Kevään 2019 uutuudet

Uusia katalogeja ja kuppi kuumaa teetä. Odotan aina tätä hetkeä, kun pääsen rentoutumaan ja tutkimaan uutuuskatalogeja ja haaveilemaan uutuuksista, jotka haluan lukea. Listaanpa nyt tähän teillekin ensi kevään kiinnostavimpia uutuuksia, jotka ainakin minä haluan lukea.

Otava:

Otavan katalogi tarjoilee mielenkiintoisia uutuuksia jo tutuilta nimiltä sekä aivan uusia tuttavuuksia, jotka kiinnostavat. Yksi houkutteleva esikoinen on kotimaisen Suvi Ratisen teos Matkaystävä, joka kertoo lestadiolaisyhteisöstä irrottautumisesta sekä yhteisössä kasvamisesta. Tämä on aihe, joka kiehtoo minua valtavasti ja on hienoa, että tästä on alettu kirjoittamaan enemmän. Enkä tarkoita aiheella pelkästään lestadiolaisia, vain ylipäätänsä uskonnollisialahkoja ja -suuntauksia kotimaassamme. 

Kotimaisen kirjallisuuden kentällä saamme myös odottaa uutta osaa Enni Mustosen huikean suosion saavuttaneeseen Syrjästäkatsojan tarinat -sarjaan, jonka uusin osa Sotaleski jatkaa Kirstin tarinaa. Kirjan nimikin jo antaa vihjeitä siitä mitä on odotettavissa. Myös lempikirjailijoihin lukeutuva Joel Haahtela julkaisee keväällä uuden pienoisromaanin miehestä, joka lähtee luostariin tutkimaan Pyhän Adélen mysteeriä ja etsimään itseään. Tämä Adélen kysymys minun on ehdottomasti luettava.

Käännöskirjallisuudesta iki-ihanien lumoavien tarinoiden kirjoittalta Kate Mortonilta julkaistaan suomeksi Kellontekijän tytär. Rakastan Mortonin kirjoja ja hänen tapaansa yhdistää historiaa tarinoihinsa. Mortonin teokset ovat vertaansa vailla. Myös Punaisen osoitekirjan kirjoittajalta Sofia Lundbergilta ilmestyy uusi kirja, nimittäin Toinen puoli sydäntä. Hurmaannuin valtavasti Lundbergin Punaisesta osoitekirjasta, joten odotan tämän suomennoksen ilmestymistä kuumeisesti. 

Camilla Läckbergilta ilmestyy ensimmäinen osa hänen uuteen kaksiosaiseen sarjaansa. Tämä psykologinen trilleri nimeltään Kultahäkki kiinnostaa kovasti. Olen pitänyt valtavasti niistä Läckbergin kirjoista, joita olen tähän mennessä Fjällbacka-sarjasta lukenut, mutta uudet tuulet kuulostavat kiehtovilta. Läckberg on taidokas dekkaristi.

Tammi:

Kotimaisen kirjallisuuden uutudet kevään osalta ei Tammelta onnistunut säväyttämään minua, mutta uutuuspainos Märta Tikkasen Miestä ei voi raiskata kirjasta muistutti minua, että minunkin tuo klassikko pitäisi lukea viimein. Uusintapainos tai vanha, niin ehdottomasti haluan kirjan kuuluvan ensi vuoden lukemistooni. Myös Pauliina Vanhatalolta tulee lestadiolaisuutta käsittelevä romaani Tuulesta temmattu elämä, joka käsittelee uskonnon ja taiteen risteäviä todellisuuksia. 

Käännöskirjallisuuden puolelta ilmestyy kauhunkuninkaalta Stephen Kingiltä uutuusromaani Ulkopuolinen, jota verrataan Kingin varhaisemman tuotannon hedelmään Se:hen. Lisäksi häneltä tulee uutuuspainoksena Piina, joka on minulla myös lukematta vielä. Olen aikuisella iällä hurahtanut Kingin kirjoihin, vaikka nuorempana ne saivat minut lähinnä vaivaantumaan. Ehkä en vielä tuolloin ymmärtänyt hänen nerouttaan, mutta nykyään viihdyn hänen kirjojensa parissa ja pidän siitä mitä kerrotaan myös pinnan alla. Olen hiljakseen käynyt läpi hänen tuotantoaan, niin uudempaa kuin vanhempaa, ja kerännyt hänen kirjojaan myös hyllyyni. Uskon näidenkin päätyvän sinne jonon jatkoksi. Myös vanhalta tuttavuudelta Kazuo Ishigurolta ilmestyy Keltaisen kirjaston kirjana Surullinen pianisti, jonka kerrotaan olevan psykologinen mysteeri - kuinka kiinnostavaa! Keltaisen kirjaston uutuuksista minua kiinnostaa myös Jenny Erpenbeckin Mennä, meni, mennyt, joka käsittelee euroopan pakolaiskriisiä ja on puheenvuoro inhimillisyyden puolesta.

Tammen uutuuksista huomioni kiinnitti myös Australiaan sijoittuva Jane Harperin Kuiva kausi, joka vaikutti aihepiiriltään kiehtovalta dekkarilta ja kirja on ollut Autraliassa myyntimenestys.

WSOY:

WSOY:n kevään uutuuksista minua kiinnosti vain kaksi kirjailijaa, Sofia Sarenbrant sekä Liane Moriarty. Moriarty on jo vanha tuttu ja olen pitänyt hänen teoksistaan kovasti, ne ovat viihdyttäviä, mutta myös erittäin puhuttavia. Moriarty käsittelee vaikeita ja vaiettuja asioita sekä ihmisluontoa kiinnostavalla, viihdyttävällä tavalla. Siksipä Moriartyn Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista menee lukulistalleni. Sofia Sarenbrant on taas uusi nimi rikoskirjallisuusgenressä, mutta hänen luvataan olevan täydellistä luettavaa Läckbergin faneille. Sarenbrantilta ilmestyy heti kaksi ensimmäistä osaa, Avoimet ovet ja Osasto 73, hänen sarjaansa, joka kertoo rikospoliisi Emma Sköldistä. Osat toimivat kuitenkin myös itsenäisinä romaaneina.

Bazar:

Bazar kuuluu suosikki kustantamoihini, sillä heiltä on ilmestynyt paljon kirjoja kirjailijoilta, jotka uppoavat minuun. Ensi keväältä odotan erityisesti kahta teosta - Walter Isaacsonin teosta Leonardo da Vincistä sekä Bergsveinn Birgissonin viikinkitarinaa Musta viikinki. Olen historiallisten kirjojen ystävä ja kumpikin kirja kertoo kiehtovista hahmoista. Huomioni kiinnitti myös Fiona Bartonin uutuus Lapsi. Pidin kovasti hänen aiemmasta teoksestaan Leski, joten pakko lukea tämä uutuus myös. Kotimaisenkirjallisuuden saralta mielenkiintoni kiinnitti Katja Kärjen sukuromaani Jumalan huone. Kirja kertoo kolmen kertojan näkökulmasta Martikaisen suvun vaiheista 1930-luvulta vuoteen 2009.

Gummerus:

Gummerukselta ilmestyy myös muutama minua erityisesti kiinnostava teosta keväällä. Kotimaisten kirjojen puolelta raapustin ylös niin Ville Hytösen Luumun poltteen kuin Katri Alatalon Ikuisesti, siskoni. Hytösen kirjassa erityisesti kiehtoi, että erotiikalla höystettyä tarinaa kertoo mustarastas ja tarinassa on myös maagista-realismia. Alatalon kelttiläisiä myyttejä hyödyntävä tarina vaikutti todella taianomaiselta. Pidin myös valtavasti Alatalon aiemmasta fantasiaromaanista Käärmeiden kaupungista, joten tämä uutuus on pakko lukea!

Suomennetun kirjallisuuden saralla minua kiinnosti erityisesti Erin Kellyn Älä jää pimeään, psykologinen trilleri, joka on ollut Iso-Britanniassa myyntimenestys. Clare Mackintosh on kommentoinut kirjaa, että kirja, jonka hän olisi halunnut kirjoittaa. Kiinnostavaa!


Tässäpä nämä tärkeimmät tulevalta keväältä. Varmasti tulen lukemaan muitakin uutuuksia, kun niistä aletaan pöhisemään. Haluan aina tietää mistä puhutaan, ja tapanani on hieman hitaasti lämmetä monille kirjailmiöille. Paljon kuitenkin kiinnostavia kirjoja tulossa eri kustantamoilta ja luettavaa varmasti tulee joka makuun.




https://8tracks.com/areyoureadyb/a-book-and-a-cup-of-tea-is-all-i-need

Mitä kirjoja sinä odotat eniten?
 





Kommentit