaan maailmaan. Lisäsin oitis nuo kirjat luettavien listalle. Ehkä niille, jotka ovat nuo kaksi aikaisempaa kirjaa lukeneet, avautuu Turtschaninoffin luoma maailma enemmän, kun minulla se on vielä löydettävänä. 

Maresi on nuorten aikuisten kirja. Aivan nuorille lukijoille siinä voi olla liian rankkoja teemoja, muuta teini-ikäisille ja sitä vanhemmille Maresi tarjoaa oivallista luettavaa. Itse olen kaukana teini-iästä enkä enään niin nuori aikuinenkaan, mutta pidin kirjasta silti. Joten osaan kyllä nähdä tämän sopivan vanhemmallekkin lukijakunnalle. Jos et ole vielä tähän kotimaiseen fantasiahelmeen tutustunut suosittelen lämpimästi.

Osallistun kirjalla Helmet-lukuhaasteeseen. Tämä sopisi itseasiassa moneen kohtaan - se aloittaa sarjan, sijoittuu fiktiiviseen maailmaan, on palkitun kääntäjän suomentama teos ja kirja on julkaistu useammassa formaatissa. Minä kuittaan tällä kohdan sarjan aloittajasta. 

Annan kirjalle 3,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Tammi
Ilmestynyt: 2014
Alkuteos: Maresi (Krönikor från Röda klostret)
Sivuja: 212
Suomentanut: Marja Kyrö

Mistä minulle: Kirjastosta

6 kommenttia:

 1. Hienoa, että päädytt lukemaan Maresuin. Tämä kirja on kyllä todella upea! Suosittelen myös lukemaan ihmeessä myös jatko-osan, Naondelin joka on vielä pysäyttävämpi kuin Maresi.

  Kannattaa myös ihmeessä tutustua Turtschaninoffin muuhun tuotantoon. Arra ja Anaché ovat molemmat koskettavia teoksia, joita jää miettimään pitkäksi aikaa. Itselle varsinkin Anaché on yksi suosikkiteoksiani. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti nuo kaikki kirjat ovat lukulistallani! :)

   Poista
 2. Hyvä nuortenkirja :) Tarinassa on käytetty hyvin fantasiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, tämä eroaa fantasiakirja massasta edukseen! :)

   Poista
 3. Hieno postaus! Muistan kun Maresi sai Finlandia-palkinnon. Silloin jo ajattelin, että tuon kirjan haluan lukea. Niin se vaan on jäänyt enkä ole kirjaa edes muistanut, eli kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! :) Minulle käy monesti samallatavalla, on niin paljon kiinnostavia kirjoja, jotka haluaa lukea. :D

   Poista