Sara Medberg: Kutaportin kaunottaret

"19-vuotias paronintytär Adele Wilenius saapuu Turkuun aloittaakseen naisväenkoulun debytanttikurssin. Eläväinen neito pitsipukuineen ja hatturasioineen asettuu sukulaisensa kreivi Gyllenfredin taloon, jonka unelias tunnelma muuttuu kertaheitolla. Lukemista rakastava Adele ei suostu pysymään seurapiirineidon muotissa vaan järkyttää uudenaikaisilla puheillaan niin talon emäntää kuin uusia ystävättäriään. Hänet painaa mieleensä myös muuan ylhäissäätyinen poikamies. Sitten koittaa kevät ja tanssiaiskausi."

Ihanan kevyttä ylhäisödraamaa, pukuloistoa, romantiikkaa ja etikettivirheitä - niistä on Sara Medbergin Kultaportin kaunottaret tehty. Oli ihana rentoutua tämän iloittelevan viihderomaanin sivuilla, kun nuoret ylhäissyntyiset neidit miettivät debytanttikurssilla tulevaa aviomiehen etsintää ja tulevaisuutta 1870-luvun Suomessa. Onko avioliitto se mitä sydän halajaa?

Modernihenkinen Adele kohahduttaa uudenaikaisilla puheillaan ja ajatuksillaan. Hän on oppinut, utelias ja haluaa opiskella vielä enemmän. Mutta tuon ajan ihannenainen ei moisilla ajatuksillaan päätään vaivannut. Herkkä nainen jättää kaiken opiskelusta kirjaviisauteen miesten huoleksi, naiset keskittyvät vain ohjastamaan taloutta sekä näyttämään kauniilta ja huolitelluilta miehiä varten. Kuinka upeasti Medberg maalaa kirjan sankarittarien kautta tuon ajan naisten asemaa, naisihannetta sekä naisiin kohdistuvia odotuksia. Kaikki ne säännöt, etiketit ja muut olivat todella mielenkiintoista luettavaa ja se nousikin minulle mieluisimmaksi teemaksi kirjassa sen vahvan ajankuvan rinnalla.

Juoni oli todella ennalta-arvattava, juurikaan yllätyksiä se ei tarjoile, kerronta kaikessa iloisuudessaan ja kepeydessään sortuu välillä rönsyilemään liiaksi. Olisin kaivannut hieman hallitumpaa ja tasoitetumpaa kokonaisuutta, se olisi tehnyt lukunautinnosta paremman. Pidin kuitenkin pääsääntöisesti tämän kevyen viihdekirjan lukemisesta ja se auttoi minua saamaan lukuinspiraatiosta jälleen kiinni. Kaiken lisäksi tämän lukeminen oli erittäin hauskaa. Muutenkin olen heikkona historiallisiin rakkausromaaneihin, varsinkin jos ne sijoittuvat kotimaahamme. On kiehtovaa lukea menneestä ajasta, sen tavoista, kulttuurista ja etiketeistä, ja kun ne on kerrotaan näin hauskasti pilke silmäkulmassa, ei voi olla hieman hullaantumatta. Myös kirjan austenmainen tunnelma vetosi minuun kovasti, vannoutunut Austen-fani kun olen.

Suosittelen kyllä historiallisten viihdekirjojen ystäville ja varsinkin jos Utrion kevyemmät historialliset romaanit ovat olleet mieleen. Mainitsen vielä, että Medberg kirjoittaa väitöskirjaa säätyläistyttöjen kasvatuksesta ja hän tuntee aiheensa, sen voi todella aistia kirjan sivuilta. 

Annan kirjalle 3 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Otava
Ilmestynyt: 2018
Sivuja: 445

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

  1. Oli mielenkiintoista lukea postauksesi. Olen historiallisten viihderomaanien ystävä. Tämänkin olen lukenut, mutta ei oikein innostanut. Ehkä hieman liian kevyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan tämä melkoisen kepoinen historiallinen romaani, mutta itse pidän myös kevyemmästä, mielialan pitää vain olla oikea. Sopivia välipalakirjoja :)

      Poista

Lähetä kommentti