Pirkko Soininen: Ellen - Ellen Thesleffin fiktiivinen Firenzen-päiväkirja

"Firenze on Ellen Thesleffille enemmän kuin kaupunki. Se on ystävä ja rakastettu - 45 vuoden ajan.

Ellen on romaani, joka koostuu fiktiivisistä päiväkirjamerkinnöistä. Ne ovat kuin siveltimenvetoja, jotka piirtävät särmikkään muotokuvan rohkeasta ja itsenäisestä naisesta.

Firenzessä Ellen palvoo vanhoja mestareita ja maalaa aamusta iltaan. Perheenjäsenet ja taiteilijaystävät vierailevat kaupungissa tiheään ja päiviä värittää kiihkeä suhde englantilaiseen teatteritaiteilija Gordon Craigiin. Silti mikään ei voi horjuttaa tärkeintä - intohimoa maalaamiseen."

Tässä oli kirja, joka sattui eteeni Storytelissa aivan sattumalta. En yleensä lue tälläisiä kirjoja, mutta joku sai minut tarttumaan tähän teokseen. Häpeän myöntää ettei minulla ollut hajuakaan siitä kuka Ellen Thesleff oli ja millaista taidetta hän on tehnyt. Oli pakko googlailla taitelijaa ja hänen töitään ennen kuin uppouduin kirjaan syvemmin. 

Pidin Soinisen kielestä, sitä lukee mielellään. Ellen vaikutti mielenkiintoiselta henkilöltä, mutta katkonaiset päiväkirjamerkinnät yhdistettynä minimalistiseen kerrontaan eivät valottaneet taiteilijan persoonaa kovin hyvin. Myös ajankuva oli ikävän ohutta. Ellenin rakastama Firenze olisi voinut olla kaupunki minä aikakautena hyvänsä, se antoi kuvan vain auringosta ja kauniista maisemista, mutta loppujen lopuksi niistäkin hyvin suppeasti. Olisin kaivannut tähän kirjaan enemmän syvyyttä, nyt se oli vain pintaraapaisu, josta jäi puuttumaan jotain hyvin olennaista.

Lyhythän tämä kirja oli ja päiväkirjamerkinnät oli kirjoitettu vain Firenzessä. Ellen mainitsee merkinnöissään Muroleen, joka tuntuu olevan kotimaassa rakkain paikka hänelle ja josta hän on Firenzen ohella ammentanut inspiraatiota taiteeseensa. Sivuilla esiintyy myös Ellenin perheenjäseniä, jotka ovat naiselle tärkeitä. Jäin pohtimaan että ehkä lukukokemus olisi ollut erilainen jos Ellenin elämä olisi ollut tutumpi muilta osin. Tämä kirjahan kuvaa vain yhtä osaa hänen elämästään, vuosia ja aikaa Firenzessä. Kirjasta kuitenkin välittyy hyvin Ellenin omaperäisyys sekä palava intohimo taiteeseen. Pidin myös kohdista, joissa kerrottiin Ellenin suhteesta teatteritaiteilija Gordon Craigiin.

Minulla heräsi mielenkiinto tietää enemmän tästä taitelijasta. Haluan tietää enemmän niistä kohdista naisen elämässä, joista päiväkirjassa ei kerrottu. Onneksi uteliaisuuten löytyy apu, sillä Hanna-Reetta Schreck on kirjoittanut taiteilijaelämänkerran Ellenistä. Kirja on nimeltään Minä maalaan kuin jumala. Lisäsinkin kirjan TBR-listalleni.

Osallistun kirjalla Helmet-lukuhaasteeseen ja kuittaan kohdan taiteilijaelämänkerta.

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä! 

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: WSOY
Ilmestynyt: 2018
Sivuja: 189

Mistä minulle: Storytel


Kommentit

  1. Minäkin luin tämän viime talvena. Tykkäsin kovasti Soinisen tavasta kirjoittaa, mielestäni se sopi hyvin tähän kirjaan. Olisin kaivannut vähän laajempaa kuvaa Ellenista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, siksipä tuo Minä maalaan kuin jumala on pakko lukea. Ellen vaikutti mielenkiintoiselta persoonalta, mielellään hänestä olisi lukenut syvällisemminkin ja jo tämän kirjan sivuilta.

      Poista
  2. Aletheia, jos olisit ensin lukenut Schreckin kirjan Ellenistä, Soinisen teos olisi avutunut sinulle kuin kukka aamukasteessa! Schreck toi minulle tietoa, mutta Soininen lihallisti Ellenin, päästi ihon alle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti