torstai 24. toukokuuta 2018

Miika Nousiainen: Juurihoito

"Onni Kirnuvaara häipyi jo varhain poikansa elämästä kauppareissulle eikä hänestä puhuttu enää. Vuosikausia myöhemmin juurihoidossa paljastuu, että pojalla on paitsi huonokarmainen purukalusto myös hammaslääkäriveli, lapsena yhtä lailla jätetty. Veljekset lähtevät selvittämään isänsä kohtaloa matkalle, joka vie monen mutkan kautta aina Australian peräkylille. Sillä isä se on vähän huonompikin isä.
Reitillä Darwiniin suvun salaisuudet avautuvat, löytyy uusia perheenjäseniä ja kuluu metreittäin hammaslankaa. Juurihoito sattuu mutta eteläisen tähtitaivaan alla alkaa kummasti helpottaa.
"

Miika Nousiainen on minulle entuudestaan tuttu tv.stä. Hänen juttunsa naurattivat minua Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmassa, jotenkin hänen huumorinsa uppoaa minuun. Hänen kirjoihinsa en ole kuitenkaan tutustunut aiemmin, vaikka Vadelmavenepakolainen on keikkunut TBR-listallani jo hävettävän kauan. Juurihoito ei kiinnostanut minua alunperin kovinkaan paljon, mutta kiitos Helmet -lukuhaasteen nappasin tämän mukaani kirjastosta ja ihan vain siksi, että tämä oli varustettu "henkilökunta suosittelee"-lapulla. Haasteeseen piti saada kuitattua kohta kirjaston henkilökunnan suosittelemasta kirjasta, joten tämä sopi siihen kohtaan kuin nakutettu. Kirjan myötä kiinnostuin enemmän Nousiaisen muusta tuotannosta, sillä tämä oli positiivinen yllätys.

Juurihoidossa seurataan Pekan ja Eskon matkaa maankolkasta toiseen, kun sattumalta toisensa löytäneet veljekset koittavat löytää isänsä. Matkanvarrella sisarusparvi kasvaa viiteen, kun maailmalta löytyy muitakin Onni Kirnuvaaran jälkeläisiä. Onni on ollut varsin ehtivä mies, mutta hylännyt kaikki lapsena näiden ollessa vielä pieniä. Onko Onni vielä hengissä? Miksi hän on hylännyt kaikki lapsensa? Näihin kysymyksiin sisarukset toivovat saavansa vastauksen, kun matkustavat johtolankojen perässä ympäri maailmaa. Tarinan kertojina toimivat Esko ja Pekka vuorotellen, samalla kuvataan heidän suhteensa lämpenemistä sekä henkistäkasvua matkan aikana. 

Nousiaisen huumori välittyy kirjan sivuilta ja nauroin ääneen useaan otteeseen lukiessani sisarusten kommelluksista. Tekstiä on ryyditetty satiirisilla huomioilla elävästä elämästä sekä hammaslääketieteestä. Kirjan kieli on napakkaa sekä nopea lukuista. Tämä onkin varmaan maailman ainoa juurihoito, joka naurattaa ja jonka parissa aika kuluu suu hymyssä kuin siivillä. Kuitenkin komediallisisten piirteiden sekä terävien heittojen alla Juurihoito on myös kantaanottava teos muukalaisvihaa vastaan. Olemme kaikki yksilöitä ja sellaisina meidän tulisi ennakkoluulottomasti toisemme kohdata, aivan niinkuin Kirnuvaaran sisaruksetkin tekevät. 

Tämä oli aivan huippu hauska! Nousiaisen kirjoitustyyli teki minuun vaikutuksen, eikä hänen huumorinsakaan pettänyt. Taidankin seuraavalla kirjastoreissulla lainata Vadelmavenepakolaisen. Suosittelen lukemaan tämän, jos ei ole vielä niin tehnyt. 

Annan kirjalle 4 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 
Sivuja: 332

Mistä minulle: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti