Clare Mackintosh: Anna minun olla

"Poliisin mukaan se oli itsemurha. Annan mukaan se oli murha. Molemmat ovat väärässä.

Vuosi sitten Caroline Johnson päätti elämänsä karulla tavalla ja hyppäsi kallionkielekkeeltä alas kuolemaan, kuten miehensä vain muutamia kuukausia aiemmin. Heidän tyttärensä Anna on kamppaillut päästäkseen sinuiksi menetyksensä kanssa siitä asti.

Nyt kun Annalla on oma pieni vauva, hän kaipaa äitiään enemmän kuin koskaan ja alkaa esittää kysymyksiä vanhempiensa kuolemasta. Mutta riskeeraako hän oman tulevaisuutensa menneitä kaivelemalla? Joskus olisi turvallisempaa antaa asioiden olla..."

Clare Mackintosh, dekkarimaailman kirkkain tähti, sai aiheensa tähän kirjaan ollessaan poliisintyössään. Vuonna 2007 koko maailmaa kohahdutti, kun viisi vuotta sitten kuolleeksi julistettu John Darwin ilmestyi uudelleen. Hänen vaimonsa oli ollut mukana huijauksessa, jossa pyrittiin huijamaan vakuutusrahoja. Claren kaksitoistavuotinen kokemus poliisin työstä on ollut suuri etu hänen kirjoilleen, sillä niitä on käännetty jo 35. kielelle. Fanijoukko on suuri ja voin lukea itseni mukaan tuohon joukkoon. Kaikista kolmesta hänen romaanistaan pidin tästä ehkä eniten. Anna minun olla on yllättävä, koukuttava, arvaamaton, vetävä ja huikea kirja, joka on pakko lukea yhdeltä istumalta. 

Annan vanhemmat ovat kumpikin päättäneet päivänsä, identtisellä tavalla ja vain seitsemän kuukauden välein toisistaan. Molempien vanhempien menetys on ollut Annalle rankkaa. Kuinka he saattoivat olla niin itsekkäitä? Kaikkihan oli hyvin, joten miksi Annan isä, Tom, päätti, yhtäkkiä hyvästelemättä, hypätä jyrkänteeltä selässään reppu täynnä kiviä? Lopulta Annan äiti tekee saman perässä. Eikö hän kestänyt elämää ilman aviomiestään? Mutta miksi hän oli suunnitellut elämäänsä eteenpäin, vaikka hautoi itsemurhaa? Miten niin vahva nainen saattoi tehdä niin tyttärelleen, vaikka näki kuinka isän kuolema satutti heidän yhteistä lastaan? Nämä kysymykset piinaavat Annaa vielä vuosi äidin kuoleman jälkeen. Kun postissa saapuu kortti, jonka kääntöpuolelle on kirjoitettu: " Itsemurhako? Mieti vähän", saa Anna epäilyksilleen vahvistusta - mitä jos vanhemmat murhattiin? Anna vien kortin poliisilaitokselle, jossa eläköitynyt rikosetsivä Murray Mackenzie, ottaa vastaan Annan ilmoituksen. Murray on siviilivirassa poliisilaitoksen vastaanotossa, mutta ottaa kuitenkin Annan vanhempien kuolemat tutkiakseen. Murray haluaa tietää mitä todella tapahtui ja auttaa Annaa. Murraylla on vahva intuitio, jota hän on tottunut seuraamaan pitkän uransa aikana, mutta välillä tarkkasilmäinen Sarah, Murrayn rajatilapersoonallisuudesta kärsivä vaimo, auttaa tapausten ratkaisemisessa. 

Kirjassa on vähän henkilöitä, mutta ketään ei voi jättää epäilemättä. Kuitenkin Mackintosh onnistui yllättämään minut totaalisesti, enkä osannut arvata koko totuttaa tai edes puolia siitä. Mackintoshilla on tarinankertojanlahja hyppysissään, lisäksi tarkka psykologinen silmä luo hänen tarinoihinsa pimeitä syvänteitä, jotka saavat pohtimaan ihmismielen pimeää puolta. Vetävä kerronta kuljettaa lukijaa jouhevasti alusta loppuun ja loppu häämöttää edessä enemmin kuin arvakaan. Vaikka alkupuoli tarinasta alkoikin hieman hitaasti, täytyi loppu kolmanneksen aikana pitää penkistä kiinni ja haukkoa henkeä, sillä niin kovalla rytinällä juonenkäänteen onnistuivat kieputtamaan mieltäni. Mackintosh on kehittynyt kertojana ja jään mielenkiinnolla seuraamaan mitä tulevaisuudessa kirjailijalta on luvassa. 

Tämä kirja sopii psykologisen jännityksen ystäville. Annan kirjalle 4,5 / 5 pistettä!

Tietoa kirjasta:
Kustantamo: Gummerus
Ilmestynyt suomeksi: 2018
Alkuteos: Let me lie (2018)
Sivuja: 438
Suomentaja: Päivi Pouttu-Deliére

Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

  1. Tämä oli minusta epäuskottava tarina, vaikka se perustui tositarinaan. Kirjailija on niin hyvä, että aion lukea myös seuraavan dekkarin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti