torstai 5. heinäkuuta 2018

Milja Kaunisto: Luxus

"Vanhan Kuningaskunnan Ranska on kurjuuden, ylellisyyden, kunnianhimon, nälän ja petosten noidankattila. Isidore Boreal on kasvanut valheessa ja hulluudessa. Marie-Constance de Boucard on piehtaroinut himossa ja silkissä. Markiisi de Sade on elänyt demoniensa vankina. Kun vallankumous syttyy, he kohtaavat paikassa nimeltä Maison de Luxe. Ja jokaisen on löydettävä oma keinonsa selviytyä – luovuttava arvoistaan, hyveistään, kodistaan tai omaisuudestaan puolustaakseen oikeutaan elää."

Luxus on Milja Kauniston Purppuragiljotiini-sarjan avausosa ja mannaa historiallisten romaanien ystäväville. Jo kirjan kaunis kansi kutsuu lukemaan, mutta sisältö on jotain vielä parempaa - punastuttavaa, koukuttavaa ja viihdyttävää historiallista fiktiota. Kauniston kehitys on nähtävillä, sillä Luxus on paljon parempi kuin Olavi Maununpojasta kertova sarja. Vaikka Kauniston kieli on edelleen kursailematonta ja kerronta rehevää, on kirjassa vähemmän seksiä ja enemmän historiaa sekä ajankuvaa. Kirja sijoittuu varsin mielenkiintoiseen historialliseen ajankohtaan, Ranskan vallankumoukseen, ja tarjoilee aikakauteen sijoittuvan tarinan uudesta näkökulmasta. Kaikki ovat varmasti lukeneet Marie Antoinetten surullisen tarinan ja Bourbonien näkökulman, mutta entä tavallinen rahvas? Miten vallankumous vaikuttaa pyövelin kisällinä toimivaan Isidoreen? Entä omaisuutensa ja aatelisarvonsa menettäneeseen kreivittäreen? 

Olen enemmän kuin innoissaan, että minulla on vielä sarjan kaksi seuraavaa osaa lukematta. Luxus loppui liian pian, vaikka se onkin runsaat viisi ja puolisataa sivua pitkä, mutta tarina oli niin vetävä ja koukuttava, ettei sivujen hupenemista ehtinyt edes huomata. Sarjan seuraava osa Corpus on ilmestynyt viime vuonna ja uusin osa Status ilmestyy heinäkuussa. Kauniston taito sekoittaa faktaa ja fiktiota on kutkuttava, Marie ja Isidore ovat oikeita historiallisia hahmoja, kuten oli myös Olavi Maununpoika Kauniston aikaisemmin ilmestyneessä trilogiassa. Mutta faktan ja fiktion sekoitus on omiaan herättäämään tarinan kiehtovuutta, siihen kun lisätään runsas kielikuvien käyttö, joka elävöittää kerrontaa on nautittava lukupaketti koossa. En löydä tästä kirjasta juurikaan mitään moitittavaa, se oli monitasoinen lukukokemus, joka teki minuun vaikutuksen - rappiota, seksiä, väkivaltaa, juonittelua, historiallista ajankuvaa, silkkiä ja brokadia, luksusta, köyhyyttä ja kurjuutta sekä syvällisempää pohdintaa vallankumouksesta ja sen syistä. Upea, upea romaani!

Lämmin suositus tälle sarjalle ja Kauniston kirjoille ylipäätänsä. Hänen kirjansa ovat historiallisen fiktion kärkeä.

Annan kirjalle 5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt: 2016
Sivuja: 550

Mistä minulle: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti