sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Victoria Aveyard: Punainen kuningatar

"Veri jakaa ihmiset kahteen kastiin – punaisiin ja hopeisiin. Punaiset ovat rahvas, jota lähes jumalallisia voimia omaava hopeisten eliitti hallitsee.

Mare Barrow on 17-vuotias punainen taskuvaras ja joutumassa pian sotaväkeen. Tilanne muuttuu yllättäen, kun vastarintaliike Purppurakaarti horjuttaa hopeisten ylivaltaa, ja suojellakseen ystäväänsä Mare päätyy hopeisten keskuuteen. Siellä hänelle ja hopeisten hoville valkenee, että punaisesta verestä huolimatta Marella on oma, kuolettava voimansa.

Maresta tehdään hopeisten prinsessa, mutta maailmassa, jossa vallankumous ja rakkaus sekä valta ja oikeus kamppailevat, ei mikään ole mustavalkoista ja kuka tahansa voi pettää kenet tahansa."

Punainen kuningatar on Aveyardin luoman fantasiasarjan aloitusosa, joka yhdistelee sekä fantasiaa että dystopiaa. Pidin todella paljon Aveyardin luomasta maailmasta, jossa hän on yhdistellyt taitavasti Nälkäpelistä tuttuja areenataisteluita uudella twistillä, Cassin Valinta-sarjasta prinsessan valintaa sekä Valtaistuinpelistä tuttua kuviota, jossa kukaan hahmoista ei ole turvassa, sillä kuka vain voi pettää kenet tahansa. Tässä kirjassa valtapeli viedään aivan uudelle tasolle ja sen monimutkaisuus tekee kirjasta ennalta-arvaamattoman. Tämä nuorille aikuisille suunnattu kirjan parissa ei tule tylsää, loppua kohden paraneva tarina imaisee mukaansa juonikuvioihinsa ja nopealla tempolla etenevä tarina pitää mielenkiintoa yllä. Loppuhuipennusta luin kliimaksissa, jossa jännitin varpaat kippurassa kuinka päähenkilöiden käy. Aveyard onnistui horjuttamaan hetkellisesti uskoani Maren ja Calin selviytymisen puolesta. Onneksi sarjan seuraava osa löytyy Storytelistä ja saan jatkaa suosikki henkilöideni kanssa seuraavaan osaan. Pakkohan sarjan parissa on jatkaa, niin jännittävästi kaikki loppui, en osaa edes arvata mihin suuntaa tarina jatkaa kulkuaan.

Ei tämä yhtä aivan suurta vaikutusta tehnyt minuun kuin Nälkäpeli-sarja tai Valinta-sarja, mutta selkeästi viihdekirjallisuuden saralla tämä on keskivertoa parempaa tuontantoa. Ei sarja aivan turhaan ole saanut suurta suosiota, Aveyard on onnistunut luomaan tarinan, jonka päähenkilö on pippurinen, juonenkäänteet ovat yllättäviä sekä henkeäsalpaavia ja sen maailma on luotu omaperäisesti yhdistellen uutta vanhaan. Osasin jo lukiessa aavistaa, että tästä on mitä luultavimmin joko tehty elokuva tai se on tekeillä. Aula & Co nettisivut kertoivatkin, että Universal Studios on hankkinut kirjan elokuvaoikeudet. Tämä sattuikin hyvin ja saan tällä kuitattua YA-lukuhaasteesta kohdan 19. kirjasta, josta on tullut tai tulossa elokuva.

Suosittelen lukemaan, jos et ole vielä lukenut. Annan kirjalle 4 / 5 pistettä! Osallistun kirjalla myös Helmet-lukuhaasteeseen kirjasta, jonka kansi on yksivärinen. Löyhästi tulkiten tämä sopii kohtaan, sillä kansi on pääasiassa punainen. 

Tietoa kirjasta: 
Kustantamo: Aula & Co
Ilmestynyt suomeksi: 2016
Alkuteos: Red Queen (2015)
Suomentanut: Jussi Korhonen
Sivuja: 451

Mistä minulle: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti