sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

A. J. Finn: Nainen ikkunassa

"Avoimia paikkoja kammoava Anna ei pysty poistumaan kodistaan New Yorkin Harlemissa, minkä vuoksi hän viettää päivänsä neljän seinän sisällä vakoillen naapuriensa elämää. Kun taloon muuttaa salaperäinen Russellien perhe, alkaa Anna seurata heitä lähes pakkomielteisesti. Eräänä iltana Anna näkee ikkunasta, kun joku puukottaa perheen äidin Janen.

Anna on tapahtumien ainoa silminnäkijä, ja asiat alkavat saada merkillisiä käänteitä. Pian Anna ei enää tiedä, mikä on totta ja mikä kuviteltua."

Sain kunnian pidellä käsissäni ja lukea yhden varmasti vuoden parhaimmista trillereistä. Kansi lupaa sen olevan nerokas ja voin käsi sydämellä allekirjoittaa tämän väittämän täysin. Alkoholisoitunut ja lääkkeitä väärinkäyttävä lastenpsykologi Anna Fox on linnottautunut kotiinsa, sillä hän ei ole voinut kokemansa trauman aiheuttaman agorafobian takia poistua ulkomaailmaan yli kymmeneen kuukauteen. Anna kuluttaa päivänsä katsomalla vanhoja elokuvia, pelaamalla shakkia sekä netissä vertaistukipalstoilla juttelemalla. Hän myös päivittäin keskustelee miehensä ja tyttärensä kanssa sekä vakoilee naapureitaan. Annan jo järkkynyt mieli kokee kolauksen, kun hän todistaa Jane Russelin murhaa ikkunasta, ollen koko tapahtuman ainoa silminnäkijä. Kukaan muu ei kuitenkaan usko häntä ja todistajana hän on varsin epäluotettava. Olihan hän tapahtumahetkelläkin ollut lääkkeiden ja alkoholin vaikutuksen alaisena. Eniten naisen mieltä kuitenkin hämmentää se, että Russelin perheen äiti on täysissä ruumiin ja sielun voimissa. Hän ei vain ole Annan mielestä se kuka hän väittää olevansa.

Juonenrakentelu on siis varsin nerokas. Kirjailija yllättää lukijan juonenkäänteillä useampaan otteeseen, osoittaa huomion muualle ja saa epäilemään lähes kaikkea. Kuitenkin loppuratkaisu tulee  täytenä yllätyksenä. Yllättäviä juonenkäänteitä voisi verrata Gillian Flynnin Kilttiin tyttöön, joka aikoinaan teki minuun suuren vaikutuksen. Joitakin käänteitä osasin kyllä odottaa ja jopa arvata, olen niin paljon viimeaikoina lukenut psykologisia trillereitä ja genren peruselementtejä on käytetty tässäkin teoksessa. Finn on vain osannut viedä ne uusiin sfääreihin saaden lukijan epäilemään kertojan luotettavuutta useampaan otteeseen. Annan mieli on jo valmiiksi rikkinäinen, hän on vähintään pienissä pöhnissä suurimman osan kirjan tapahtumien aikana. Tekeekö Annan mieli temppuja vai onko hän vain luisumassa lopullisesti kuilun yli hulluuteen?

Pidin hyvin paljon Annasta henkilöhahmona. Hän sai sympatiani puolelleen ja kotiin lukittautunut psykologi oli jo alkujaan mielenkiintoinen lähtöasetelma kirjassa. Voin sanoa, että näin kirjan lukemisen jälkeen minulla on jopa hieman ikävä Annaa. A. J. Finn on taitava kirjoittaja ja imaisee lukijansa tarinan pyörteisiin. Kirjaa ei malta laskea käsistään ja luinkin kirjaa yöllä aamun pikku tunneille asti. Kirjan alku ikävästi takkusi ja tuntui että tarinalla on hieman käynnistymisvaikeuksia, mutta alkukangertelun jälkeen se oli menoa sitten!

A.J Finn on pseudonyymi, jonka takaa löytyy new yorkilainen Daniel Mallory. Nainen ikkunassa on hänen esikoisteoksensa.

Annan kirjalle arvosanaksi 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt suomeksi: 2018
Alkuteos: The Woman In The Window (2018)
Sivuja: 461
Suomentanut: Jaakko Kankaanpää

Mistä minulle: Arvostelukappale


1 kommentti:

  1. Luin tämän kirjan viime viikolla. Aika samanlaisia ajatuksia minullakin oli, alku kangerteli mutta sitten kun alkoi tapahtua, niin sitten mentiin. Loppuosa koukutti todella.

    VastaaPoista